Hopp til innhold

Nora (23) vil overtale eget parti til å støtte saken flertallet sier nei til

Nora Selnæs vil at MDG støtter forslaget om gratis bind og tamponger. Men de fleste partiene mener fortsatt at det er en dårlig ide.

Nora Selnæs

VIL OVERTALE EGET PARTI: Miljøpartiet de Grønne har ikke gått inn for gratis bind og tamponger. Får Nora Selnæs det som hun vil, får hun eget parti til å endre mening.

– Vi ser flere land går i riktig retning, med å gjøre sanitærprodukter gratis eller fjerner momsen. Norge bør gjøre det samme. Man skal ikke trenge å betale for å blø!

Selnæs er ungdomskandidat for Miljøpartiet de Grønne i Sør-Trøndelag under årets stortingsvalg.

Hennes eget parti har ikke gått inn for gratis bind og tamponger, men nå ønsker hun støtte fra eget parti.

– Det er ekstremt vanskelig å skulle funke i samfunnet i dag, uten en skikkelig måte å håndtere blødningene på. Derfor bør mensprodukter bli gratis.

Se hva partisekretæren i MDG svarer på innspillet nederst i saken.

Gratis i Skottland

Selnæs sier partiets viktigste sak er klimakrisen, men mener det bør være enkelt å støtte opp om gratis bind, tamponger og menskopp.

Hun påpeker også at andre land har valgt å innføre en gratisordning.

Skottland er ett av landene som har valgt å gjøre det, og ungdomspolitikeren mener det heller ikke trenger å koste samfunnet mye penger.

– Der fant man ut at gratis mensprodukter kostet staten litt i overkant av hundre millioner kroner i året. Til sammenligning koster gratis skolemat 3 milliarder og gratis tannhelse 12 milliarder.

– Så sammenlignet med en del andre universelle velferdstiltak, er gratis mensprodukter ganske rimelig, sier Selnæs.

Bør bind og tamponger være gratis?

Ja 50%

Nei 50%

Avstemningen er lukket. 1157 stemmer totalt

– Forventer at SV jobber for dette etter valget

Hadde Miljøpartiet De Grønne støttet sin egen ungdomspolitiker, ville de blitt det tredje partiet som går inn for gratis bind og tamponger.

Rødt har i lang tid vært for en gratisordning. På landsmøtet til SV i april, gikk også de inn for en ordning der man kan bestille sanitetsprodukt gratis via nettjenesten Helsenorge.

– Når man ikke får endene til å møtes så er bind og tamponger en stor utgift. Derfor vil vi ha en ordning hvor både enkeltpersoner, skoler, sykehus og arbeidsplasser kan bestille sanitærprodukter gratis slik at det blir tilgjengelig for dem som trenger det.

Det forteller leder i Sosialistisk Ungdom (SU), Synnøve Kronen Snyen. Det var de som kjempet gjennom forslaget på landsmøtet.

– Vi i SU er glade for at vi har fått gjennomslag for dette, og forventer at SV jobber for dette etter valget.

Snyen sier SV har bedt Finansdepartementet om å komme med et anslag på hva en slik ordning vil koste, men det har ikke vært mulig å få et konkret anslag på dette enda.

Synnøve Kronen Snyen

KJEMPET GJENNOM FORSLAGET: Det var Sosialistisk Ungdom som overtalte landsmøtet til SV om å gå inn for gratis bind og tamponger. SU-leder Synnøve Kronen Snyen mener det er en viktig sak.

Foto: Tom Ingebrigtsen / NRK

Skepsis i andre partier

Men selv om både SV og Rødt er for, er de andre fortsatt imot er slikt forslag.

– Utstyr som bind, tamponger og menskopper er utstyr som den enkelte bør dekke selv, på lik linje med mange andre nødvendige hygieneprodukter som både kvinner og menn har behov for, sier stortingsrepresentant i Kristelig Folkeparti Jorunn Lossius.

– Vi prioriterer pengene til andre ting, skriver helsepolitisk rådgiver i Ap, Linn Knudsen i en e-post.

Heller ikke Sivert Bjørnstad i Fremskrittspartiet liker forslaget.

– Vi mener at den enkelte selv må kunne holde seg med denne type produkter, på lik linje med tannkrem, tannbørste, deodorant og andre produkter man bruker i det daglige.

Senterpartiet erkjenner at det er en ekstra utgift for jenter og kvinner, men ønsker ikke å prioritere saken. Høyre og Venstre er også imot.

– Løfter om gratis bind og tamponger er ekstremt dyrt, svært lite målrettet og ganske unødvendig. De fleste kan betale for menstruasjonen sin selv, og da ser jeg ikke behovet for at staten skal ta regningen, sier venstrepolitiker Ane Breivik.

Fremskrittspartiet alternative budsjett 2021

FEIL PENGEBRUK: Sivert Bjørnstad (Frp) vil ikke bruke penger på gratis bind og tamponger. Det vil heller ikke flere andre partier.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Hva svarer MDG på utfordringen?

Nora Selnæs sier det koster cirka 200 kroner i måneden å kjøpe bind og tamponger. Summen høres ikke urovekkende stor ut, men Selnæs påpeker at ikke alle norske kvinner har mye penger.

– Hvis du har dårlig råd, er alle utgifter dyre.

Men får ungdomspolitiker støtte fra eget parti?

NRK har spurt hva MDG mener om forslaget fra Selnæs. Partisekretær Torkil Vederhus gir ikke svaret hun håper på.

– Partiet har akkurat vedtatt nytt arbeidsprogram som ikke prioriterer dette, men det er absolutt et verdifullt innspill til partiet når vi utvikler ny politikk.

Men svaret tar ikke motet fra Selnæs.

– Jeg føler det er flere unge kandidater som gjerne skulle sett dette i partiprogrammet vårt. Så dette vil jeg fortsette å kjempe for.

Tamponger og truseinnlegg

GRATIS ANDRE STEDER: Skottland er ett av landene som har innført gratis bind og tamponger. Bør det også bli gratis i Norge?

Foto: Mairi Macdonald / NRK