Hopp til innhold

Nekter å kalle seg trønder

Halsa på Nordmøre og Bindal i Nordland kan i løpet av dagen i dag bli en del av Trøndelag, når Stortinget behandler den nye kommune- og regionreformen. – Jeg kommer aldri til å kalle meg trønder, sier ordfører Britt Helstad i Bindal.

Bindal-ordfører Britt Helstad.

Ordfører Britt Helstad i Bindal kommune vil ikke bli trønder.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Hun varsler allerede nå at Bindal vil søke om å få gjort om tvangssammenslåingen, dersom det blir regjeringsskifte fra høsten av.

Ser fram til valget

– Ja, vi ser fram til høstens valg, og Bindal vil trolig søke om å få reversert vedtaket hvis det er mulig, sier hun.

Regjeringen ønsker slå sammen Bindal fra Nordland med Leka, Nærøy og Vikna i Nord-Trøndelag med tvang. Ingen av kommunene ønsker en slik storkommune på namdalskysten.

For Bindal handler det mer enn om en kommunesammenslåing. Det handler også om å miste identiteten som nordlendinger.

– Alle jeg snakker med støtter vårt syn. Ingen skjønner hvorfor Bindal har havnet i denne situasjonen. Kriteriene for tvangssammenslåing var at dersom det var en kommune som sto i veien for andre, kunne det være aktuelt med tvang. Bindal står absolutt ikke i veien for noen andre, sier hun til NRK.

– Blir aldri trønder

Det er svært sjelden at en kommune i Norge bytter fylke. Faktisk har det kun skjedd tre ganger siden krigen. I dag avgjøres skrekkscenarioet, som kan ende med at bindalingene fra 2020 må kalle seg trøndere.

– Selv om vi skulle havne i Trøndelag, kommer jeg aldri til å føle meg som trønder. Jeg er nordlending, og det kommer jeg alltid til å være. Dette handler om både følelser og identitet. Og når man blir tvunget til noe, oppstår det motkrefter.

Men på Stortinget er det et knapt flertall for å vedta sammenslåingen og den nye regionreformen i dag.

Mulige utbrytere

Helstad er spent på om det vil komme utbrytere fra regjeringspartiene som kan velte hele reformen.

– Det er kjempespennende. Vi hører jo det er uro i Fremskrittspartiet. Der er det noen som ikke er enige i å bruke tvang, sier ordføreren i Bindal.

Situasjonen for Halsa fra Møre og Romsdal er litt annerledes enn for Bindal. Halsa har nemlig frivillig gått med på å slå seg sammen med Hemne og litt av Snillfjord, og med det bli trøndere.

I tillegg ønsker regjeringen å slå sammen Ørland og Bjugn med tvang, og Åfjord med Roan.