– En side av saken er at jeg rammet følelsesmessig. Og så er det en økonomisk katastrofe for meg, jeg er kun svineprodusent og har ingen annen inntekt, sier Kjell Morten Dahlgren.
Han er en av 15 svineprodusenter i Trøndelag og Troms som måtte slakte alle griser på grunn av LA-MRSA-bakterier for noen uker tilbake.
Dahlgren måtte slakte 1 100 smågris og 250 purker.
Motstandsdyktig bakterie
Nå vaskes og desinfiseres grisehuset. Norske myndigheter har satt i gang omfattende tiltak for å hindre at LA-MRSA-bakterien spres til folk og helseinstitusjoner.
Bakterien er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika, og kan gi alvorlige infeksjoner.
– Dette er tiltak som gjøres, ikke fordi det er en dyresykdom, men fordi det er av betydning for folkehelsen. Det er veldig flott at både næringa og den enkelte bonde stiller opp og slutter opp om disse tiltakene, sier Petter Elstrøm, rådgiver ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.
4,5 mill. for ny start
Svineprodusenten i Verdal vet ikke om han har råd til å starte på nytt.
Han hadde avbruddsforsikring mot ulykker, men ikke dekning for sykdom i besetningen.
Han får 1 160 000 i erstatning fra staten, i tillegg får han dekket utgiftene til vask og desinfisering.
Det er på langt nær nok, han sier det vil koste 4,5 millioner kroner å starte opp igjen.
Mener staten må dekke tapet
Norsvin, som jobber for norske svineprodusenter, mener at staten må dekke det økonomiske tapet.
– Dette gjør vi for folkehelsa, det er ingen dyresykdom. Grisen er akkurat like frisk, men er bærer av en bakterie som den har fått av mennesker som har vært i besøk i besetninger, sier Tor Henrik Jule, som er leder i Norsvin i Trøndelag.
– Hvis ikke vi får erstatning for den jobben vi gjør for Helse-Norge, kommer vi sannsynligvis til å boikotte dette Da gir vi opp kampen. På det nåværende tidspunktet er vi ikke interessert i å gi opp. Vi stiller opp, gjør en jobb og vil ha betalt for det, sånn er det bare, sier Kjell Morten Dahlgren.