Slik «svarer» Ap-toppene om lovbruddene i Trondheim

Ap-ordfører Rita Ottervik og Ap-leder Jens Stoltenberg har ikke helt klare svar på spørsmål om de 26.100 lovbruddene innen eldreomsorgen i Trondheim.

Video Rita Ottervik svarer

NETT-TV: Trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap) klarer ikke helt å svare på NRKs spørsmål om Trondheim fortsatt kan kalles den rød-grønne regjeringens utstillingsvindu.

I dag ble det kjent at Trondheim kommune er politianmeldt av Arbeidstilsynet for grove brudd på Arbeidsmiljøloven i helse- og omsorgstjenesten.

De rød-grønnes utstillingsvindu

Trondheim har vært trukket frem vært et utstillingsvindu for den rød-grønne regjeringen når det gjelder barnehage- og sykehjemsdekning.

Rita Ottervik får spørsmål om Trondheim fortsatt kan kalles de rød-grønnes utstillingsvindu etter at de har brutt arbeidmiljøloven 26.000 ganger gjentatte ganger fra NRKs reporter, men svarer hver gang på helt andre spørsmål:

– Jeg er glad for at vi i Trondheim har et godt samarbeid med de tillitsvalgte. De tipset og vi har fått ryddet opp i den alvorlige saken, svarer Trondheimsordfører Rita Ottervik gang på gang.

NETT-TV: – Det som er gledelig...

Video Jens Stoltenberg svarer

NETT-TV: Jens Stoltenberg sliter med å svare på om de 26.000 lovbruddene i Trondheim er pinlige for Arbeiderpartiet.

På tirsdag var statsminister Jens Stoltenberg i Trondheim der han trakk frem Trondheim som et forbilde for resten av landet når det gjelder eldreomsorg. Ordfører Rita Ottervik (Ap) fortalte at kommunen har full sykehjemsdekning, men fortalte ingenting om alle lovbruddene kommunen dagen før var anmeldt for.

Jens Stoltenberg hadde torsdag kveld store problemer med å svare på gjentatte spørsmål om lovbruddene er pinlige for Arbeiderpartiet.

– Det som er gledelig er at kommunen selv, under Arbeiderpartiets ledelse, har tatt tak i problemene og tatt ansvar for å rydde opp, svarer Stoltenberg på spørsmål om saken er pinlig for Arbeiderpartiet.

Høyres, ikke Aps, forslag

Flere har i kveld pekt på at det var Arbeiderpartiet sel som tok ansvar og ba om en bred gjennomgang av de arbeidsmiljølov-bruddene som ble kjent i vinter.

– Det var svært kritikkverdig at man oppdaget disse lovbruddene i vinter etter at Arbeiderpartiet bad om å få fakta på bordet i forhold til hva som hadde skjedd. Det hadde vært brudd på arbeidsmiljøbestemmelsene på to sykehjem. Sånn skal ikke forekomme i Trondheim, sa Trond Waage i Arbeiderpartiet til NRK tidligere i dag.

Men i protokollen fra Formannskapsmøtet i Trondheim den 15. mars i år, like etter at en rapport om bruddene på arbeidsmiljøloven ble avdekket, går det klart frem at det er Høyre-kommunalråd Merethe Baustad Ranum som foreslo å oversende rapporten til politiet. Ønsket var da å få en påtalemessig vurdering av forholdene som var avdekket.

LES: Møteprotokoll fra Trondheims formannsskap 15. mars 2010

Etter en votering ble Ranums forslag enstemmig vedtatt.

I samme møte foreslo Høyrepolitikeren at rådmannen forbereder en egen sak for kommunens administrasjonsutvalg, som handler bruddene på arbeidsmiljøloven i kommunens eldreomsorg.

Dette forslaget ble også enstemmig vedtatt.

Tilstede på møte var blant annet Aps Geir Waage, mens ordører Rita Ottervik hadde meldt forfall til møtet.

Jens Stoltenberg og Rita Ottervik

Tirsdag var statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på stemmesanking i Trondheim, og skrøt av partikollega og Trodheimsordfører Ritta Ottersens satsing på eldreomsorg.

Foto: Alley, Ned / Scanpix

26.100 lovbrudd

Det som kom frem tildigere i dag er at det i 2010 ble det begått 26.100 brudd på arbeidsmiljøloven innen hjemmetjeneste, sykehjem og eldreboliger som Trondheim kommune er politianmeldt for.

  • 2000 av disse er brudd på regelen sammenhengende arbeidstid utover 13 rimer per døgn.
  • 18.640 brudd dreier seg om arbeid på flere søndager enn det loven tillater. (Flere studenter har jobbet annenhver helg.
  • 2659 brudd dreier seg om kortere uke-fritid enn det loven tillater.

Anmeldelsen ble levert til politiet mandag, og er unntatt offentligheten. Anmeldelsen gjelder både innleid personale og kommunens egne ansatte.

Det skal finnes eksempler på at ansatte har jobbet 50 dager i strekk.

– Det rød-grønne utstillingsvinduet er knust

Opposisjonen på Stortinget mener saken er særdeles alvorlig, og Høyre-leder Erna Solberg sammenligner saken med Adecco-saken, og at dette viser at det ikke nødvendigvis står bedre til med arbeidsloven innenfor kommunale eldre- og sykehjem.

– Dette bør bety at jeg ikke får høre ordet Adecco fra Kristin Halvorsen, Jens Stoltenberg eller Liv Signe Navarsete i noen av partilederdebattene fremover, sier Solberg til NRK.

– Jens Stoltenberg var i Trondheim for to dager siden og fremstilte Trondheims eldreomsorg som den beste eldreomsorgen i hele Norge. Nå er det utstillingsvinduet knust. Jeg synes statsministeren nå bør gå kraftig i seg selv med tanke på hvordan han har irettesatt private omsorgsalternativer, sier Frp-leder Siv Jensen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger