Normal

D-dag for Bindal: – Jeg kommer aldri til å føle meg som en trønder

Som eneste norske kommune, kan Bindal i dag blir tvangsflyttet til et nytt fylke. – Selv om vi skulle havne i Trøndelag, kommer jeg alltid til å være er nordlending, sier Bindal-ordfører Britt Helstad (Ap).

Bindal-ordfører Britt Helstad.

MANGE FØLELSER: – Det blir ulidelig spennende. Det er uro i Frp, og det er lov å håpe at flertallet skal vippe i vår favør. Undere har skjedd før, sier en nervøs Bindal-ordfører Britt Helstad (Ap).

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

I dag skal Stortinget vedta både kommunereformen og nye regioner. Høyre, Frp og Venstre går inn for at 11 kommuner skal slå seg sammen med tvang, men flertallet på Stortinget er knapt. Bare to stemmer skal til for å velte kommunereformen.

– Det blir ulidelig spennende. Det er uro i Frp, og det er lov å håpe at flertallet skal vippe i vår favør. Undere har skjedd før, sier en nervøs Bindal-ordfører Britt Helstad (Ap).

Innbitt kamp

Helt siden det nye kommunekartet ble kjent i februar har Helstad kjempet med nebb og klør for å stanse tvangsekteskapet med trøndernaboene Nærøy, Vikna og Leka før det inngås.

– Alle jeg snakker med støtter vårt syn. Ingen skjønner hvorfor Bindal har havnet i denne situasjonen. Kriteriene for tvangssammenslåing var at dersom det var en kommune som sto i veien for andre, kunne det være aktuelt med tvang. Bindal står absolutt ikke i veien for noen andre, sier hun.

– Blir aldri trønder

Det er svært sjelden at en kommune i Norge bytter fylke – faktisk har det kun skjedd tre ganger siden krigen. I dag avgjøres «skrekkscenarioet», som kan ende med at 1.473 bindalinger fra 2020 må kalle seg trøndere.

– Selv om vi skulle havne i Trøndelag, kommer jeg aldri til å føle meg trønder. Jeg er nordlending, og det kommer jeg alltid til å være. Dette handler om både følelser og identitet. Og når man blir tvunget til noe, oppstår det motkrefter.

Sp trommer sammen troppene

Heidi Greni

– Bindalingene er hjertelig velkommen som trøndere hvis de vil, men det er ingenting som tilsier at de skal bli tvangstrøndere. De har sagt tydelig nei til de tre andre kommunene, sier kommunalpolitisk talsperson Heidi Greni (Sp).

Foto: Arne Kristian Gansmo

Kommunalpolitisk talsperson Heidi Greni i Senterpartiet, sier at kommunereformen er så viktig for partiet at de stiller med full gruppe når saken skal behandles i Stortinget.

– Det betyr at alle de andre partiene må gjøre det samme dersom de ikke vil tape saken i Stortinget. Vi kommer selvsagt til å stemme imot tvangssammenslåing. Kommer vi til makten til høsten, vil tvangssammenslåingene bli opphevet, sier hun.

Trygve Slagsvold Vedum og Lisbeth Berg Hansen i Bindal på 1. mai

1. mai var Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på besøk i Bindal. Her sammen med Lisbeth Ber-Hansen.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Hun kaller Bindal-scenarioet for «det verste tilfellet i kommunereformen».

– Det hele er helt uforståelig. Tre kommuner har sagt nei og en har sagt ja. Det finnes ikke noe logisk svar på hvorfor disse tre kommunene skal tvinges sammen.

– Oppdrett viktig

Ifølge regjeringen er bakgrunnen for at Bindal skulle med på lista over sammenslåinger der tvang vil bli brukt, er at det vil skape en sterk kommune i Ytre Namdal, som kan bidra til å utvikle regionen videre.

Helge André Njåstad (Frp), som leder kommunalkomiteen på Stortinget, opplyser at det var stor enighet da Høyre, Frp og Venstre sist uke sørget for flertall for at 428 kommuner blir tatt ned til 354.

– Geografisk sett har de fire kommunene et felles arbeids- og bostedsmarked. Men vi har også tatt hensyn til næringsinteressene. Den nye kommunen vil også bli en stor og sterk oppdrettskommune, sier Njåstad.

Laster kart, vennligst vent...

Slik blir det nye tvangsekteskapet. Bindal slås sammen med Vikna, Nærøy og Leka.

Laster innhold, vennligst vent..