Hopp til innhold

Vikarbyrå bak de groveste bruddene

Private vikarbyrå sto bak de groveste lovbruddene som Trondheim kommune ble anmeldt for før helga.

Video Trondheim kommune politianmeldt

Trondheim kommune ble før helga anmeldt for 26.000 brudd på arbeidsmiljøloven.

Foto: Nyhetsspiller

Adresseavisen har fått tilgang til anmeldelsen som er unntatt offentlighet, og forteller i dagens utgave av avisa at private vikarbyrå står bak de alvorligste bruddene på arbeidsmiljøloven i helse- og omsorgstjenesten.

Det var før helga NRK Dagsrevyen fortalte at Trondheim kommune er anmeldt av Arbeidstilsynet for 26.000 brudd på arbeidsmiljøloven i eldreomsorgen i 2010.

Satte dagsorden før valget

Det skjedde kun få dager etter at statsminister Jens Stoltenberg hadde vært i Trondheim for å skryte av sykehjemsdekningen, og kun fire dager før valget.

Saken fikk mye oppmerksomhet i valgkampinnspurten, og det ble stilt spørsmål ved om Trondheim fortsatt kan være et rødgrønt utstillingsvindu.

Anmeldelsen er hemmeligstemplet, og verken Trondheim kommune eller Dagsrevyen kjente innholdet i den da saken ble omtalt før helga.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Trondheim kommune politianmeldt

Anmeldelsen førte til at Jens Stoltenberg og Rita Ottervik fikk mye kritikk like før valget.

Foto: NRK

Nå har Adresseavisen har nå fått tilgang til anmeldelsen, som viser at forholdene Arbeidstilsynet peker på, først og fremst er knyttet til de private vikarbyråene, og Helse Nor spesielt.

Arbeidstilsynet understreker at Trondheim kommune har ansvar for at regelverket følges også av innleide firma.

Arbeidsdager på 38 timer

Anmeldelsen baserer seg på Trondheim kommunes egen kontroll av vikarbyråene i mars i år. Da ble alvorlige forhold avdekket.

Blant annet hadde en person jobbet 41 dager i strekk, det hadde blitt arbeidet 104 timer i uka, det ble avdekket vaktlengde på 38 timer og ugyldige tariffavtaler, skriver avisa.

Da lovbruddene ble avdekket, sa Trondheim kommune opp avtalen med Helse Nor. Men det er altså disse forholdene som er de groveste i anmeldelsen.

Ifølge avisa vises det i anmeldelsen til 27.200 lovbrudd, 22.000 av disse gjelder brudd på regelen om at det ikke er lov til å jobbe flere søndager på rad, noe som gjelder for eksempel studenter.

Ekstreme funn

Helge garåsen

Helge Garåsen mener ethvert brudd på arbeidsmiljøloven er alvorlig, fordi ansatte kan bli til fare for dem de skal yte helsehjelp til.

– Ethvert lovbrudd er grovt nok, men noen av funnene vi gjorde hos vikarbyråene var ekstreme. Vi så blant annet tredoble vakter, noe vi ikke har funnet hos kommunens egne ansatte, sier kommunaldirektør Helge Gåråsen til Adresseavisen.

Han har ikke fått innsyn i anmeldelsen ennå, men vil bistå politiet med alle faktaopplysninger de trenger i saken.

– Kommunen fortjener kritikk

Arne Byrkjeflot

Arne Byrkjeflot mener innholdet i anmeldelsen gir et annet bilde enn det som er kjent hittil.

Foto: Åge André Breivik / NRK

Opplysningene om innholdet i anmeldelsen gjør at også LO-leder og Rødts representant i bystyret i Trondheim, Arne Byrkjeflot reagerer.

– Kommunen fortjener kritikk for ikke å ha hatt tilstrekkelig kontroll med vikarbyråene de bruker.

Men Byrkjeflot mener innholdet i anmeldelsen gir et annet bilde enn det som har kommet frem hittil.

– Nemlig at de grove lovbruddene handler om kommunens egne ansatte. De grove bruddene handler om vikarbyrå, ikke egne ansatte.

– Rart vikarbyråene ikke er anmeldt

Byrkjeflot mener at det er kommunens ansvar å kontroll med vikarbyråer de bruker, men han synes det er rart at de ikke er anmeldt for de samme forholdene ennå.

– Dermed legges det større ansvar på dem som passer på, nemlig kommunen, enn de som faktisk begår lovbruddene, nemlig vikarbyråene, sier Byrkjeflot til avisa.

Arbeidstilsynet vil samordne vikarbyråenes virksomhet i hele landet før de tar stilling til om de skal anmelde disse.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.