Hopp til innhold

Regjeringspartiene taper terreng: – Rammet av en tøff start

I en fersk meningsmåling mister både Arbeiderpartiet og Senterpartiet oppslutning i Trøndelag. Høyre og Rødt er de store vinnerne.

Pressekonferanse om koronasituasjonen

KRISEHÅNDTERING: Regjeringen har fått både pandemi og strømkrise i fanget i sine første måneder. Det er nok noe av årsaken til at oppslutningen har gått ned, mener leder i Trøndelag Arbeiderparti og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Vi fikk en ny regjering i høst, som skulle være det store håpet for vanlige folk og arbeidsfolk, men nå ser vi at de ikke har innfridd, sier leder i Rødt Trøndelag, Rainer Svartrapmo.

Han er leder i Rødt Trøndelag, og er ikke overrasket over at regjeringspartiene nå mister oppslutning i Trøndelag.

I en fersk meningsmåling gjennomført av Norstat for NRK og Adresseavisen, er det nemlig Arbeiderpartiet og Senterpartiet som taper mest terreng, sammenlignet med stortingsvalget i høst.

De partiene som har størst framgang er Høyre og Rødt.

Partibarometer febr 2022 sammenliknet med valget 2021 Nord-Trøndelag valgkrets

Periode 7/2–12/2. 500 intervjuer. Feilmarginer fra 0,9–4,8 pp.
AP
29,6 %
−4,0
FRP
6,3 %
−1,7
H
14,2 %
+3,6
KRF
2,2 %
−0,1
R
7,1 %
+3,1
SP
25,5 %
−3,3
SV
8,0 %
+2,3
V
1,9 %
−0,1
MDG
1,4 %
−0,5
Andre
3,8 %
+2,5
Kilde: Norstat

Partibarometer febr 2022 sammenliknet med valget 2021 Sør-Trøndelag valgkrets

Periode 7/2–10/2. 500 intervjuer. Feilmarginer fra 1,4–4,3 pp.
AP
23,8 %
−6,0
FRP
9,0 %
+0,4
H
21,1 %
+4,6
KRF
2,4 %
+0,2
R
9,6 %
+4,0
SP
12,2 %
−2,9
SV
9,9 %
+0,8
V
4,2 %
−0,2
MDG
4,4 %
−0,4
Andre
3,3 %
−0,6
Kilde: Norstat

I Sør-Trøndelag valgkrets, hadde faktisk Rødt stjålet et fast stortingsmandat fra Senterpartiet, om det var valg i dag.

De øker sin oppslutning med 4,0 prosentpoeng i Sør-Trøndelag valgkrets og 3,1 prosentpoeng i Nord-Trøndelag valgkrets.

Mandatfordeling Trøndelagsbenken, meningsmåling februar 2022

Kun faste stortingsplasser, de to utjevningsmandatene er ikke inkludert

Arbeiderpartiet

5 mandater
Ingen endring siden 2013

Fremskrittspartiet

1 mandater
Ingen endring siden 2013

Høyre

3 mandater
Ingen endring siden 2013

Senterpartiet

2 mandater
1 ned fra 2013

Sosialistisk Venstreparti

1 mandater
Ingen endring siden 2013

Rødt

1 mandater
1 opp fra 2013
NORSTAT

Kritisk til makta

Det er gledelig nytt for Svartrapmo, som påpeker at denne målingen er i tråd med andre nasjonale målinger den siste tiden.

Han mener langsiktig arbeid og ikke minst at partiet ved forrige valg gikk fra én til åtte representanter, ligger bak suksessen.

– Med syv nye stortingsrepresentanter har vi fått profilert politikken på en helt annen måte. Også tror jeg nok det handler en god del om at Rødt har vært veldig tydelige maktkritikere, sier han.

Svartrapmo viser til at vi lenge har stått i både pandemi og strømpriskrise, og da er det naturlig at folk holder regjeringen ansvarlig når de opplever at ting ikke fungerer.

– Det er kanskje det vi ser nå, at folk i større grad er kritisk til makta, og da snur de seg til oss som er tydeligst på det.

Rainer Svartrapmo, leder Rødt Trøndelag

Leder i Rødt Trøndelag, Rainer Svartrapmo, mener denne målingen er gledelig nytt.

Foto: Rødt

Tøff start

I meningsmålingen er Arbeiderpartiet fremdeles det største partiet i både Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag valgdistrikter. Men i sør taper de hele 6,0 prosentpoengs oppslutning, mens nedgangen i nord er på 4, prosentpoeng.

– Vi har blitt rammet av en tøff start i regjering, med flere kriser fortløpende, sier leder i Trøndelag Arbeiderparti og helse- og omsorgsminister, Ingvild Kjerkol.

Hun mener målingen gir uttrykk for nettopp dette.

– Strømkrisen rammer norske husholdninger og bedrifter, og der er vi på leting etter gode, virksomme politiske grep, sier hun.

– Jeg har selv også måttet håndtere pandemi, økt smitte og omikron. Og det å innføre strenge smitteverntiltak to år uti en lang og trettende pandemi, tror jeg ikke velgerne setter pris på.

Les også Mener meteren vil ramme utelivet

Tord Lien, NHO-direktør i Trøndelag.

Disse krisene, i tillegg til at regjeringens første statsbudsjett ikke var deres, men en bearbeidet versjon av Solberg-regjeringens budsjett, mener Kjerkol har ført til at regjeringen fortsatt ikke har fått vist sin politiske kurs.

Hun har imidlertid tro på at tilliten regjeringspartiene fikk under valget i høst, kommer tilbake.

– Jeg blir motivert av dette til å komme ut med vår politiske retning og de prosjektene vi har i Hurdalsplattformen. Statsbudsjettet er fortsatt preget av Solberg-regjeringen, mens neste år blir det Støre-regjeringens prosjekt.

Ingvild Kjerkol

Leder i Trøndelag Arbeiderparti og helse- og omsorgsminister, Ingvild Kjerkol, har tro på at de skal klare å reise kjerringa.

Foto: Morten Andersen / NRK

Viser at folk er utålmodige

Leder i Trøndelag Senterparti, Per Olav Tyldum, er enig med Kjerkol om at de første månedene i regjering har vært utfordrende.

Hans parti går ned 2,9 og 3,3 prosentpoengs oppslutning i henholdsvis sør og nord.

Tyldum mener målingen viser at folk har forventninger.

– Dette viser at folk er utålmodige, og det skal de være. De skal ha forventninger etter åtte år med en Høyre-regjering som har hatt en sentraliseringsiver, sier han.

Tyldum mener regjeringspartiene vil vise seg tilliten verdig i det arbeidet som fortsatt ligger foran dem.

– Vi er godt i gang med å ta Norge inn i en ny og mer rettferdig retning, sier han.

– For Senterpartiet er det viktig at folk skal oppleve trygghet og ha gode liv der de bor. Vi er i gang med å styrke det lokale politiet, vi skal gjenopprette lokale tingretter med selvledelse, vi skal redusere fergepriser og vi skal sørge for bedre vilkår innenfor jordbruket.

Ordfører i Overhalla, Per Olav Tyldum (Sp)

Leder i Trøndelag Senterparti, Per Olav Tyldum, ble også valgt inn på Stortinget høsten 2021.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Mener folk savner Høyre-regjering

For leder i Trøndelag Høyre, Christian Ingebrigtsen, er denne målingen imidlertid et tegn på at folk gjerne vil ha tilbake Solberg-regjeringen.

Det er nemlig Høyre som oppslutningsmessig er den store vinneren i målingen. De går fram hele 4,6 prosentpoeng i sør og 3,6 prosentpoeng i nord.

– Jeg tror det er et signal om at folk ser at vi har behov for utvikling i stedet for reversering, sier han, og henviser til at Støre-regjeringen har tatt til orde for å reversere både fylkessammenslåinger og tingrettsreformen.

– Den symbolreverseringen som har skjedd de siste månedene og som åpenbart vil pågå i lang tid framover, har ikke skapt entusiasme blant befolkningen, sier Ingebrigtsen.

– Jeg tror man assosierer Høyre med utvikling og videre vekst, som blir utrolig viktig for verdiskapningen i samfunnet framover. Jeg tror denne målingen er et godt uttrykk for at folk gjerne ser for seg å få Høyre tilbake i regjering, så snart som mulig.

Les også Ikke fornøyd med sammenslåingen: – På tide å ta Nord-Trøndelag tilbake

Skilt Nord-Trøndelag fylke

- Målingen bekrefter det vi har sett i de nasjonale målingene siden regjeringsskiftet. Ap og Sp har ikke fått noen god start på sin regjeringsperiode, der hovedfokus har vært krisehåndtering. Det sier politisk kommentator i NRK Trøndelag, Linda Bjørgan.

– Senterpartiet hadde en historisk høy valgoppslutning ved høstens valg og at de nå går noe tilbake, er ikke uventet. Tilbakegangen for Ap er mer dramatisk. Når Rødt og SV styrker seg, er det et varsku til Ap om at partiet har beveget seg for mye mot sentrum i samarbeidet med Sp, sier Bjørgan.

Meningsmålingen ble gjennomført av Norstat i perioden 7. til 12. februar. 500 respondenter i hver valgdistrikt ble intervjuet.