Hopp til innhold

Kan få ni års fengsel for overgrep mot stedatter og fem andre småjenter

En trøndersk mann skal ha misbrukt seks jenter under ni år, samt oppbevart 100.000 overgrepsbilder av barn.

Namdal tingrett

To av de fornærmede i saken har forklart seg i rettssalen i Namsos, mens de andre har hatt tilrettelagte avhør som ble avspilt i retten.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Mannen i slutten av 40-årene har sittet på tiltalebenken i tingretten i Namsos hele denne uka. Ifølge tiltalen har han misbrukt seks småjenter mellom 1997 og 2020. Han ble fengslet i oktober i fjor, og har siden sittet i varetekt.

– Dette er en sak med flere tiltalepunkt som er svært alvorlige hver for seg, sier aktor, statsadvokat Jarle Wikdahl.

I sin prosedyre ba han om ni år og seks måneder i fengsel for mannen fra Namdalen.

Den yngste var seks år

Det første overgrepet skal ha skjedd på mannens hjemsted, mot ei jente som da var sju år gammel. De andre overgrepene skal ha skjedd etter at han flyttet til Namsos. Disse jentene var da i alderen seks til ni år, ifølge tiltalen.

Alle jentene ble utsatt for overgrep gjentatte ganger. En av dem var hans stedatter. Et av tiltalepunktene omfatter voldtekt.

Den ene jenta skal også ha blitt snikfotografert av mannen – både naken og med ei truse på. Disse bildene ble deretter lagret på mannens datamaskin.

Da politiet slo til mot den tiltalte høsten 2020, fant de rundt 100.000 bilder som viser overgrep mot barn, eller som seksualiserer barn.

Ord mot ord i rettssalen

I Trøndelag tingrett innrømmet tiltalte delvis straffskyld for forholdet som gjelder stedatteren og delvis straffskyld for produksjon av bilder som seksualiserer barn. Han innrømmet også at han hadde overgrepsmateriale på sin datamaskin, men vedgikk ikke straffskyld for overgrepstiltalene mot de fem andre jentene.

To av de fornærmede i de eldste sakene forklarte seg i retten, mens de yngre fornærmede har hatt tilrettelagte avhør som ble spilt av i retten.

– Der står det ord mot ord, som det ofte gjør i slike saker. De har sin historie om det som skal ha skjedd, mens tiltalte stiller seg uforstående til disse beskyldningene, sier forsvarer Rolf Christiansen til NRK.

Advokat Rolf Christensen før dagens fengslingsmøte

Forsvarer Rolf Christensen sier tiltalte har opptrådt rolig og rasjonelt i retten.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Hvert tiltalepunkt er svært alvorlig

Forsvareren er forberedt på at påstanden fra aktor blir et betydelig antall år ubetinget fengsel.

– Ene og alene forholdene som er erkjent av tiltalte, vil medføre fengsel i flere år. Så det er ikke ubetydelig det han har erkjent heller.

Jarle Wikdahl, aktor

Statsadvokat Jarle Wikdahl er aktor i saken mot den overgrepstiltalte namdalingen.

Foto: Rita Kleven/NRK

Rettssaken ble avsluttet med prosedyrer på fredag. Aktor, statsadvokat Jarle Wikdahl, vurderte å legge ned påstand om forvaringsdom, men landet på å be om fengsel i ni år og seks måneder.

Den strenge påstanden ble i hovedsak begrunnet i alvorligheten i overgrepene, samt antallet overgrep.

Dom i saken kommer i uke 24.

Siste fra Trøndelag