Tyver tømte tankene til redningsfartøy

Redningsselskapet må øke overvåkningen for å unngå at tyveri skal svekke beredskapen. På Hitra i Trøndelag er to redningsfartøy tømt for drivstoff.

farkoster RS Fillan

Disse to farkostene har i løpet av den siste uka blitt tømt for drivstoff av tyver på Hitra.

Foto: RS Stasjon Fillan/Facebook

Redningsfartøyene «Rescue-runner» og «Pioner Multi» ligger alltid parat til utrykning med fulle tanker på Fillan på Hitra, men i løpet av den siste uka har tyver vært på ferde, skriver avisen Hitra-Frøya.

Skipsfører Helge Skarpnes er forundret over at noen vil stjele fra noen som prøver å hjelpe andre.

– Det er forferdelig trist at noen kan gjøre noe sånt. Vi er en viktig ressurs, og i noen tilfeller kan det handle om liv i nød. Da kan det for bli veldig alvorlig dersom vi plutselig ikke har drivstoff på redningsfartøyene, sier skipsfører på stasjonen på Fillan, Helge Skarpnes til NRK.

Kan bli dramatisk

Han oppdaget tyveriet søndag, men det kan ha skjedd en gang i løpet av forrige uke. Han har liten forståelse for det som nå har skjedd.

rescue runner RS

Denne «rescue-runneren» er svært viktig for at redningsselskapet skal nå ut der det er grunt.

Foto: Redningsselskapet

– Når vi rykker ut, er det en akuttsituasjon. Da er det helt vesentlig at vi har drivstoff til å kunne komme ut og hjelpe de som trenger det. Noen ganger er det politiet eller ambulansen som bruker fartøyene. Da kan det fort bli dramatisk hvis man ikke kommer seg ut, sier Skarpnes.

Ikke opplevd før

Han har ikke vært borti noe lignende i hans tid på redningsselskapets stasjon i Fillan.

– Jeg har ikke opplevd noe sånt her før. Når det er sagt har jeg hørt om lignende «raid» på andre marinaer og havner i området, hvor både drivstoff og utstyr har blitt borte. Og nå har det skjedd oss. Jeg tror at enhver med sunn fornuft vet at det som er stjålet fra oss er mer nyttig for oss enn for dem som stjal drivstoffet, sukker Skarpnes.

Mye tyveri

– Først og fremst vil jeg si at det er fryktelig synd at folk stjeler fra en viktig beredskapsorganisasjon.

Lars Kristian Enger, pressevakt i Redningsselskapet, har sett flere lignende hendelser denne våren.

tyveri RS

Slik så det ut da redningsselskapet i Måløy ble offer for tyveri. – Det er synd vi nå må bruke penger på dyre overvåkningsløsninger, sier Enger.

Foto: Redningsselskapet RS Platou / RS Platou

– Det har vært en del tyveri i det siste. Her på Lysaker har vi for ikke lenge siden blitt frastjålet en radar og en digital kartplotter. Det har også vært innbrudd på stasjonen i Ålesund. Det har ført til at vi nå må bruke mye penger på nytt overvåkningsutstyr, sier han.

Enger presiserer likevel at det ikke er tyveriet av drivstoffet i seg selv som er det største problemet, men problemene det skaper for utrykningsmannskapene.

– Minuttene det tar å få fylt tanken etter tyveri kan i ytterste konsekvens koste liv, avslutter han.