Hopp til innhold

25 års fengsel i «South Park»-dom

En 21 år gammel amerikansk mann ble torsdag dømt til fengsel i 25 år for terror. Han var tiltalt for å ha kommet med dødstrusler mot skaperne av «South Park».

Zachary Adam Chesser

21 år gamle Zachary Adam Chesser er dømt for terror.

Foto: HO / Afp

Mannen truet «South Park»-skaperne Matt Stone og Trey Parker etter at profeten Muhammed i en episode ble portrettert i et bjørnekostyme.

– Fikk hele USA til å være redde

I oktober i fjor sa dømte Zachary Adam Chesser seg skyldig i å ha skaffet utstyr til en terrorgruppe, for å ha videreformidlet trusler og for å ha oppfordret til vold mot skaperne av TV-serien.

Til sammen risikerte han 30 års fengselsstraff, noe påtalemyndigheten ba om. Som en del av innrømmelsen i oktober sa Chesser seg villig til å ikke be om lavere straff enn 20 år.

– Zachary Chesser er dømt til 25 år i fengsel for å ha oppfordret til drap av amerikanske borgere fordi de benyttet ytringsfriheten til å omtale religionen hans, opplyste aktor Neil MacBride i retten.

– Jeg tar på meg alt ansvar for handlingene mine, og jeg vil gjerne benytte muligheten til å si at jeg angrer meg, sa Chesser i rettssalen.

Ifølge MacBride fikk handlingene til Chesser folk i hele USA til å være redde for å uttale seg - selv i spøk - i frykt for å bli stemplet som «fiender som fortjener å bli drept».

South Park

I den satiriske TV-serien «South Park» ble profeten Muhammed vist i et bjørnekostyme.

Foto: NRK / NRK

– Fra idrettsmann til forræder

Chesser er født i delstaten Virginia i USA og konverterte til islam mens han gikk i high school. Dommer Liam O'Grady sa i retten at Chesser tok et langt steg da han gikk fra å være en idrettsmann til å bli en forræder.

I tillegg til å ha lagt trusler mot «South Park»-skaperne på nettet, innrømte Chesser også at han hadde forsøkt å bli medlem av den islamistiske terrorgruppen Al Shabaab, som har bånd til Al Qaida.

Forsvarerne til Chesser ba om mild straff siden han bare var en tenåring da forbrytelsene ble begått, men dommeren viste ingen nåde:

– Det er utrolig hvor raskt du ble en fare. Dersom noen hadde blitt skadet ville vi diskutert livstid i fengsel, sa O'Grady.

Arrestert på vei til Somalia

Chesser ble arrestert i juli fjor, og ble av venner omtalt som «ekstremt smart». Ifølge Washington Post hadde FBI kjennskap til at han var en profilert forkjemper for Al Qaida på Internett.

Da han ble arrestert på vei til JFK-flyplassen i New York skulle han gå om bord i et fly på vei til Uganda, for så å ta seg til Somalia, der han ville bli medlem av Al Shabaab.

Truslene mot «South Park»-skaperne Matt Stone og Trey Parker ble postet på nettet, der han skrev at de kom til ende opp som Theo Van Gogh. Den nederlandske filmskaperen ble skutt og drept i 2004 etter at han hadde gått til angrep på det islamske samfunnets behandling av kvinner.

SISTE NYTT

Siste nytt