Hopp til innhold

Roboten «Ulla» blir sykepleiernes gode hjelper

Sykepleiermangel og eldrebølge gjør framtiden utfordrende for helseinstitusjoner. Da kan smart bruk av teknologi være løsningen, mener Sykepleierforbundet.

Hun har verken øyne, armer eller bein, men hun kan rulle og snakke. Hun er forventet å bli en lojal og pliktoppfyllende arbeider – som verken trenger ferie eller avspasering.

«Ulla» er en robot som skal avlaste sykepleierne. Når det nye helsehuset i Stjørdal åpner 1. mars, blir hun det nyeste tilskuddet i staben.

Ifølge Sykepleierforbundet er «Ulla» og denne typen teknologi framtiden innenfor helsesektoren.

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen peker på at det er stor sykepleiermangel i Norge, og da er det behov for innovative løsninger som kan lette på arbeidsbyrden.

– Smart bruk av teknologi kan frigjøre tid, sier Sverresdatter Larsen.

Og det er nettopp tid sykepleierne trenger mer av på Stjørdal helsehus.

– I dag må sykepleierne gjøre mange ting som egentlig ikke er deres arbeidsoppgaver, sier leder for helsehuset, Katarina Hoff.

Hun forklarer at det går mye tid til renhold, oppvask og ikke minst det å frakte mat og skitne tallerkener mellom kjøkkenet i kjelleren og pasientene i helsehusets fire etasjer. Tid de heller kunne ha brukt på pasienter.

Som mange andre har gjort i disse tider, bestemte de seg derfor for å ta teknologien til hjelp. Resultatet er altså «Ulla» – en robot som er skreddersydd etter helsehusets behov.

Katarina Ulla Marian Sederholm Hoff

NAVNESØSTER: Leder for Stjørdal helsehus er den som har gitt navnet til roboten «Ulla». Hennes fulle navn er nemlig Katarina Ulla Marian Sederholm Hoff.

Foto: Elisabeth Strand Mølster / NRK

Bøter på sykepleiermangel

I første omgang er roboten øremerket matlevering.

Roboten henter vogner som utplasseres på bestemte steder, og leverer vognene dit man skulle ønske.

Om det innebærer en tur i heisen, er ikke det noe problem. Gjennom de magiske ordene «Sesam, sesam» får nemlig «Ulla» heisen til å åpne seg.

Roboten Ulla foran en heis i Stjørdal helsehus.

SESAM SESAM: Gjennom trådløst internett kan «Ulla» snakke med helsehuset. Derfor er det bare å si et par velkjente magiske ord, så åpner heisdørene seg for henne.

Foto: Erland Knutsen / NRK

Forbundsleder i Sykepleierforbundet, Lill Sverresdatter Larsen. forteller at det skjer mye på digitaliseringsfronten om dagen, og at dette er viktig for å sikre helse- og omsorgstjenesten.

– Et bærekraftig helsesystem er avhengig av at de som jobber i helsetjenesten settes i stand til å yte den innsatsen som er nødvendig, sier hun.

– Da må riktig kompetanse brukes på riktig sted og vi må sørge for å bruke teknologien til vår fordel.

Lill Sverresdatter Larsen

POSITIV: Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, roser Stjørdal helsehus for sitt initiativ.

Foto: SUNNIVA TONSBERG GASKI / SUNNIVA TONSBERG GASKI

Betaler seg tilbake på et år

Utover å dekke et umiddelbart behov, var nettopp det å ruste seg for framtiden, en av hovedtankene bak «Ulla», forklarer helsehusleder Katarina Hoff.

Hun tror ikke at sykepleiermangelen kommer til å minske, og når det i tillegg er ventet en eldrebølge i årene framover, er man nødt til å finne løsninger for å effektivisere.

– «Ulla» er på ingen måte en erstatning for en sykepleier, men et supplement, som gjør at fagfolk kan gjøre det de er utdannet til, sier hun.

Prislappen på roboten er 1,5 millioner kroner, som Stjørdal kommune og Statsforvalteren i Trøndelag har delt mellom seg.

Hvis man regner ut hvor mye tid sykepleierne sparer ved hjelp av roboten, mener Hoff at «Ulla» har betalt seg tilbake i løpet av et år.

– Og den største gevinsten ligger hos pasientene, som får mer tid til behandling og oppmerksomhet fra fagfolk, sier hun.

Rune Reinås gjør noen finjusteringer på roboten Ulla på Stjørdal helsehus

SISTE FINPUSS: «Ulla» er fortsatt under opplæring, påpeker Rune Reinås i Skala Maskon, som har levert roboten. Men han lover at hun vil være klar til å jobbe når det nye helsehuset åpnes 1. mars.

Foto: Elisabeth Strand Mølster / NRK

Døgnmaskin

Det er Stjørdals-firmaet Skala Maskon som har levert roboten, i samarbeid med produsent Omron. De har tatt i bruk en robot som allerede er utviklet for industrien, og finkalkulert den etter helsehusets ønsker.

Rune Reinås i Skala forklarer at om det blir behov, kan «Ulla» servere langt mer enn mat.

– I vognene kan du putte hva enn det skulle være behov for. Det er veldig store muligheter for å pålegge «Ulla» flere oppgaver, sier Reinås.

– Hun kan også jobbe nattetid, med å trille ut rene klær, for eksempel. Hun trenger bare en liten pustepause i løpet av døgnet, for å få i seg litt strøm, så er hun klar igjen.

Rune Reinås, Skala Maskon

MULTITALENT: Roboten «Ulla» kan brukes til så mangt, sier Rune Reinås i Skala Maskon.

Foto: Elisabeth Strand Mølster / NRK

Kan gjenbrukes

Lederen i Sykepleierforbundet, Lill Sverresdatter Larsen, mener Stjørdal helsehus fortjener ros for initiativet de har tatt.

Hun henviser til sykepleier og forsker i entreprenørskap ved NTNU, Gunn-Berit Neergård, som har sagt at sykepleiere ikke kan overlate til teknologer, byråkrater og leger å komme med ideene.

– Det er flott at ansatte og ledelse kan gå sammen om å finne innovative løsninger som dekker deres behov, sier Sverresdatter Larsen.

– Og det fine med gode ideer, er at de ofte også kan gjenbrukes.