Politiet: – Her kan båten ha truffet berget

Det kan ta tid å finne årsaken til at ordfører Ingrid Aune (33) og kjæresten mistet livet da en fritidsbåt kolliderte med et skjær i forrige uke, mener politiet.

FANT MERKE I BERGET: Krimteknikere i politiet tar bilder på stedet der en fritidsbåt kan ha kollidert i forrige uke.

Det var Ingrid Aune (33) og kjæresten Eivind Olav Kjelbotn Evensen (43) som omkom i båtulykken i Namsenfjorden utenfor Namsos natt til torsdag i forrige uke. Aune var ordfører i Malvik kommune og Evensen jobbet som psykolog i Namsos kommune.

– Vi kan ikke si noe ennå om hva som er årsaken til båtulykka, sier politistasjonssjef Snorre Haugdahl ved Trøndelag politidistrikt til NRK.

Båtulykke Namsos

POLITIETS TEORI: Politiet har en teori om at båten kan ha truffet holmen i bakgrunnen, før den havnet på dette skjæret. Bildet er tatt ved lavvann. Ulykken skjedde ved høyvann.

Foto: Karl Erik Hovik Aune / Namdalsavisa

Fant merker i berget

Fritidsbåten hadde nettopp passert under Lokkarbrua i Namsenfjorden da ulykka skjedde.

Haugdal bekrefter at de kan ha funnet merker som tyder på at båten har truffet berget på en liten holme ved Lokkarskjæret. Etterpå kan båten ha blitt kastet tilbake mot et mindre skjær som stikker opp fra sjøen.

NRK var til stede da krimteknikere fra politiet og folk fra Statens havarikommisjon var tilbake på ulykkesstedet før helga.

I mange minutter ble det tatt bilder og gjort oppmålinger der det ble funnet innslag i berget.

– Vi må gjøre undersøkelser for å utelukke at det kan være merker etter noe annet enn den aktuelle båten, sier Haugdahl til NRK.

– Hvor sannsynlig er det at båten traff der?

– Det er en sannsynlighet for det, men vi kan ikke konkludere ennå.

– Har båten blitt kastet tilbake før den landet på skjæret like ved?

– Det er en hypotese som er viktig å få landet. Vi ser videre på dette i etterforskninga.

Lokkarskjæret

RAPPORT OM ETT ÅR: Folk fra Statens havarikommisjon på ulykkesstedet. Det vil ta ett år får de kommer med sin endelige rapport.

Foto: Eirik Sørenmo Påsche

Skal lese av kartplotter

Politiet fortsetter etterforskninga av båtulykka denne uka. De fortsetter med avhør av vitner og kommer til å undersøke styringssystemet til båten.

Også kartplotteren kan bidra til å gi et svar på hva som skjedde.

– Kartplotteren vil gi svar på tidspunkt, fart og rute båten har kjørt, sier Haugdahl.

Han sier at det er viktig å se alle undersøkelsene i sammenheng, og politiet vil først gi en samlet vurdering når dette er på plass.

Det vil ifølge politiet ta rundt tre måneder før de endelige obduksjonsrapportene er klare. Først om rundt ett år blir den endelige rapporten fra Havarikommisjonen ferdig.

HER SKJEDDE ULYKKA: Ulykken skjedde i dette området i Namsenfjorden.

Hørte kraftig smell

Politiet fikk melding om båtulykken klokka 01.44 natt til torsdag i forrige uke, av en person som hørte en kraftig smell og lyden av motor.

– Båten kjørte på et skjær i fjorden. De to ble først betegnet som alvorlig skadd, og ble fraktet i båt til land og fløyet med luftambulanse til Sykehuset Namsos, forklarte politistasjonssjef Haugdahl.

Eivind Olav Kjelbotn Evensen ble erklært død ved ankomst Sykehuset Namsos. Tilstanden til Ingrid Aune ble først omtalt som svært alvorlig, kritisk og livstruende.

Ingrid Aune

POPULÆR ORDFØRER: Ingrid Aune ble valgt som ordfører i Malvik i 2015. Da fikk Ap 40,2 prosent av stemmene. Hun hadde støtte fra SV, MDG og Senterpartiet.

Foto: Morten Kjennerud / Arbeiderpartiet

Hoppet ut i vannet

– Vi satt i stua, og rundt klokken halv to hørte vi et smell. Det hørtes ut som metall, fortalte Ingvild Gordon til NRK.

Hun var i et hus like ved, sammen med sønnen Adrian og to andre.

Sønnen hoppet ut i vannet og begynte å svømme ut til båten. Han hørte motoren på båten og at propellen slo, men han måtte gi opp på grunn av krampe.

– Jeg hoppet uti uten å tenke meg om. Men jeg kom bare halvveis før musklene låste seg, fortalte sønnen til NRK.

Kondolanseprotokoll Ingrid Aune

BEGRAVELSE I NESTE UKE: Ordfører i Malvik, Ingrid Aune, begraves i neste uke. Da deltar også Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik

Foto: Morten Andersen / NRK

Begraves neste uke

Den avdøde Malvik-ordføreren Ingrid Aune begraves 13. august. Ap-leder Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik skal delta i begravelsen.

Begravelsen fører til endringer for Arbeiderparti-toppenes deltakelse under Arendalsuka, skriver Dagbladet.

Under partilederdebatten mandag kveld vil partileder Jonas Gahr Støre som planlagt stille, men han reiser til begravelsen tirsdag morgen. Han får følge av nestleder Hadia Tajik.

Opprinnelig skulle både Støre og Tajik delta i Arbeiderpartiets partime i Arendal tirsdag, men de blir nå erstattet av nestleder Bjørnar Skjæran. Partisekretær Kjersti Stenseng vil også delta i begravelsen til Aune, bekrefter Håkonsen overfor avisen.

Var klar for valgkamp

Ingrid Aune ble valgt som ordfører i Malvik i 2015. Da fikk Ap 40,2 prosent av stemmene. Hun hadde støtte fra SV, MDG og Senterpartiet.

Hun stod oppført som listetopp på Arbeiderpartiets liste i år, og var klar for fire nye år som ordfører. Mange har også spådd henne en karriere som stortingspolitiker.

– Ingrid har vært en av våre fremste folkevalgte som har gjort en fantastisk jobb for kommunen sin og for Arbeiderpartiet. Mange er i dag preget av en god venns brå bortgang, meldte Trøndelag Ap i en pressemelding.