Nkulu avviser enighet om årsaken til Molands død

KINSHASA (NRK) Aktor Katenda Nkulu i saken mot Joshua French avviser at norsk- og kongolesisk politi var enige om at det ikke hadde skjedd noe kriminelt i forbindelse med Tjostolv Molands død. I dag holder han sin prosedyre.

Aktor Katenda Nkulu

Katenda Nkulu er aktor i saken mot Joshua French, som er tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

– Det er en stor feil å tro at vi og norsk politi var enige om alt, og dette har jeg også snakket om i retten, sier Nkulu.

NRK møtte aktor Katenda Nkulu i Kinshasa i Kongo dagen før det som kan bli den avgjørende dagen i saken mot Joshua French, som er tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland.

Kripos-rapporten

Ett av de store stridsspørsmålene i saken er rapporten om dødsfallet fra norske Kripos. Nkulu har under rettssaken flere ganger sagt at rapporten er full av logiske brister, og at det ikke er en rapport om materielle funn.

Nkulu gikk så hardt til angrep på Kripos-vitnet Tom Luka i retten tidligere denne uken at dommeren grep inn og gjorde det klart at det ikke var Luka som var tiltalt i saken.

Kripos-rapporten, som også de kongolesiske rettsmedisinerne sluttet seg til, konkluderte med at Molands død ikke skyldtes en kriminell handling. Katenda Nkulu slå nå tvil om denne enigheten.

– Ikke enighet

Aktor Katenda Nkulu

Aktor Katenda Nkulu i aksjon i retten tidligere denne uken.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

LES OGSÅ: Graasvold optimistisk over antallet frifinnelser

LES OGSÅ: Graasvold om rettsdagen fredag: – Bortkastet

Det er ifølge Nkulu bare fantasi at Moland hadde drukket alkohol – til tross for at både kongolesiske og norsk rettsmedisinske eksperter bekreftet funn av alkohol i Molands blod.

– Det stemmer ikke. Kongolesiske rettsmedisinere hadde ikke funnet alkohol i blodet til Moland, men de har funnet noen annet som den norske rettsmedisinerne ikke hadde funnet. Men etter at de hadde snakket med de norske ekspertene skrev de at de hadde funnet alkohol.

– Så du mener at de norske rettsmedisinerne har gjort en dårlig jobb?

– Jeg vet ikke hvilket mandat de hadde da de gjorde jobben, men de kom flere dager etter at Moland ble funnet død. Åstedet ble forurenset og liket ble flyttet på. Mange spor kan ha gått tap, og så kom de med en slik rapport?

– Du stoler ikke på rapporten de skrev?

– De er proffe og de vet hva de gjorde. Men det ser ut som om de har kokt noe sammen for å komme til en slik konklusjon. Og det er en grunn til at de har gjort det slik.

LES OGSÅ: – Håper norsk politi kan overbevise dommerne

LES OGSÅ: – Det militære tribunalet fungerer rimelig godt

På spørsmål om han mener rapporten var bestilt, eller om noen ba de som lagde den skrive den slik at det fremsto på den måten, svarer han unnvikende.

– Ikke spør meg. spør dem. Det er ikke jeg som har skrevet rapporten.

Han avviser at han som aktor i saken har et personlig ønske om å «ta» drapstiltalte French. Og han vil ikke allerede nå forskuttere en anke om dommen skulle vippe i Frenchs favør.

– Dette er ikke en fotballkamp der det er en vinner eller taper. Jeg har ikke noe problem med French personlig. Det jeg er mest opptatt av er at rettferdigheten skal vinne fram.

– Tror du dommeren kommer til å tro mest på deg?

LES OGSÅ: French´ forsvarer tror teknisk rapport vil overbevise

– Jeg er ikke Gud, og jeg kan ikke finne ut om dommeren tror mest på meg. Hvis French blir frikjent så gjør han ikke det.

– Kommer du til å anke hvis han blir frikjent?

– Vi må vente og se til denne rettssaken er over, og den vurderingen tar vi da.

LES OGSÅ: Kongo er mer enn French

SISTE NYTT

Siste nytt