Hopp til innhold

Thomas var først på ulykkesstedet: – Det gjør veldig inntrykk på deg

Thomas Nordhøy er frivillig på redningsskøyta. Midt på natta, natt til torsdag, fikk han en telefon om en båt som var gått på grunn.

Thomas Nordhøy redningsskøyta

FØRST PÅ STEDET: Thomas Nordhøy er frivillig på redningsskøyta. – Det er derfor jeg gjør dette på fritiden min, for å skape trygghet langs sjøen.

Foto: Rita Kleven / NRK

– Da var det bare å komme seg i klærne og komme seg ned i skøyta og ut for å bistå, sier Nordhøy til NRK.

Klokken var 02:13 da han og de to andre på redningsskøyta nærmet seg ulykkesstedet der ordfører i Malvik, Ingrid Aune, og hennes kjæreste Eivind Olav Kjelbotn Evensen omkom.

Der kunne de skimte en båt.

Ingrid Aune

Ingrid Aune ble ordfører i 2015 og stilte som ordførerkandidat for fire nye år. Hun og kjæresten omkom i båtulykken natt til torsdag.

Foto: Morten Kjennerud / Arbeiderpartiet

– Det var en båt som stod der, det var det vi så. Vi så ikke skjæret, men båten stod i ro, og da vi var borte ved den var det trygt å ta seg om bord.

Fremme på ulykkesstedet handlet alt om å finne de skadde personer og få oversikt. De startet umiddelbart med førstehjelp

– Det gjør veldig inntrykk på deg. Vanskelig å beskrive, står jo på en måte midt oppe i det ennå, sier Nordhøy.

Han forteller at selve plassen var veldig oversiktlig, med god sikt mellom land og sjø.

Krimteknikker og havarikommisjonen undersøker ulykkesstedet i Namsos

Politiet og Havarikommisjonen gjorde fredag undersøkelser av Lokkarskjæret og omgivelsene rundt.

Foto: Rita Kleven / NRK

Brukte litt over en halv time

I dag hjalp han og de andre frivillige på redningsskøyta Havarikommisjonen og krimteknikerne fra politiet. De forsøkte å rekonstruere ulykken og sikre spor.

– Det er snakk om rekonstruksjon og tilegne seg informasjon angående saken. De ønsket at vi skulle kjøre den løypa de kjørte, forteller Nordhøy.

Redningsmannskapene brukte i overkant av en halv time på å nå fram til ulykkesstedet etter båtulykken i Namsos. Malvik-ordfører Ingrid Aune (33) og kommunepsykolog Eivind Olav Kjelbotn Evensen (43) omkom.

På sosiale medier kritiserer flere personer nødetatene og mener de brukte for lang tid. Politistasjonssjef Snorre Haugdahl ved Trøndelag politidistrikt er uenig.

– Det stiller jeg meg uforstående til. Midt på natta i Namsenfjorden på ei sånn ulykke, så vil jeg si at den responstida er veldig bra, sier Haugdahl.

Politiet har valgt å gå ut med en tidslinje som gir et bilde av hvordan redningsaksjonen var. Nødetatene ble varslet klokka 1.44 av naboer som hørte et smell.

Aune og Kjelbotn Evensen døde av skadene de pådro seg i båtulykken natt til torsdag. Båten grunnstøtte på Lokkarskjæret i Namsenfjorden.

Havarikommisjonen gjør undersøkelser ved Lokkarskjæret

Politiet og Havarikommisjonen gjør fredag undersøkelser av Lokkarskjæret og omgivelsene rundt.

Foto: Rita Kleven / NRK

Undersøker flere skjær

I dag har politiets teknikere og Havarikommisjonen undersøkt ulykkesstedet og omgivelsene rundt. Også båten undersøkes nærmere.

– Det er klart at det er interessant for oss å sammenligne skadene på skroget på båten og se om den kan ha vært borti andre skjær eller gjenstander i skjærgården, sier politistasjonssjefen.

De vet at paret har vært innom flere venner og bekjente på båtturen. Det at de kjørte båt på natta blir sett på som helt normalt siden strekningen er merket med lys.

– Så langt har vi ikke funnet noe feil på merkingen, sier Haugdahl.

Begge de avdøde blir obdusert. Politiet regner med å få rapportene i neste uke, men det er ikke sikkert at resultatene vil bli offentliggjort av hensyn til de pårørende.

Sjokk og sorg

Dødsfallet til Malvik-ordføreren blir møtt med sjokk og sorg i Arbeiderpartiet og i Malvik kommune. Folk var samlet i rådhuset i går kveld. I morges ble det lagt ut kondolanseprotokoll, holdt minnestund og ett minutts stillhet.

– Det er en dypt tragisk hendelse og for Malvik kommune kommer det til å bli et stort savn, sa rådmann i Malvik, Carl-Jacob Midttun, til NRK i går.

Minne Ingrid Aune

– Folk reagerer med sjokk og vantro, sier varaordfører i Malvik, Ole Herman Sveian (Sp). Han fikk i går den tunge jobben med å orientere ansatte om ulykken.

Foto: Jørgen Leangen / NRK

Han beskriver Aune som en tilstedeværende ordfører, som snakket med alle og som kjente de fleste.

Partileder i Ap, Jonas Gahr Støre, sier de har mistet ett av sine største talenter. Nestleder Hadja Tajik sier hun har mistet en av sine beste venninner. Også leder for Trøndelag Ap, Per Olav Skurdal Hopsø, tar dødsfallet tungt.

– Det er ufattelig. Det kom som et sjokk på oss i partiet. Jeg tror ikke det har gått helt opp for oss ennå. Ingrid var et fantastisk menneske og en fantastisk politiker som mange av oss kjente og var venn med.

Firebarnsfaren Kjelbotn Evensen var kommunepsykolog i Namsos. Rådmann Inge Ryan sa torsdag til Namdalsavisa at ulykken ryster mange.

– Dette er ei tragisk hendelse som selvsagt gjør stort inntrykk på alle som bor i området, og også oss som jobber i kommunen. En av våre ansatte er involvert, og det gjør sterkt inntrykk. En trist dag i kommunen, sa Ryan.

Eivind Olav Kjelbotn Evensen

Kjelbotn Evensen var kommunepsykolog og psykologfaglig rådgiver ved Psykiatrisk klinikk ved Sykehuset i Namsos.

Foto: Pål Morten Skaret / Namdalsavisa
Ulykken skjedde på Lokkarskjæret utenfor Namsos

Det er betydelig forskjell på flo og fjære ved Lokkarskjæret i Namsenfjorden