Hopp til innhold

Mann pågrepet og siktet for medvirkning til voldtekt i Filippinene

En mann i 40-årene fra Trøndelag er varetektsfengslet i fire uker og siktet for medvirkning til voldtekt av barn i Filippinene.

Sør-Trøndelag politidistrikt

Politihuset i Trondheim.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Mannen ble pågrepet på tirsdag og er nå siktet for medvirkning til voldtekt av barn ved kjøp av direkteoverførte bestillingsovergrep fra Filippinene.

Siktelsen omhandler medvirkning til voldtekt av barn under 14 år.

Politiet begjærte varetektsfengsling i fire uker, to uker med brev- og besøksforbud og én ukes fullstendig isolasjon. Det fikk de medhold i av Trøndelag Tingrett i kjennelse av onsdag 29. september, skriver Trøndelag politidistrikt i en pressemelding.

Den siktede mannens forsvarsadvokat, Tore Angen, har følgende kommentar til saken.

– Han avviser enhver form for straffskyld i saken, og han kjenner seg overhodet ikke igjen i det grunnlaget han er sikta for, sier Angen.

– Hvordan stiller du og di klient dere til kjennelsen om varetektsfengsling, isolasjon og brev- og besøksforbud?

– Vi fikk kjennelsen i ettermiddag, og vi skal ha en samtale i morgen tidlig hvor vi skal vurdere om vi anker kjennelsen, svarer Angen.

Alvorlig sak

Trøndelag politidistrikt har etterforsket saken siden begynnelsen av september gjennom det nyopprettede prosjektet OSCAR (Online Sexual Child Abuse Reveal).

OSCAR tok i høst over saken fra Kripos, som har jobbet med den siden våren 2021.

– Slike direkteoverførte bestillingsovergrep mot barn er noen av de alvorligste sakene vi har. Kripos har gjort en grundig jobb med etterforskningen og vi er fornøyde med å kunne foreta en pågripelse, sier Marte Myre Linberg, påtaleansvarlig i saken, ved Trøndelag politidistrikt.

Linberg er også påtalefaglig etterforskningsleder i det nyopprettede OSCAR-prosjektet.

– Hva vil politiet gjøre videre i denne saken?

– Først og fremst vil vi benytte oss av tiden vi har når siktede nå blir sittende i varetekt til å sikre og gjennomgå det vi kan av det beslaget vi har gjort, og ut ifra det få en bedre oversikt over saken, kartlegge informasjonen og eventuelt også ta andre og nye etterforskningsskritt, svarer Linberg.

Samarbeider med Kripos om oppfølging av fornærmede

Den siktede skal ikke være straffedømt for lignende forhold før, opplyser politiadvokat Marte Myre Linberg.

– Vi har gjennomført ransaking og i den forbindelse tatt beslag i en rekke elektroniske enheter. Vi har nettopp startet sikringen og gjennomgangen av dem. Det vil ta noe tid, og det er altfor tidlig for oss å si noe om det, svarer hun når NRK spør hvor mange fornærmede det kan være snakk om.

– Hvordan vil dere følge opp den fornærmede eller de fornærmede i Filippinene?

– Målet med tanke på forebygging og kartlegging er å kunne identifisere eventuelle fornærmede. Når det gjelder det vil politidistriktet kunne samarbeide med Kripos, som igjen har sine samarbeidspartnere internasjonalt, sier Linberg.