Amerikanerne er i mot «South Parks» Muhammed-sensur

En ny meningsmåling viser at syv av ti amerikanere er i mot tv-selskapet Comedy Centrals avgjørelse om å sensurere «South Park»-episoden med profeten Muhammed.

South Park

«South Park» får bred støtte i den amerikanske befolkningen.

Foto: NRK / NRK

Tidligere denne uka ble det varslet at flere tusen skal tegne Muhammed som en støtte til «South Park»-sensuren. Nå får serieskaperne støtte fra flere hold.

I en ny meningsmåling utført av Zogby, kommer det frem at hele 71 prosent av de spurte mener Comedy Central tok feil avgjørelse når de valgte å sensurere episoden.

Får støtte fra alle hold

Tall fra meningsmålingen viser at bakgrunnen til motstanderne går på tvers av partigrenser og politisk tilhørighet. 60 prosent av demokratene er i mot, og hele 87 prosent av republikanerne i undersøkelsen er negative til tv-sensuren.

De uavhengige legger seg pent mellom, med 68 prosent motstand.

Svært få er enige

Avgjørelsen om sensurering kom etter at en muslimsk gruppe kom med trusler om å drepe serieskaperne Trey Parker og Matt Stone.

Grunnleggerne av satireserien selv var ikke videre begeistret for sensuren, men ble overkjørt av sitt eget selskap som fjernet alt som kunne minne om Muhammed i programmet

Dette har fått den amerikanske befolkningen til å reagere, og meningsmålingen viser også at 47 prosent av de spurte rangeres som «sterkt uenige» i avgjørelsen. Bare 5 prosent er målt til å være «sterkt enige», så dette er uvanlig sterk støtte til det ofte så kritiserte satireshowet.

Støtte fra «Simpsons»

«South Park» har også fått støtte fra «sine egne». I siste episode av «The Simpsons» skribler Bart Simpson en form for støtteerklæring på tavla under den velkjente introen til serien.

Les: Tiger Woods i South Park


Kulturstrøm

 • Utset filmfestivalen i Cannes

  Den årlege filmfestivalen i Cannes vert utsett til juli på grunn av koronasituasjonen, melder arrangøren. Festivalen vert vanlegvis arrangert i mai, og deler ut den gjeve filmprisen Gullpalmen.

  Laster Twitter-innhold
 • Kverno utnevnt til ridder

  Organist, komponist, musikkpedagog og geistlig Trond H.F. Kverno (f 1945) er utnevnt til Ridder av 1.klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Medaljeoverrekkelsen vil skje etter nærmere avtale med Statsforvalteren.

 • Britisk serie om pandemien

  Kenneth Branagh skal spele den britiske statsministeren Boris Johnson i TV-serien «This Sceptred Isle», skriv whatsonstage.com. Serien handlar om dei første seks månadene av pandemien, og tek føre seg både regjeringa og helsearbeidarane i frontlinja.

  Kenneth Branagh (t.v.) skal spille Boris Johnson i ny TV-serie.
  Foto: Marion Curtis / AP/Reuters/NTB