Pastor i Midt-Norge dømt for overgrep

En pastor i Midt-Norge ble i dag dømt til fem år og seks måneder fengsel for seksuelle overgrep mot en av sine døtre da hun var under ti år. Hans kone ble dømt til ti måneders fengsel for grov mishandling.

Trondheim tinghus
Foto: Sigurd Steinum / NRK

Tidlig i oktober gikk rettssaken der en pastor i Midt-Norge var tiltalt for gjentatte samleier med barn under ti år og for grov mishandling over lengre tid mot sine to døtre og to sønner. Kona hans ble tiltalt for grov mishandling av barna.

I dag ble begge to dømt. Mannen dømmes til fem år og seks måneder fengsel for brudd på straffeloven § 195, § 197 og § 219.(Se faktaboks).

Kona hans dømmes til ti måneder fengsel for brudd på straffeloven § 219.

Pastoren er frikjent for tiltalepunktet om overgrep mot den andre datteren.

Begge to må betale 30.000 hver til hver av de fire barna for volden. I tillegg må pastoren betale 200.000 kroner til en av jentene for de seksuelle overgrepene.

Ble truet

Den eldste datteren hadde nettopp fylt 13 år da dommeravhøret fant sted. I avhøret sa hun blant annet at faren hadde sex med henne fordi han ikke ville at hun skulle ha kjæreste så lenge hun var liten.

I avhøret sa datteren også:

– Hvis jeg sa noe til noen, kan pappa slå meg.

Helsesøsteren til den ene fornærmede jenta i saken sa i retten at jenta selv har uttalt at hun har blitt slått både av foreldrene og av sine brødre opptil flere ganger om dagen.

I tillegg hadde hun vist fram arr på armene til helsesøster. Jenta skal også ha sagt at hun er redd for sine egne foreldre.

Erkjenner ikke skyld

Pastorens forsvarer, Erik Vatne, sa under rettssaken at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

– Min klient kjenner seg ikke igjen i det bildet som tegnes i retten, sa han.