Selger kjøtt fra MRSA-smitta besetning

Svinekjøttet fra en besetning smitta av antibiotikaresistente bakterier skal selges i butikkene. – Det er en mikroskopisk sannsynlighet for at maten er en risiko for forbrukerne, sier Mattilsynet.

Selger kjøtt fra bakteriesmitta besetning

Når grisekjøtt skal skjæres opp, må de ansatte bruke hansker. Dette for at bakterier ikke skal feste seg på hendene.

God hygiene hos de ansatte ved Steinkjer sentralkjøkken er nødvendig når grisekjøtt skal skjæres opp. Kjøkkenet leverer mat til eldre på sykehjem og eldresenter i kommunen. De må bruke hansker og være nøye med håndvask, for bakterier kan feste seg på både hender, kniver og fjøler.

– Vi er nødt til å være obs på dette. Det er heller ikke lurt å bruke samme fjøla til kjøtt, fisk og grønnsaker, og derfor skifter vi for hver gang, sier produksjonsleder ved Steinkjer sentralkjøkken, Arnt Bruem, til NRK.

Pakkes og sendes til butikkene

Røthe Knudtsen

Regiondirektør i Mattilsynet, Bjørn Røthe Knudtsen, sier det kun er en mikroskopisk sannsynlighet for at kjøttet som selges i butikkene er farlig for forbrukerne.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

13. januar ble det kjent at man hadde mistanke om LA-MRSA i en svinebesetning i Nord-Trøndelag. Mistanken ble bekreftet, og nå er 27 svinebesetninger i søkelyset. To ligger i Troms, to i Sør-Trøndelag og resten ligger i Nord-Trøndelag.

Kjøttet fra den smittede besetningen i Nord-Trøndelag pakkes og selges i butikker både i Midt-Norge og resten av landet. Regiondirektør i Mattilsynet, Bjørn Røthe Knudtsen, sier det er trygt å spise det.

– Det aller meste av det grisekjøttet vi spiser i Norge blir gjenstand for skikkelig og god varmebehandling, sier han til NRK.

Han mener det er liten sjanse for å spise noe som har bakterier i seg.

– Vi er over på en mikroskopisk sannsynlighet for at maten i seg selv skal være en risiko for forbrukerne, sier Røthe Knudtsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

svinekjøtt

De ansatte på Steinkjer sentralkjøkken sier de må være nøye på å gjennomsteke svinekjøttet.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Må være nøye med tilberedninga

Mattilsynet venter nå på nye prøvesvar som skal komme denne uka.

– Den bakterien vi jobber for å bekjempe har et resistensmønster, altså at den tåler ulike antibiotika godt. Målet er å hindre at griseeiere som kommer i befatning med sykehus, ikke fører til at sykehusene får et større problem med multiresistente bakterier, sier Røthe Knudtsen.

De ansatte på Steinkjer sentralkjøkken sier de er nøye med tilberedningen av all type kjøtt.

– Vi er veldig klar over at vi leverer mat til svake og sårbare grupper, og at vi er nødt til å ta hensyn til det i hygienetiltakene våre. Med riktig tilberedelsesmåte skal det være greit å spise dette, sier kvalitetsleder ved kjøkkenet, Ingrunn Røyseng, til NRK.