Helsesøster: – Jenta var redd foreldrene

Datteren til den overgrepstiltalte pastoren og hans kone, skal ha sagt til sin helsesøster at hun har blitt slått opp til flere ganger daglig.

Rettssal 417, Sør-Trøndelag tingrett

Deler av rettssaken mot pastoren og kona går for lukkede dører i rettssal 417.

Foto: Malin Sveinsdotter Lystad/NRK

Mandag startet rettssaken mot en pastor og hans kone i Sør-Trøndelag tingrett. De er tiltalt for grove seksuelle overgrep mot døtrene sine da de var under 10 år. De er også tiltalt for å ha mishandlet både sine døtre og sine sønner.

Fikk daglige slag

Helsesøsteren til den ene fornærmede jenta i saken, sier i retten at jenta selv har uttalt at hun har blitt slått både av foreldrene og av sine brødre opptil flere ganger om dag.

I tillegg hadde hun vist fram arr på armene til helsesøster. Jenta skal også ha sagt at hun er redd for sine egne foreldre.

Advokat Erik Vatne

Advokat Erik Vatne er pastorens forsvarer.

Foto: Malin Sveinsdotter Lystad / NRK

Mannen er tiltalt etter straffelovens paragrafer 195, 197 og 219 (se faktabokser), mens kvinnen er tiltalt etter paragraf 219 (se faktabokser). Strafferammene er henholdsvis 21, fem og seks år.

Mandag erklærte begge tiltalte seg ikke skyldig på alle punkter.

Nekter for mishandling

Onsdag forklarte også to av parets sønner seg i retten. De skal verken ha opplevd at foreldrene har mishandlet noen av de andre søsknene eller opplevd å ha blitt mishandlet selv.

Helsesøsteren sier i sin forklaring at datteren til de tiltalte fortalte henne at far ville komme til å nekte for mishandling om han ble spurt.

Overlege Arne Kristian Myhre har også avgitt sin forklaring i dag. Han har undersøkt to av de fornærmede jentene.

Den samme jenta som tok kontakt med helsesøster har også fortalt legen om hvordan merkene på kroppen har blitt til. Hun skal ha sagt at noen kom som følge av lek og uhell, mens andre kom fra vold fra foreldrene.

Myhre mener mange av merkene kunne samsvare med det jenta fortalte. Overlegen fortalte også at flere av jentas merker på kroppen var på steder hvor det er uvanlig å ha slike merker.

Lukkede dører

Mandag ble det bestemt at de tiltaltes forklaringer skulle gå for lukkede dører. Forsvarer begjærte lukkede dører på grunn av hensynet til barna og at de tiltalte ikke ville greie å forklare seg.

Ifølge advokatene var dette forventet.

Advokat Erik Andreas Lossius Widerøe og statsadvokat Jarle Wikdahl

Advokat Erik Andreas Lossius Widerøe og statsadvokat Jarle Wikdahl er bistandsadvokat og aktor i denne saken.

Foto: Malin Sveinsdotter Lystad / NRK