Normal

Graasvold optimistisk over antallet frifinnelser

KINSHASA (NRK.no) Av de 39 sakene som ble ført for den militære domstolen i Kinshasa i fjor, endte rundt 15 med frifinnelse. – Positivt og nokså høyt tall, sier Joshua Frenchs advokat Hans Marius Graasvold.

Hans Marius Graasvold

Joshua Frenchs forsvarer Hans Marius Graasvold sier antallet frifinnelser i den kongolesiske domstolen var overraskende høyt. – Jeg hadde fryktet at det var lavere, sier han til NRK.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Når dommer Serge Kabondo setter retten i dag, er det vitnemålene fra både norske og kongolesiske rettsmedisinere som står på programmet.

De skulle egentlig har forklart seg på fredag. Men siden en av de kongolesiske rettsmedisinerne ikke var til stede, han var på reise øst i Kongo, ble også vitnemålet fra Arne Stray-Pedersen utsatt.

Graasvold har satt sin lit til at det norske vitnemålet skal overbevise retten om at Joshua French ikke tok livet av cellekameraten Tjostolv Moland.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Avgjørende vitnemål i dag

Lokker fram smilet til forsvareren

Dommer Serge Kabondo tar imot NRK på kontoret sitt i et to etasjers murhus sentralt i Kinshasa.

Strømmen har gått denne ettermiddagen, og det gjelder å se hvor man setter foten på vei opp de ødelagte og løse trappetrinnene til dommerens kontor.

Heten slår inn mellom de gulblomstrede gardinene. I et hjørne står en uvirksom gulvvifte mens det obligatoriske bildet av president Joseph Kabila henger på veggen.

Kabondo forklarer at de er flere dommere ved Tribunal Militaire de Garnison au Kinshasa Gombe.

– Noen fører saker mandager og torsdager, for eksempel. Mine dager er tirsdager og fredager.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Katenda Nkulu

Aktor Katenda Nkulu avbryter ofte under rettsforhandlingene.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

– Viser at det kan finne sted reelle rettsprosesser

Dommeren forteller at av de 39 sakene som domstolen behandlet i fjor, endte cirka 15 av dem med frifinnelse.

Det er et tall som lokker fram et lite smil hos Joshua Frenchs norske forsvarer.

– Det var et positivt og nokså høyt tall. Jeg hadde fryktet at det var lavere, sier Hans Marius Graasvold til NRK.

Han håper selvfølgelig å komme innenfor denne prosentandelen.

– At Kabondo trekker fram dette tar jeg også som et signal på at dommerne er interessert i å høre om, og sette seg inn i de bevisene vi legger fram. At det er frifinnelser, viser jo at det kan finne sted reelle rettsprosesser, sånn er det ikke i alle land.

Graasvold forteller at han blant annet har vært i Georgia, der frikjennelsesprosenten faktisk var en liten promille.

Lei av avbrytelser

Men før man kommer til en dom, skal altså rettsmedisinerne høres.

Forsvarerne til den drapstiltalte nordmannen har sett og hørt seg lei på utbruddene og avbrytelsene til aktor Katende Nkulu. Så langt har hans innspill ikke gjort stort for å bringe saken videre, og i dag vil den kongolesiske forsvareren kreve færre avbrytelser, forteller Graasvold.

– De foregående dagene har vi hatt en del støy, vil jeg kalle det, spesielt fra aktors side. Vi kommer til å be om at Arne Stray-Pedersen får forklare seg sammenhengende, uten avbrytelser. Dette er komplisert materiale som er utfordrende for tolken, sier han.

Hva som blir dommerens reaksjon på dette, gjenstår å se. Serge Kabondo sier til NRK at Nkulu er i sin fulle rett til å avbryte og å komme med påstander, hvis han ønsker det.

– Det er helt i henhold til loven. han kan stille spørsmål eller han kan komme med sine egne observasjoner. Det bestemmer han selv. Forsvaret kan også gjøre det slik, hvis de ønsker det, sier Kabondo.

– Nkulu avbryter stadig tolken, slik at han ikke rekker å oversette alt som blir sagt. Er det tillatt?

– Det er opp til French å si ifra hvis han ikke er fornøyd med oversettelsen. French kan be aktor følge tolkens tempo, hvis han ønsker det, svarer Kabondo.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt