Hopp til innhold

«Berserk»-ekspedisjonen var ulovlig

Kaptein Jarle Andhøy og «Berserk»-ekspedisjonen kan nå vente seg millionsøksmål etter at de brøt norsk lov da de seilte til Antarktis uten de rette tillatelsene.

Jarle Andhøy og Samuel Massie fra Berserk lander i Christchurch

Jarle Andhøy og Samuel Massie fra «Berserk» lander på den militære flyplassen i Christchurch. De fikk plass på det siste flyet ut fra Mc Murdo-basen for sesongen.

Foto: Anders Magnus / NRK

Jan Gunnar Winther

Direktør ved Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther bekrefter at «Berserk» ikke hadde de riktige tillatelsene før de la ut på ekspedisjonen.

Foto: Trygve Andreassen / NRK

Norsk Polarinstitutt skal nemlig godkjenne all norsk virksomhet i Antarktis, også «Berserk»-ekspedisjonen.

Kom til New Zealand søndag kveld

«Berserk»-kaptein Jarle Andhøy og besetningsmedlem Samuel Massie landet kl 23.45 norsk tid på den militære flyplassen i Christchurch i New Zealand. De fikk plass på det aller siste flyet, et amerikansk militærfly, som gikk ut av Mc Murdo-basen.

På flyplassen ble de møtt av ambassaderåd Håvard Austad, som skal bistå nordmennene der. Andhøy og Massie håper å komme seg hjem til Norge raskest mulig, men NRK-korrespondent Anders Magnus forteller at det kan bli vanskelig.

Det er i disse dager stort trykk på flyplassen og mange som vil fly ut etter jordskjelvet.

Dypt tragisk

– Først må jeg understreke at det er en dypt tragisk situasjon vi har kommet opp i, spesielt for besetningen på «Berserk» og for familiene, men realiteten er at denne ekspedisjonen ikke hadde tillatelse fra norske myndigheter, sier direktør ved Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther til NRK.

– Det er en meldeplikt til norske myndigheter, ved Norsk polarinstitutt, på minst ett år på ekspedisjoner til Antarktis. Og vi har ikke mottatt en slik melding.

Hvis «Berserk»-ekspedisjonen hadde søkt om tillatelse så hadde de ikke fått det.

For det kreves nemlig at man har avtaler med et selskap som kan redde ut ekspedisjonen hvis det går galt eller ekspedisjonen må stille en økonomisk garanti for redningsarbeidet. En slik avtale hadde ikke «Berserk».

– I meldeplikten ligger det også en garanti for søk- og redningsarbeid og i og med at det ikke foreligger en slik melding er det heller ingen garanti, sier Winther
.

Video Anders Magnus i Christchurch

NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus har siste nytt fra flyplassen i Christchurch, der Jarle Andhøy og Samuel Massie er på vei. Klikk på bilder for å se video.

Millionsøksmål

Vassposar og padleåre frå Berserk funne i sjøen

Sea Shepherd skipet «Steve Irwin» fant en redningsflåte, vannposer og en padleåre etter «Berserk».

Foto: Barbara Veiga / Sea Sheperd

Mangel på redningsavtale eller garantibevis har derimot ikke har hatt noen betydning for det som har skjedd, understreker Polarinstituttet. Alle ressurser er brukt for å redde mannskapet uavhengig av tillatelser, men ekspedisjonen og Jarle Andhøy må nå være forberedt på søksmål.

– Det er brukt betydelige ressurser i søk- og redningsarbeidet. Det kan derfor i ettertid bli stilt erstatningskrav mot ekspedisjonen, og det kan bli svært dyrt. Vi snakker nok om millioner, sier Winther.

– Dumdristig reise

Tirsdag morgen ble et nødpeilesignal utløst i den norske seilbåten «Berserk». Ifølge den maritime redningstjenesten på New Zealand forsvant båten under den verste stormen så langt i sommer.

Redningsoperasjonen har vart i seks dager, og søket etter den savnede båten har foregått i et område på 10.000 kvadratkilometer i McMurdo-sundet, rundt Franklinøya og i Rosshavet.

Nå rettes det kraftig kritikk mot mannskapet om bord i den norske seilbåten.

Avisen Sunday Star Times slo søndag fast at de savnede er omkommet, og kaller det hele for «en dumdristig reise av selvutnevnte vikinger».

Nils Jørgen Vordahl

«Berserk»-ekspedisjonens talsperson, Nils Jørgen Vordahl sier Jarle Andhøy har det vondt etter tapet av tre gode venner og at regler og juridiske spørsmål ikke er et tema nå.

Foto: NRK

NRK har ikke lykktes i å komme i kontakt med «Berserk»-ekspedisjonens talsperson, Nils Jørgen Vordahl, etter at Polarinstituttet gjorde det klart at ekspedisjonen var ulovlig, men han har tidligere kalt kritikken fra Sunday Times for totalt uberettiget.

Det newzealandsk marinefartøyet «Wellington», som var med i søket etter «Berserk», skal ha advart mannskapet om at det var storm i vente, da de møtte på den norske seilbåten mandag i Back Door Bay.

Også lederen av Scott-basen mener «Berserk»-mannskapet har brutt regler for ferdsel i Antarktis.

Han får støtte fra lederen av det newzealandske Polarinstituttet, Lou Sanson, som mener det er uforsvarlig å kjøre firhjulinger på Antarktis nå når det nærmer seg vinter i området.

– Har det vondt

NRK har tidligere vært i kontakt med «Berserks» kontaktperson, og han har ikke da kunnet svare på om ekspedisjonen hadde formalitetene i orden før de la ut på Sørpolen-seilaset.

– Jeg har ikke oversikt over hva som er gjort og ikke i forhold til det som er formelt påkrevd, har han tidligere uttalt.

Vordahl snakket med kaptein Jarle Andhøy lørdag da de kom frem til Scott-basen etter en strabasiøs ferd for å nå polpunktet.

– Andhøy har det vondt etter tapet av tre gode venner. Regler og juridiske spørsmål er åpenbart ikke et tema som prioriteres nå. Alt han nå ønsker er å komme i kontakt med de pårørende.

Søket etter «Berserk» pågår fremdeles, men er kraftig nedtrappet i løpet av helgen. Sea Sheperd-skipet «Steve Irwin» har satt kursen hjemover mot Tasmania og Australia, men gjør kommunikasjonssøk og visuelle søk langs kysten på sin ferd nordover.

Det russiske forskningsfartøyet «Professor Kromov» vil på sin gjennomreise søke i det aktuelle området de kommende dagene.

SISTE NYTT

Siste nytt