Politiet avviser Taliban, jakter 40-åring i New York

Politiet i New York avviser Taliban-sporet og jakter en hvit mann i 40-årene etter Times Square-bomben.

Video Overvåkingsbilder fra bilbomben på Times Square i New York

Overvåkingsbilder fra bilbomben på Times Square i New York.

Trey Parker og Matt Stone

Skaperne av South Park, Trey Parker og Matt Stone.

Foto: ANN JOHANSSON / AP

Overvåkningsbildene som ble frigitt i dag viser en mann skifte skjorte etter at han har forlatt bilen på Times Square midt på Manhattan lørdag. Vitner skal ha observert mannen som skiftet fra en hvit til en rød t-skjorte, skriver Sky News.

New York-politiet åpner nå for at Viacom-bygningen kan ha vært målet for den hjemmelagde bomben.

Bomben som ikke eksploderte ble funnet natt til søndag like i nærheten av kontorene til eierne av den kontroversielle animasjonsserien South Park.

Advart på nettside

Forrige måned advarte en islamistisk nettside Matt Sone og Trey Parker, skaperne av South Park, at de kan vente seg represalier etter at de viste profeten Muhammed i et bjørnekostyme.

På nettsiden til den USA-baserte gruppen Revolution Muslim ble Stone og Parker advart om at de kan ende opp som Theo Van Gogh, den nederlandske filmskaperen som ble drept etter at han laget en film om muslimske kvinner i 2004.

Etter at drapstruslene ble framsatt, valgte Comedy Central å sensurere neste episode av serien. Muhammed ble der fremstilt som en sort sensurstripe, og navnet erstattet av sensur-pip.

Episodene har skapt reaksjoner flere steder i verden, i Sverige har de to kontroversielle episodene blitt tatt av skjermen .

En bæsjende Jesus

Profeten Muhammed har tidligere blitt portrettert i serien som er kjent for å ha lav list for å gjøre narr av kjendiser og religiøse symboler.

I episoden «Super best friends» fra 2001 ble Muhammed fremstilt i muslimsk klesdrakt og med flammende hender.

I episoden «Cartoon wars» fra 2006 som tok for seg karikaturstriden i danske og norske aviser, valgte derimot Comedy Central å sensurere bort tegningen av Muhammed.

Trey Parker og Matt Stone valgte i stedet å peke på det de mener er dobbeltmoral ved å legge inn en sekvens med Jesus som gjør fra seg på George Bush og det amerikanske flagget.

I 2005 fikk en katolsk organisasjon Comedy Central til å stanse reprisen av en South Park-episode som handlet om en menstruerende statue av Jomfru Maria.

Tok på seg ansvaret

New Yorks borgermester Michael Bloomberg gikk i går ut og sa at det ikke tyder på at al Qaida sto bak det mislykkede bombeattentatet.

– Selv om en bombemaker fra Taliban har tatt på seg ansvaret på internett, har vi ingen beviser som underbygger denne påstanden, sa politisjef Raymond Kelly i New York søndag.

Tidligere søndag ble et videoopptak lagt ut på YouTube hvor Taliban i Pakistan påtok seg ansvaret for det mislykkede bombeangrepet, men politiet mener Viacom-bygningen kan ha vært målet.

SISTE NYTT

Siste nytt