Hopp til innhold

NOAH politianmelder oppdrettsfirma

Dyrevernsorganisasjonen NOAH har politianmeldt et fiskeoppdrettsfirma. De oppfordrer Mattilsynet å gjøre det samme.

Siri Martinsen, Noah

– Dette bør ikke bare munne ut i vedtak om å 'skjerpe seg', sier Siri Martinsen som er leder for NOAH.

Foto: Bente Isefjær

– Den norske dyrevelferdsloven gjelder i like stor grad for fisk som for andre dyr. Det skulle man ikke tro når man ser hvordan oppdrettsnæringen drives. I anleggene lever fiskene et liv veldig fjernt fra sine instinkter og behov. Unaturlige forhold og svært høy dyretetthet fører ofte til skade og sykdom, sier leder Siri Martinsen i NOAH i en pressemelding melder avisa Hitra-Frøya.

– Ekstremt stor dødelighet

NOAH mener Mattilsynets nylige avsløringer om brudd på dyrevelferdsloven i fiskerioppdrettsanlegg, bør politianmeldes. Avisa Hitra-Frøya melder at bruddene skal ha skjedd på anlegg hos Lerøy Midt og Måsøval Fiskeoppdrett.

– Vi kommenterer ikke om vi anmelder eller ikke. Vi anmelder etter egne vurderinger, sier Iver Eiken som er avdelingssjef for Mattilsynet i Trondheim og omland til NRK

Mattilsynet opplyser at bruddene handlet om lakselus.

Ivar Eiken

– Vi kommenterer ikke anmeldelser, sier avdelingssjef for Mattilsynet i Trondheim og omland, Ivar Eken.

Foto: Ivar Eiken / Privat

– Det er brudd med tanke på fiskevelferd. Dette er knyttet til behandling av anlegg med tanke på lus og ekstremt stor dødelighet knyttet til dette, sier Eiken.

– Dette har gjort at vi mener de ikke har et bra nok system på anlegget til å håndtere dette, legger han til.

Vil ha etterforsking

– Dette bør ikke bare munne ut i vedtak om å "skjerpe seg", men i politianmeldelse og etterforskning. Derfor anmelder NOAH dette forholdet snarlig, og oppfordrer også Mattilsynet til å anmelde, sier Martinsen.

Styreleder Lars Måsøval i Måsøval Fiskeoppdrett sier til lokalavisa Hitra-Frøya at han ikke har hørt om anmeldelsen og derfor ikke vil kommentere den ut fra det lille som foreløpig er kjent av innholdet.

Tirsdag anmeldte også Norges Miljøvernforbund Lerøy Midt og Måsøval Fiskeoppdrett for de samme forholdene, opplyser regionleder Arne Roger Hansen til NRK.

Siste fra Trøndelag