Hopp til innhold

Nekter å slakte flere griser med MRSA

Kjell Morten Dahlgrens griser i Verdal ble rammet av den fryktede MRSA-bakterien i fjor, og måtte slakte dyrene. Nå ønsker bondelaget bedre støtteordninger til bønder som rammes.

Kjell Morten Dahlgren, svineprodusent

Kjell Morten Dahlgren måtte slakte alle grisene sine i fjor, men satser på nytt.

Foto: Espen Nilsen Holtan

Lars Petter Bartnes

Lars Petter Bartnes er leder i Norges Bondelag.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Får du påvist antibiotikaresistente bakterier i form av MRSA i norske svinebesetninger, så har staten bestemt at dyrene skal slaktes og grisehusene saneres.

Svineprodusent Kjell Morten Dahlgren opplevde altså marerittet i fjor. Det kostet ham i overkant av to millioner kroner i rent tap. Nå vil han ta opp kampen mot myndighetene.

– Kunne ha anket

– Får jeg påvist MRSA på nytt, nekter jeg å slakte dyrene mine. Jeg kunne ha anket og si at jeg ikke godtok det. Det benyttet jeg meg ikke av, og ingen andre svineprodusenter heller. Vi er så lojale at vi går for de bestemmelsene som blir tredd nedover hodet på oss, sier Dahlgren til NRK.

Nå er det igjen griser på plass i fjøset og Mattilsynet har tatt nye prøver av dyrene. Dersom svaret ikke er det han ønsker, vil han altså nekte en ny runde med slakt, og går imot myndighetene.

– Ingen har hatt kraft til å gå imot en slik statlig bestemmelse, men det velger jeg. Og jeg går solo, og har ikke rådført meg med noen. For noen må gå foran og bane vei, mener Kjell Morten Dahlgren i Verdal.

Får støtte

Men han er ikke alene. Også kollega Jon Roger Ekren har fått nok. I forrige uke nektet han Mattilsynet å komme på besøk for å ta nye prøver av hans grisebesetning.

– Jeg ville ikke være tre uker uten søvn mens saken behandles og vi venter på prøvene. Jeg så ingen annen måte enn å si nei. For det er tester annethvert år, og nå kommer det en test uten forvarsel, sier Ekren til NRK.

Det er mye følelser, og ikke minst er det mange penger som står på spill for næringen. Med nye utbrudd av MRSA i Trøndelag, har lederen i Norsk bondelag, Lars Petter Bartnes, full forståelse for at produsentene er litt opprørske.

– Det er mange svinebønder som var med på saneringen i forrige runde, som ikke har fått dekket saneringskostnader eller produksjonstap. Enkeltbønder har hatt tap i millionklassen, og det er uholdbart at svinebøndene skal ta en så stor belastning for å bidra til at folkehelsa i Norge skal holde en god status i forhold til antibiotikaresistente bakterier, mener Bartnes.

Presser regjeringen

Sivert Bjørnstad (Frp) i Vandrehallen

Sivert Bjørnstad fra Frp sitter i næringskomiteen på Stortinget.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Bartnes sier bondelaget gjør det de kan for å legge press på regjeringen i denne saken.

– Vi arbeider politisk med dette. Bønder får nå dekket inntil 20 prosent av kostnadene med sanering og produksjonstap. Det kan ikke fortsette sånn, og jeg skjønner at svinebøndene reagerer, sier Lars Petter Bartnes i bondelaget.

Fremskrittspartiets Sivert Bjørnstad er medlem av næringskomiteen på Stortinget, og mener ordningene er gode nok i dag.

– De norske ordningene er svært sjenerøse sett opp mot andre europeiske land. Det jeg tror vi kan bli bedre på er hvordan vi betaler ut støtten. Vi har opplevd tregheter i systemet på selve utbetalingene, sier Bjørnstad.