Oppdrettslaksen kan bli kvitt lusa

Forskere har nå funnet fram til en oppdrettslaks som tåler lakselusa bedre.

Lakselus

Snart kan oppdrettslaks være motstandsdyktige mot lakselus.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Nyheten ble presentert på konferansen for næring i blå sektor i Rørvik tidligere i dag.

– Det vil ikke løse problemet på kort sikt, men i løpet av seks eller sju laksegenerasjoner tror jeg problemet vil bli betydelig mindre enn det er i dag, sier seniorforsker i Nofima, Bjarne Gjerde til nrk.no.

Mange års forskning

Nofima har i ti år forsket på om målretta avlsarbeid kan redusere luseproblemet. Nå har de funnet betydelige, arvelige variasjoner i motstand mot lakselus.

– Dette vil føre til færre lus per fisk i oppdrettsanleggene, noe som betyr at næringa vil ha behov for mindre behandlinger mot lus, sier Gjerde.

Ferske tall fra Mattilsynet viser at lusenivået i år har økt fra juli til august, og økningen har vært størst i Trøndelag.

Avhenger av etterspørsel

Rogn fra den nye motstandslaksen vil snart være tilgjengelig på markedet og Gjerde tror det vil få stor betydning i arbeidet for å løse lakselusproblemene.

Fiskeriminister, Lisbeth Berg-Hansen

Fiskeriministeren håper den nye forskninga vil gi resultater.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

– Hvis oppdretterene tenner på ideen og etterspørselen etter denne type genetisk materiale er til stede, er det mulig for avlsselskapene å starte med produksjonen, sier Gjerde.

Også fiskeri- og havbruksminister Lisbeth Berg-Hansen var tilstede på konferansen. Hun synes Nofimas forskningsresultater er spennende.

– Dersom man kan avle egenskaper hvor laksen blir motstandsdyktig, er det veldig bra. Avlsarbeid er et langsiktig arbeid og det er viktig å tenke fremover, mener Berg-Hansen.

Video fra Trøndelag

Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .
En kulokk av Grieg stod på programmet da musikere fra Luftforsvarets musikkorps opptrådte for et helt nytt publikum på Skatval i dag.