Graasvold om rettsdagen fredag: – Bortkastet

KINSHASA (NRK.no): Joshua French sin advokat, Hans Marius Graasvold, stiller seg kritisk til det som foregikk i rettssalen i Kinshasa fredag, og mener hele dagen var bortkastet.

Graasvold

Den norske forsvareren Hans Marius Graasvold (t.v.) stiller meg sterkt kritisk til at retten ikke klarer å få sine vitner på plass. Her er han fredags med French sin mor, Kari Hilde French (t.h.) i rettssalen.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

– Etter min mening kom vi overhodet ikke noe videre i denne saken i dag. Det ble en hel del snakk om ting som ikke har noe med saken å gjøre, sier Graasvold etter at dommer Serge kabondo hadde hevet retten.

– Dessverre, dette var en dag som ble nokså bortkastet.

Graasvold stiller seg sterkt kritisk til at retten ikke klarte å få sine vitner på plass.

– Jeg stiller meg også undrende til aktor, som hittil ikke har meldt inn et eneste vitne, nå mener det er nødvendig med en utsettelse fordi enkelte vitner ikke er på plass, sier han.

Han mener at den, etter hans mening, unødvendig lange tiden rettssaken tar, tærer på hans klient.

– Motivasjonen her, den klarer ikke jeg å forholde meg til. Vi skal selvfølgelig gjennomføre rettssaken uansett hvor lang tid den tar, men det er selvfølgelig ikke heldig for saken, og det er ikke heldig for French, for han begynner å bli alvorlig sliten. Ingen vet sikkert hvor lenge han holder ut, sier advokaten.

– Nå får vi feste lit til at tirsdag blir siste dag.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kongo

Rettsmedisiner Arne Stray Pedersen fra Norge får her beskjed om at han ikke får vitne i rettssaken mot Joshua French fredag, fordi kongolesiske ekspertvitner ikke er til stede.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Store forsinkelser

Saken som egentlig skulle ha startet klokken 9 norsk tid fredag, ble nesten tre timer forsinket fordi retten skulle avklare hvilke vitner som skulle få forklare seg.

De første som ble kalt frem er fem andre fanger som skulle vitne for aktoratet. Deretter fortalte dommer Serge Kabondo at flere kongolesiske eksperter og den norske rettsmedisinerne Arne Stray-Pedersen skulle få vitne.

Og da begynte kaoset, siden alle ikke var til stede i rettssalen.

– Hvem er eksperter og hvordan kan en politimann erstatte en lege, spurte aktor Katenda Nkulu til stor forvirring i salen siden Stray-Pedersen, som var i salen, er lege og ikke politimann.

Kongo

Aktor Katenda Nkulu krevde at ekspertvitnenes forklaringer måtte utsettes. det fikk han medhold i.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix
French

French måtte fredag dra på smilebåndet på grunn av noen av aktors påstander, men den lange rettssaken har tært på hans helse, ifølge Graasvold.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Nkulu fortsatte å argumentere med at retten burde høre begge ekspertene som har underskrevet rapportene, både de kongolesiske og de norske, for å få et balansert bilde.

Etter mye frem og tilbake i retten ble det klart at den norske rettsmedisineren Arne Stray-Pedersens vitnemål i saken mot Joshua French blir utsatt, siden hans kongolesiske kollega ikke var til stede.

– Vi har fått noe som minner om garantier om at han kan vitne på tirsdag, så jeg håper vi slipper å kaste bort så mye tid igjen, slik vi gjorde i dag, sier Graasvold.

Kranglet om vitne

Den siste timen av rettsdagen fredag gikk også til å krangle om relevansen av et vitne – nemlig advokaten enka etter sjåføren som ble drept i 2009, som ble innkalt av aktoratet i saken.

Advokaten fortalte blant at French og Moland kranglet og diskuterte mye, men at han ikke vet hva de kranglet om, siden de snakket norsk seg imellom.

Men French sin kongolesiske forsvarer, André Marie Mwila, hadde litt vanskeligheter med å forstå hvorfor enkens advokat var innkalt som vitne, ettersom han selv aldri hadde sett eller hørt de to nordmennene krangle.

– Var du i fengselet, var du vakt der de to var? Eller forteller du bare videre det du har hørt? Spurte Mwila.

Aktor Nkulu repliserte så med at Mwila tydeligvis ikke var innforstått med definisjonen av et vitne.

– Det er en som har sett eller hørt det han forteller om, sa aktoren.

Men dommer Serge Kabondo ville også ha svar på spørsmålet til Mwila, men da vitnet begynte å snakke om at han er en av de første som får vite noe i Kisangani, der drapet skjedde i 2009, og der French og Moland satt i fengsel før de ble overført til hovedstaden Kinshasa, fikk dommeren nok og hevet retten.

Kongo

Advokaten til enken etter Abedi Kasongo som ble drept i Kisangani, François Rene David Alauwa Lobela, vitner i rettssaken mot Joshua French fredag. Det var ikke lett for forsvarerne å forstå hvorfor han var der.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt