NRK Meny
Normal

Nevøen savnet på «Berserk»: Onkel kritisk til Jarle Andhøy

Familien til «Berserk»-medlem Robert Skaanes vil gjerne håpe at han fortsatt er i live, men er i ferd med å gi opp.

Robert Skaanes (34) savnet etter Berserk-elspedisjonen

SAVNET: Søket i Rosshavet etter den norske seilbåten Berserk og mannskapet på tre er formelt avsluttet. Robert Skaanes er en av de savnende.

Foto: Sea Shepherd/Privat

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– De fleste i familien har nok innsett at timeglasset har rent ut, sier Jan Robin Hansen til NRK.no.

Han er onkel til Robert Skaanes, som er en av de tre i mannskapet på Berserk som er savnet. Søket i Rosshavet etter den norske seilbåten er formelt avsluttet, opplyser redningssentralen i New Zealand.

– Jeg snakket med Robert like før han dro ut på ekspedisjonen. Da var han lykkelig og vi snakket om alt mellom himmel og jord på Facebook, sier Hansen.

Orkan

«Berserk» befant seg 33 kilometer nord for Scott-basen i Rosshavet da nødsignalene ble sendt ut. Det var da ekstreme værforhold i området, med orkan i opptil 80 knops styrke, veldig tung sjø, og snødrev med dårlig sikt.

– Det var et sjokk å få denne meldingen. Vi håpet og trodde det skulle gå bra, men da vi etter noen timer fikk høre om de vanskelige værforholdene begynte vi virkelig å bli engstelige, forteller Hansen.

Håper på et under

Jan Robin Hansen

HÅPER PÅ ET UNDER: Jan Robin Hansen er onkelen til savnede Robert Skaanes (34).

Foto: Privat

Robert Skaanes (34) fra Trondheim har nær slekt i Vestvågøy, skriver Lofotposten. Både bestemor og flere onkler bor i Nordland.

– Vi håper det skal skje et under, men det er nok å forvente for mye. Saken er vel den at de har omkommet. Oddsen for at de er i live er nok så liten som den kan bli, men vi får holde en liten dør åpen ennå en stund. Dette er bare trist og tungt, sier Hansen til NRK.no.

Kaptein Jarle Andhøy (34) og besetningsmedlem Samuel Massie (18) var på det antarktiske fastlandet da nødmeldingen ble sendt ut.

– Bagatelliserer en orkan

Jarle Andhøy

Berserk-kaptein Jarle Andøy.

Foto: Bi Sheng / NRK

Jeg synes det er underlig at han forsøker å si at det ikke har vært noe problem med været som skulle tilsi at noe kan ha skjedd med «Berserk». Han burde jo ha vært ombord i båten selv når værforholdene var såpass uoversiktlige. En kaptein forlater jo ikke sin egen skute i orkan.

Søket vil nå ikke gjenopptas hvis det ikke framkommer opplysninger som tilsier at det bør skje, opplyser redningsledelsen i New Zealand.

– Jeg frykter for at de aldri blir funnet. Det er enorme områder vi vi snakker om. Og det er lite båttrafikk i området, sier Hansen.

«Berserk»-kapteinen risikerer straffeforfølgelse fordi han skal ha operert uforsvarlig og uten tillatelse fra polarmyndighetene. Både norske og newzealandske myndigheter behandler nå hver sin del av saken videre.

– Det norske og internasjonale kaklekoret kan bare hyle videre. Jeg anser området som ingenmannsland. Da er ikke tillatelser nødvendig, sa Andhøy da han ankom New Zealand. Han har også bekreftet at ekspedisjonen ikke hadde avtale om en eventuell lete- eller redningsoperasjon.

«Berserk-kaptein» Jarle Andhøy (34) ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer om saken før han kommer tilbake til Norge om kort tid. Han sier Andhøy vil stille opp til intervju tirsdag.

Redningsflåten til Berserk er funnet i Sørishavet.

25. februar fant fartøyet Steve Irwin en tom redningsflåte, og samme dag ble det også funnet en padleåre og vannposer.

Foto: Barbara Veiga / Sea Seashepherd

Skjønner sorgen

Pressetalsmann for Jarle Andhøy, Nils Jørgen Vordahl, skjønner at familien er i dyp sorg.

– Det er veldig vonde følelser for de pårørende, og jeg har min største forståelse og min dypeste medfølelse for familien.

Han vil uansett presisere at det var bestemt at Jarle skulle gå av båten før de andre.

Planen var klar på at Jarle skulle stige av på isen for å ta seg inn til polpunktet. Det gjorde han den 15.februar, lenge før det ble meldt om fare for en orkan. Alle ombord på Berserk visste om planene, og det var ikke noen av som ble gjort om.

– Jarle har det helt forferdelig

Vordahl forteller at Jarle Andøy selv, har det fryktelig tungt akkurat nå.

– Jarle har det helt forferdelig. Han har opplevd å mistet tre veldig gode venner. Han har det langt ifra lett, sier Nils Jørgen.