Hopp til innhold

Tusenvis av ledige jobber i oljenæringa

Et stort antall stillinger lyses ut og det er behov for 15.000 nye ansatte som jobber med olje og gass. Omstillinga går altfor sakte, mener Bellona.

Levi Bergset, driftsingeniør Equinor

Mye å gjøre for Levi Bergset, som har fått jobb på operasjonssentret til Kristin-feltet, som styres fra Stjørdal.

Foto: Rita Kleven

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Det er store muligheter for å jobbe med fornybar energi i framtida. Men jeg tror at vi skal jobbe lenge med å produsere olje og gass fra feltene, sier Levi Bergset, nyansatt på Equinor i Stjørdal.

Her jobber 650 ansatte, som styrer drifta på olje- og gassfelt utenfor Midt-Norge. Snart kommer tre nye felt i gang etter funn av mer olje og gass.

2000 nye skal ansettes bare i Equinor i år. Selskapet har et mål om å bli ledende i det grønne skiftet, men ennå er bare en liten andel av de nye jobbene grønne.

Bellona er kritisk til at det nå er hele 15.000 ledige jobber knyttet til oljenæringa fram mot 2026.

– Omstillinga går bare ikke fort nok. Hvis Equinor og olje- og gassnæringa virkelig hadde ment alvor, så ville det vært 15.000 nye jobber innen fornybart som offshore havvind og 2500 nye jobber med olje og gass, sier fagsjef i Bellona, Christian Eriksen.

Motstanden mot olje- og gassnæringen øker. I sommer er over 20 personer arrestert etter å ha blokkert veger og aksjonert mot fortsatt oljeleting.

Aksjon

Leting fortsetter for fullt ved olje- og gassfelt utenfor Midt-Norge. Nå må det bli en stans, krever demonstranter i Trondheim.

Foto: Grete Thobro

Aksjoner skjerper oljenæringa

I Equinor på Stjørdal noen kilometer unna har de fått med seg aksjonene.

– Det skjerper oss for jobben som skal gjøres, mener Sverre Kojedal, kommunikasjonssjef i Equinor i Stjørdal.

Han mener de har et felles mål.

– Vi har et felles utgangspunkt. Nå ønsker vi å gjøre det som må til for å oppfylle Parisavtalen og redusere utslippene. Vi tror at store industrielle løsninger skal til for å nå målet, sier Kojedal.

Han kan ikke si hvor mange rene «grønne» stillinger som vil komme i selskapet de neste årene. Men om ti år skal halvparten av investeringene i Equinor være innen fornybar energi, som havvind.

Olje og gass vil fortsatt være en viktig del av energimiksen i mange år, også etter 2050.

– Det høres mye ut når halvparten av investeringene skal være innen fornybart om ti år. Men det betyr også at halvparten av investeringene skal være i ny olje og gassvirksomhet, sier Eriksen i Bellona.

Sverre Kojedal, kommunikasjonssjef Equinor

Sverre Kojedal, kommunikasjonssjef i Equinor i Stjørdal sier de fortsetter over sommeren med å ansette nye medarbeidere i selskapet. Ennå er det 1000 ledige stillinger.

Foto: Rita Kleven

Påvirker fra innsiden

Kojedal pleier å si til nyansatte at de kan påvirke fra innsiden, når selskapet skal omstilles fra et rent olje- og gasselskap.

Thomas Thoresen Hamre har hatt jobben i bare noen måneder.

– Jeg tenker at det er store muligheter i selskapet. Vi kommer til å drive med ikke bare olje og gass, men forskjellige ting i framtida. Det er ei utvikling jeg har hatt lyst til å være med på lenge, sier han. Nå jobber han på operasjonssentret for olje- og gassfeltet Åsgard.

Da han søkte i vår var det 2000 søkere til bare 50 ledige ingeniørjobber.

Thomas Thoresen Hamre, fagingeniør Equinor

Nyansatt Thomas Thoresen Hamre jobber på operasjonssentret til Equinor i Stjørdal. Han har lyst til å være med på den grønne omstillinga i selskapet

Foto: Rita Kleven

For tidlig å trappe ned

Beregninger viser at det vil bli 2500 nye jobber innen offshore havvind de neste fire årene. Høy aktivitet og aldersavgang gjør at det trengs til sammen 17.500 innen 2026.

Norsk olje- og gass mener det er viktig at produksjonen på norsk sokkel ikke trappes ned nå.

Hildegunn T. Blindheim, administrerende direktør Norsk olje og gass.

Direktør Hildegunn T. Blindheim i Norsk olje og gass.

Foto: Mats Bakken / www.matsbakken.com

– Vi står midt i en energikrise hvor Europa skal kvitte seg med all russisk gass. Norge blir bedt om å levere så mye gass som mulig. Hvis vi skal opprettholde et stabilt nivå på gassleveransene til Europa, så må vi fortsette å lete og finne mer gass.

Det mener Hildegunn T. Blindheim, administrerende direktør i Norsk olje og gass.

I juni er det lyst ut 17 nye områder for leting etter olje og gass.

Nå blir Norge bedt om å komme raskere i gang med havvind og andre grønne næringer. Regjeringa må få på plass rammebetingelser som gjør det mulig. Det går fram i en rapport som kom i forrige uke fra det internasjonale energibyrået, IEA.

Les også Satsingen på havvind: – Er glad Norge ikke har sovet i timen allikevel

Njord A blir slept til Njord-feltet

Fant mer olje og gass. I løpet av året blir det ny drift etter oppussingen av Njord-plattformen. Et betydelig felt utenfor Midt-Norge.

Foto: JAN ARNE WOLD OG ELISABETH SAHL / EQUINOR

Nytt felt gir nye jobber

I midten av juli blir det slep av Njord Bravo som skal ut til det nye olje- og gassfeltet Njord 130 kilometer fra land i Norskehavet utenfor Midt-Norge.

Funn av olje og gass gjør det mulig med oppstart av feltet i løpet av året etter omfattende oppussing av plattformen.

Det sikrer jobb til mellom 400 og 500 ansatte til havs og på land.

Produksjonen av olje og gass har bare en gang før vært høyere enn nå og det var i 2004. Toppen er ventet å bli nådd om få år.

Uten funn av mer olje og gass vil produksjonen på sokkelen reduseres til 30 prosent av dagens nivå i 2040.

Les også Nikoline vil fase ut norsk olje og gass – Nadia føler arbeidsplassen hennes blir angrepet

Nikoline og Nadio