Bannet så det svei i NRK-dokumentar – nå skal aksjonslederen holde preken i kirka

Først bannet han i beste sendetid på NRK. Så ble han oppringt av sognepresten.

Torbjørn Lindseth banner mot folk i Trønderenergi

STORKJEFTA: Lindseth fremstår som ganske storkjefta som aksjonist mot vindkraftutbygging på Sørmarkfjellet i Trøndelag, vedgår han selv. En telefon fra presten om å holde søndagspreken var det siste han tenkte seg.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK

Torbjørn Lindseth kommer med ramsalt kritikk mot vindkraftutbyggere og politi på Sørmarkfjellet i Trøndelag i NRK-dokumentaren «En kamp mot vindmøller».

– Hvor faen tar de makta si fra når de er så raske til å få ut lovens håndhevere hver helvetes gang vi gjør noe inne i Hestdalen, sa Lindseth.

Aksjonslederen veiver med en tollekniv og serverer gloser som absolutt ikke hører hjemme i kirka.

Faen hakki, helvetes utbyggera.

Torbjørn Lindseth

Ja, jeg ble overrasket og sjokkert da sognepresten ringte. Jeg måtte spørre om han ikke hadde sett dokumentaren, men det hadde han altså.

Dermed måtte aksjonslederen ydmykt gå i tenkeboksen, og har endt opp med å si ja til å holde preken i Namsos kirke.

Lindseth fremstår som ganske storkjefta som aksjonist mot vindkraftutbygging på Sørmarkfjellet i Trøndelag, vedgår han selv.

Lindseth fremstår som ganske storkjefta som aksjonist mot vindkraftutbygging på Sørmarkfjellet i Trøndelag, vedgår han selv.

Kirka tar standpunkt

– Noen av ordene kunne nok ha vært valgt litt annerledes, de passer jo ikke akkurat inn i kirka. Det sier Anders Hammer som er sogneprest i Overhalla.

– Men vi lever jo i verden da, sier sognepresten.

– Når det er kraftige påkjenninger, må vi jo ha et kraftspråk å bruke, legger han til.

– Du er ikke redd for kritikk?

– Kritikken som kommer klarer vi å stå av. Det er klart det er motsetningsfylt, men skal kirka slutte å ha meninger da, for at vi skal være enige med alle? Spør Hammer.

– Da blir jo kirka ingenting til slutt, den blir viska vekk, sier presten.

Flere prester i Namdalen har tidligere gått ut med et debattinnlegg mot vindkraftutbygging i lokalavisa, men nå tar de debatten inn i kirkerommet.

22. september skal aksjonslederen mot vindkraft holde søndagspreken i Namsos kirke.

Sognepresten i Namsos og Fosnes, Mark Akali er klar på at det er riktig å invitere Torbjørn Lindseth opp på prekestolen.

– Torbjørn støtter en viktig kamp for naturen, men det er klart at menigheten er delt i dette. Det skal likevel ikke hindre i oss i å ta et standpunkt. Vi må snakke sammen og åpne opp for dialog om verdiene. Derfor inviterer vi Torbjørn, sier Akali.

Torbjørn Lindseth ble oppringt av sognepresten

OVERRASKET: Aksjonslederen mot utbygging av vindkraft ble overrasket og nærmest sjokkert da prestene inviterte han til å holde preken i kirka. Her er Torbjørn Lindseth i kirka med sogneprest i Namsos og Fosnes, Mark Akali og sogneprest i Overhalla, Anders Hammer.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Sterk i troen

Torbjørn Lindseth forklarer at han bruker kirka ganske mye. Det gjør han som vanlig kirkegjenger, men han sitter også i Kirkeforeningen på Vik i Flatanger.

– Dessuten synger jeg og er slik en deltaker med kulturelle innslag i kirka av og til, forteller aksjonslederen.

Om han skal synge i Namsos kirke er ennå ikke klart. Lindseth har nok med å tenke på søndagspreken.

– Den kommende skjenneprekenen, sier han og ler.

Stig Tore Laugen sitter i en sofa og ser skjermen til en laptop som står på bordet foran ham

STERK I TROEN: – Det var en spennende invitasjon fra soknepresten! Når det er sagt er Lindseth utvilsomt sterk i troen! sier Stig Tore Laugen, konserndirektør i Trønderenergi.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

Trønderenergi: – Gleder oss

Trønderenergi er utbygger av vindkraftverket på Sørmarkfjellet. Selskapets kommunikasjonsdirektør Stig Tore Laugen er også overrasket over det presten har satt i gang:

– Det synes vi var et veldig spennende initiativ fra soknepresten, sier Laugen til NRK.

– Det er ingen tvil om at Torbjørn Lindseth er sterk i troen, og ser på Sørmarkfjellet som hellig. Han vil slett ikke ofre det på fornybar energis alter. Så vi gleder oss til å høre den prekenen, legger han til.

Han berømmer Lindseths utholdenhet.

– Selv om vokabularet kan være vel voksent, og en del av aksjonsformene han har stått i bresjen for ikke akkurat har vært noen søndagsskole, virker han aldri å gi opp håpet.

– Om det er kirkens budskap han tror på og setter sin lit til, blir spennende å høre. Dette kan absolutt være en gudstjeneste det er verdt å få med seg! avslutter Laugen.

Utbyggingen av vindmølleparker skaper store konflikter over hele landet. I Trøndelagsbygda Flatanger har lokale aksjonister hindret anleggsarbeidet. Politiet har kjørt sambygdinger på glattceclle. Utbyggerne som trodde de var miljøvennlige har blitt miljøfiende nummer 1.

Utbyggingen av vindmølleparker skaper store konflikter over hele landet. I Trøndelagsbygda Flatanger har lokale aksjonister hindret anleggsarbeidet. Politiet har kjørt sambygdinger på glattceclle. Utbyggerne som trodde de var miljøvennlige har blitt miljøfiende nummer 1.