Hopp til innhold

Spent sjømatnæring etter Brexit

Norges nest viktigste næring er spente og usikre på hva Brexit vil bety for eksporten av norsk sjømat.

Skotsk laks.

Salg av norsk laks til Storbritannia har vokst kraftig de siste åra. I 2016 er det på grunn av høye laksepriser venta at veksten øke kraftig.

Foto: Colourbox.no

Inger-Marie Sperre

Inger-Marie Sperre mener Brexit skaper en usikker situasjon for sjømatnæringa i Norge.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Dette gir en uforutsigbar og ny situasjon for norsk sjømatnæring. Men på kort sikt tenker vi at det blir "business as usual", sier styreleder Inger-Marie Sperre i Sjømat Norge til NRK.

I 2015 eksporterte norske sjømatselskaper fisk til Storbritannia for 5,1 milliarder kroner. Det var en økning på 25 prosent fra året før.

For norske lakseoppdrettere, er det britiske markedet det tredje største markedet. Når Storbritannia nå vil melde seg ut av frihandelsområdet som er i EU, knyttes det en del spenning på hvordan dette vil påvirke norsk handel med øya.

– På lang sikt blir det spennende å se hvilken posisjon Norge får inn forhandlingene Storbritannia nå må gjøre med EU om sin handelspolitikk. Nå oppfatter jeg det sånn at det er uklart om hvorvidt Norge i det hele tatt skal forhandle direkte med Storbritannia eller om vi blir omfatta av de forhandlingene de nå skal inn i med EU, sier Sperre.

– Vanskelig å forutse

Fredag morgen ble kjent at et flertall i Storbritannia har stemt for å få landet ut av EU. Det britiske pundet stupte da resultatet ble kjent og like før klokka 5 i morges var det på sitt laveste nivå på 35 år.

Samtidig har den norske krona svekka seg mot euroen og dollaren.

– Umiddelbart er dette positivt for norske lakseeksport. De mer langsiktige effektene er vanskelig å forutse, sier administrerende direktør, Leif Inge Nordhammer i oppdrettsgiganten Salmar.

Rolig fiskeriminister

Fiskeriminister Per Sandberg var i dag på besøk hos et oppdrettselskap i Troms. Han mener norsk sjømatnæring ikke trenger å uroe seg over britenes exit fra EU.

– Vi kan registere en prisnedgang på norsk fisk, men vi har hatt veldig høye priser over lang tid nå. Vi skal følge nøye med på hva som skjer, men det vil ta lang tid før Storbritannia er helt ute av EU, sier Sandberg.

Håper på frihandel

Sjømat Norge er spente på hvordan en ny handelsavtale mellom EU og Storbritannia blir. I dag er det fri flyt av varer av mennesker mellom EU-landene, men det er ikke sikkert EU går med på det nå som Storbritannia er ute av unionen.

– Kommer Norge til å være en del av den avtalen EU gjør, eller må vi lage våre egne avtaler med Storbritannia nå? Det blir veldig spennende og resultatet er høyst usikker, sier Sperre.

Det er også usikkert om Storbritannia nå vil innføre toll på norsk fisk for å beskytte sin egen sjømatnæring.

– Det er for tidlig å tenke eller mene noe om det nå. Nå er det business as usual og så må vi se og tenke oss godt om før vi går inn i forhandlinger. Men tradisjonelt sett så har Storbritannia vært en tilhenger av frihandel. Jeg tror ikke vi har sett noe som tyder på at det er i endring, sier Sperre.