Slik blir Sondre (15) bedre på skolen

Et helt spesielt prosjekt skal hjelpe elever som sliter med å konsentrere seg. For Sondre Tørset fra Rennebu har skytetrening i skoletida blitt et av ukas høydepunkt.

Et helt spesielt prosjekt ved Berkåk skole kal hjelpe elever som sliter med å konsentrere seg.

– Jeg kommer meg litt bort fra klasserommet og jeg får til å konsentrere meg, sier Sondre Tørset, som er med på et unikt skoleprosjekt for elever med konsentrasjonsvansker og ADHD.

På skytebanen øver Sondre Tørset på noe han alltid har strevd med, nemlig evnen til å konsentrere seg. Sondre har ADHD, blir lett urolig i kroppen og fulgte ikke så mye med i timene på skolen.

– Jeg pleide å snakke mye i timene, gå rundt omkring og ut og inn av klasserommet, sier han til NRK.

Men nå er ting i ferd med å endre seg. Ved Berkåk skole i Rennebu i Sør-Trøndelag har de et helt spesielt tilbud som kan hjelpe Sondre og andre i samme situasjon. To ganger skytterprinsesse Mona Isene står bak prosjektet «Skyting for mestring», hvor elever med konsentrasjonsproblemer og ADHD skal lære fokus og motivasjon gjennom skytesporten.

Siden i fjor høst har de en gang i uka tatt turen til en innendørs skytebane bare noen hundre meter fra skolen.

LES: Har konsentrasjon som fag på timeplanen

Mona Isene og Sondre Tørset

Tidligere skytterprinsesse Mona Isene gir klare instruksjoner til elevene på skytebanen.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Ser resultater etter et halvt år

– Nå er det viktig å konsentrere seg, tenke på trykkpunkt og mye annet, sier Sondre før han legger seg ned på matta på skytebanen og sender avgårde en pent samlet serie.

Dette er det første skoleprosjekter i sitt slag i Norge. Inspirasjonen kommer fra et liknende prosjekt i Danmark. Et halvt år ut i prosjektet på Berkåk ser Mona Isene allerede resultater.

Skyteskive

Skuddserien til Sondre var hvertfall konsentrert.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Evnen til å konsentrere seg blir større og større, de er mer fokuserte og det tar kortere tid for dem å komme i riktig modus. Elevene opplever mestring og mening på skytebanen. Målet er å overføre dette til skolehverdagen og at de kan ta med seg noen teknikker inn i dagliglivet, sier hun.

LES: Yoga bygger selvtillit og skaper ro hos barn

Oppfordrer andre skoler til å prøve

Isene forteller at noen er skeptiske til kombinasjonen våpen og den type elever som får dette tilbudet.

– Men vi mener vi har et så stort fokus på sikkerhet, opplæring og håndtering av våpenet at det i seg selv er forebyggende, sier hun, og håper at også andre skoler vil prøve det samme opplegget.

– Jeg har fått tilbakemelding om at elevene er roligere på skolen, mestrer mer og er motivert.

For Sondre har skytetimen blitt et av ukas høydepunkter.

– Det er veldig bra at jeg får en slik sjanse. Det er kjempeartig. Og det har hjulpet veldig mye. Nå greier jeg å sitte rolig i timen og konsentrere meg mye bedre enn før.

LES: Bremser ADHD med mat og disiplin

Sondre Tørset

Sondre mener skytetreningen helt klart virker på konsentrasjonen, også i klasserommet.

Foto: Sigurd Steinum / NRK