Ros fra Stoltenberg - mens helseministeren gir stryk

Statsminister Jens Stoltenberg var tirsdag i Trondheim for å skryte av at kommunen har full sykehjemsdekning. Men kommunen har seks ukers ventetid fra innvilgelse til en faktisk får en plass, noe hans egen helseminister betegner som uakseptabelt.

Trondheims ordfører Rita Ottervik og statsminister Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg skrøt av Trondheim og ordfører Rita Ottervik. Men kommunens ventetid på sykehjemsplasser får ikke godkjent av helseministeren.

Foto: Alley, Ned / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Da statsministeren var på skrytetur i valgkampinnspurten i det rødgrønne fyrtårnet Trondheim, understreket han at kommunen ikke bare var først ute med full barnehagedekning.

– Nå går Trondheim også foran når det gjelder full sykehjemsdekning, sa Stoltenberg.

Helseministeren: Retten inntrer umiddelbart

Og de lover sykehjemsplass til alle som trenger det - men det kan gå opptil seks uker før man faktisk får plassen man er innvilget.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier at innvilget sykehjemsplass betyr plass umiddelbart.

Foto: NRK

– Det er fordi vi ønsker å sette en frist på rimelig tid, for det tar litt tid å planlegge en slik innleggelse også, forklarer Ap-ordfører i Trondheim, Rita Ottervik.

I går spurte NRK helseminister og partifelle Anne-Grete Strøm-Erichsen om det er greit at det går flere uker fra en får innvilget plass til en faktisk kommer på sykehjem. Svaret var krystallklart.

– I de tilfellene der den enkelte er innvilget en rett til sykehjemsplass, inntrer den retten umiddelbart. Da skal man ikke vente, da skal man ha en sykehjemsplass, sa Strøm-Erichsen.

Statsministeren: Planlegger behov etterhvert

Jens Stoltenberg ser imidlertid saken på en litt annen måte.

– Dette hander mer om dem som har et planlagt behov etterhvert. Der vil denne type frister gi nødvendig forutsigbarhet i forhold til de behovene eldre har.

– Stoltenberg fremstår som «komiske Ali»

Bent Høie (H)

Bent Høie (H) mener statsministeren er virkelighetsfjern.

Foto: NRK

Dette reagerer Høyre sterkt på. Leder i Stortingets helse- og omsorgskomité, Bent Høie (H) påpeker at det ikke er slik at eldre får tilbud om en sykehjemsplass før de faktisk trenger det, og mener statsministeren er fullstendig virkelighetsfjern.

– Statsministeren fremstår som «komiske Ali», som sprer et rosenrødt bilde der alle andre ser elendigheten bak. De fleste kommuner i dag er ikke i en situasjon der de planlegger de eldres behov i et seks ukers perspektiv. De som får innvilget sykehjemsplass, har åpenbart behov for den der og da.

Høie mener det er alvorlig at statsministeren og helseministeren sier så forskjellinge ting.

– Vi trenger en avklaring og et felles, nasjonalt system for å vise hvor mange som faktisk står i kø i dag og venter på sykehjemsplass.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger