Jonas Gahr Støre: Arbeiderpartiet har mistet et av sine største politiske talenter

Ap-leder Jonas Gahr Støre uttrykker stor sorg etter at Ap-politiker og ordfører i Malvik, Ingrid Aune (33), omkom i en båtulykke. – Hele Arbeiderpartiet er i sorg.

Ingrid Aune og Jonas Gahr Støre

OMKOM: Dette bildet av Ingrid Aune og Ap-leder Jonas Gahr Støre pryder ordfører-siden til Aune på Facebook. 33-åringen omkom i en båtulykke natt til torsdag.

Ingrid Aune hadde vært ordfører i Malvik kommune i Trøndelag siden 2015 og stilte til gjenvalg i høstens kommunevalg.

Hun ble sett på som en stigende stjerne i partiet.

Samtidig som politiet bekreftet på en pressekonferanse at det var Ingrid Aune og hennes kjæreste Eivind Olav Kjeldbotn Evensen som omkom etter båtulykken i Namsenfjorden natt til i dag, uttrykte Jonas Gahr Støre sin sorg.

Ap-politiker og Malvik-ordfører, Ingrid Aune, ble 33 år gammel.

Ap-politiker og Malvik-ordfører, Ingrid Aune, ble 33 år gammel.

– Jeg er fylt av sorg

– Jeg er fylt av sorg. Vi hadde håpet i det lengste at Ingrid skulle klare seg. At hun nå mistet livet sammen med kjæresten i denne båtulykken, er ufattelig trist og går dypt inn på oss, sier en preget Støre til NRK.

– Det er medmennesket Ingrid vi tenker på i dag. Hun hadde enormt mange mennesker hun var glad i rundt om i Norge, og mennesker som var glade i henne, så i dag lar vi valgkamp være valgkamp og samler oss for å ta vare på hverandre og minnes Ingrid.

Støre kjente 33-åringen godt og beskriver et menneske man ikke var uberørt av å møte.

– Mange kjente Ingrid godt, for hun var engasjert i små og store saker. Nå var hun en ordfører som folk valfartet til for å lære av. Hun var altså både ung og erfaren. Ingen var uberørt av møter med Ingrid. Sprudlende, engasjert, utfordrende, aldri likegyldig, sier Støre.

Jonas Gahr Støre

I et innlegg på Facebook skriver han:

«Arbeiderpartiet har mistet et av sine største politiske talenter. Hele Arbeiderpartiet er i dyp sorg over at vår gode partikamerat Ingrid Aune har gått bort så altfor tidlig.»

Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om at vår kjære venn og partikollega, ordfører i Malvik Ingrid Aune,...

Posted by Jonas Gahr Støre on Thursday, August 1, 2019

Jens Stoltenberg: – Ufattelig og trist

Tidligere mangeårig Ap-leder og nåværende generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, omtaler Ingrid Aune som et stort politisk talent.

«Ufattelig og trist. Med Ingrid Aune har vi mistet et stort politisk talent. Ingrid ga seg aldri når hun kjempet for det hun trodde på.»

Ufattelig og trist. Med Ingrid Aune har vi mistet et stort politisk talent. Ingrid ga seg aldri når hun kjempet for...

Posted by Jens Stoltenberg on Thursday, August 1, 2019

Hadia Tajik: – Diskuterte kjærleik og politikk

Nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, skriver på Facebook at hun har mistet en god venninne:

Ingrid Aune viser Hadia Tajik rundt i Malvik

ORDFØREREN OG NESTLEDEREN: Ordfører Ingrid Aune viste Ap-nestleder Hadia Tajik rundt i Malvik i 2016.

Foto: Hadia Tajiks Facebook-side

«Jonas skriv godt om kven Ingrid var for Arbeiderpartiet. For meg var ho òg ei god venninne. Me lo mykje saman. Me diskuterte kjærleik og politikk. No fins ho ikkje meir. Det er uverkeleg. Tankane går til familien hennar, og til familien til Eivind Olav Evensen som omkom i same båtulykke. ❤️»

Tajik utdyper overfor NRK og beskriver Aune som sterk, handlekraftig, direkte og uredd.

– Ingrid Aune var en av de politikerne som vi hadde størst forventninger til. Hun utmerket seg i arbeidet sitt som ordfører og hadde fremtiden foran seg i bevegelsen vår. Hun var også en dame som hadde mange venner. Jeg hadde gleden av å bli kjent med henne og har delt mange fine samtaler om vanskelige ting med henne, sier Tajik.

– Ingrid hadde en magnetisk kraft på folk. Der Ingrid var, det var der det skjedde. Folk hadde lyst til å være med henne, henge med henne, snakke med henne, fordi hun hadde en utstråling som var så sterk. Hun var god mot folk, og det tror jeg det er veldig mange som kommer til å huske henne for.

Hadia Tajik blir intervjuet utenfor Stortinget

– Hun kunne gjøre en vanskelig dag mye bedre

Stortingsrepresentant for Ap og tidligere forsvarsminister og utenriksminister Espen Barth Eide jobbet tett sammen med Ingrid Aune. Hun var politisk rådgiver for Eide, først i Forsvarsdepartementet og så i Utenriksdepartementet.

Han beskriver henne som klok, kunnskapsrik, hardtarbeidende og ærlig. De to beholdt kontakten også etter at Ap mistet regjeringsmakten, og Eide forteller at de snakket om små og store spørsmål helt til det siste.

– Dette er en ufattelig tragedie, det er neste ikke til å begripe, sier Eide til NRK.

– Ingrid var et usedvanlig politisk talent, et av de største vi hadde i Norge og i vårt parti i den yngre garde. Jeg tror Ingrid ville ha kommet langt av helt naturlige grunner, rett og slett fordi dolk trodde på henne. Hun var ærlig og ekte, sier han.

Eide minnes sin tidligere rådgiver også som et menneske med et sjeldent vinnende vesen.

– Hun hadde et smittende humør som gjorde at hun kunne gjøre en ellers vanskelig dag mye bedre gjennom sin måte å være på, og sin måte å se etter løsninger på.

Esoen Barth Eide og Hadia Tajik klemmer hverandre utenfor Stortinget

I SORG: Hadia Tajik, partikollega og venninne av avdøde Ingrid Aune, og Espen Barth Eide, som hadde Aune som sin politiske rådgiver, klemmer hverandre utenfor Stortinget etter Aunes død.

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

Venner samlet seg i sorg da de fikk beskjeden

Når NRK snakker med tidligere AUF-leder Eskil Pedersen i ettermiddag, er han og flere av Aunes venner i Oslo samlet.

– Jeg fikk en telefon i dag tidlig. Vi vennene hennes i Oslo har vært sammen, og grått sammen, siden da. Vi gråter fortsatt, sier Pedersen.

Han beskriver en nær venn som brydde seg om dem rundt henne, som var svært interessert i og glad i mennesker, og som hadde et stort nettverk.

– Hun hadde alltid komplimenter til deg, hun hadde alltid tid til en prat og stilte opp for vennene sine. Jeg har kjent henne i mange år, og jeg vet at hun hadde et stort hjerte for AUF og for Utøya. Hun brant for internasjonal solidaritet gjennom livet sitt, og vi er veldig mange mennesker som vil savne henne, sier Pedersen.

– Vi har spøkt litt om det, vi vennene hennes i Oslo, at vi vet veldig mye om Malvik kommune og politikken der, fordi Ingrid var så engasjert i jobben sin som ordfører.

– Dette er helt forferdelig

Sivert Bjørnstad, stortingsrepresentant for Frp, også han fra Trøndelag, kjente Aune godt og omtaler henne som «rett og slett ei bra dame».

«Dette er dypt, dypt tragisk og helt forferdelig. Ingrid var et varmt medmenneske, en utrolig engasjert politiker, en god samtalepartner og rett og slett ei bra dame som samarbeidet godt med alle❤️»

Aftenposten-kommentator og samfunnsdebattant Ingeborg Senneset har også tatt til Facebook for å uttrykke sorg over tapet av en omsorgsfull venninne.

«Arven din til oss må bli å bry seg, om lokalsamfunnet sitt, om vennene sine, om de som later som alt er bra, om dem som ber om hjelp, om de som andre ikke ser, om noe større enn seg selv.»

Dette bildet tok jeg sist gang vi var sammen. Det var siste gangen, men det visste vi ikke da. Vi flirte og verden...

Posted by Ingeborg Senneset on Thursday, August 1, 2019

– Et varmt menneske med stor omsorg

Også Trøndelag Arbeiderparti mottar dødsbudskapet med stor sorg.

«Ingrid har vært en av våre fremste folkevalgte som har gjort en fantastisk jobb for kommunen sin og for Arbeiderpartiet. (...) Ingrid var et godt og varmt menneske, med stor omsorg for alle hun møtte. Hun vil bli dypt savnet. Mange er i dag preget av en god venns brå bortgang.»

Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om bortgangen til vår ordfører i Malvik, Ingrid Aune og hennes kjæreste,...

Posted by Trøndelag Arbeiderparti on Thursday, August 1, 2019

Ingrid ❤️ Du var et enestående forbilde for oss. Få har hatt et så ekte engasjement for fellesskapsverdier og...

Posted by AUF i Trøndelag on Thursday, August 1, 2019

Det er ufattelig at Ingrid, vår engasjerte, sprudlende og dyktige ordførerkollega i Malvik har mista livet. Ingrid...

Posted by Rita Ottervik on Thursday, August 1, 2019

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger