Norsk forfatter «nominerte» Dylan til Nobels litteraturpris

Bob Dylan-eksperten fra Trondheim, Petter Fiskum Myhr, sendte Svenska Akademien sin bok om kunstneren i 2011.

Skjermdump fra Petter Fiskum Myhrs Twitter-konto

SENDTE BOK: Skjermdump fra Petter Fiskum Myhrs Twitter-konto, med henvisning til en Dagbladet-sak om at han sendte sin Dylan-bok til Svenska Akademien.

Foto: Skjermdump fra Petter Fiskum Myhrs Twitter-konto

Petter Fiskum Myhr er en av Norges fremste Bob Dylan-kjennere. Har har skrevet boka av «Bob Dylan - jeg er en annen».

Petter Fiskum Myhr

Petter Fiskum Myhr, til daglig direktør for Olavsfestdagene, har har skrevet boka av «Bob Dylan - jeg er en annen».

Foto: Olavsfestdagene

I forbindelse med at Bob Dylan tidligere i dag ble tildelt Nobelprisen i litteratur, ble Myhr påminnet på at han selv i 2011 «nominerte» Dylan til Svenska Akademien – som altså hvert år deler ut verdens mest prestisjefylte litteraturpris.

– En fortjent pris

Forfatter Petter Fiskum Myhr sendte dem nemlig sin bok, slik at de skulle forstå at Bob Dylan var verdig Nobels litteraturpris.

– Jeg hadde helt glemt dette, men det var faktisk min kone som minnet meg om denne litt morsomme episoden, sier Myhr og humrer.

– Jeg gjorde jo bare det som Dagbladets anmelder oppfordret meg til. Jeg sendte boka til Svenska Akademien.

I 2011 anmeldte nemlig Dagbladet den nye utgaven av boka «Bob Dylan - jeg er en annen», som ble utgitt ti år etter første utgaven. Anmelder Fredrik Wandrup skrev blant annet dette i sin anmeldelse:

«En god idé vil være å sende 18 eksemplarer av denne boka til Svenska Akademien, slik at de såkalte aderton som velger ut vinnerne av Nobelprisen i litteratur, kan få hver sin.»

Bob Dylan

VÅR TIDS STØRSTE: I dag ble det kjent at Bob Dylan får Nobelprisen i litteratur. Dylan er vår tids største kunstner, mener Petter Fiskum Myhr.

Foto: Chris Pizzello / Ap

– Vår tids største kunstner

– Jeg tenker at tildelingen er veldig fortjent. Dette er selvfølgelig en stor dag for ham. Bob Dylan er vår tids største kunstner, sier Myhr.

Han er tidligere direktør for Rockheim, det nasjonale museet for populærmusikk i Norge. I dag er han direktør for Olavsfestdagene, kirke- og kulturfestivalen i Trondheim.

Han mener også at dette er en stor dag for alle mennesker rundt om i verden som er glad i kunst innenfor popkultur-sjangeren.

– Slik kunst er ikke bestandig så høyt verdsatt. Bob Dylans tekster er sprengfull av referanser, fra tusen år gamle og obskure tekster til annen populærmusikk.

Håper at prisen kan få flere til å se Dylans dybde

Forfatteren og Dylan-kjenneren tenker at Nobels litteraturpris kanskje kan få folk til å oppdage noe nytt i Bob Dylans verker.

Både at kunst- og litteraturpublikummet nå endelig kan få øynene opp for hans litterære kvaliteter – og at popmusikk-publikumet oppdager dybden som allerede finnes der i hans poesi og musikk.

– Slik jeg ser det er Dylan den kunstneren som er mest tradisjonsbevisst – samtidigt som at han er den mest nyskapende. Han bruker ikke gammelt materiale for å gjenskape, men for skape noe nytt.

– Han vet godt at han står på skuldrene til mange andre kunstnere, konstaterer Petter Fiskum Myhr.

Laster Twitter-innhold