Ordførerne i Ørland og Bjugn: – Ikke overrasket

Torsdag ble det klart at det er flertall på Stortinget for å slå sammen ti kommuner med tvang. Blant disse ti er kommunene Bjugn og Ørland.

Kommunesammenslåing Bjugn Ørland

– Alt som skjer ser ut til å være rimelig tilfeldig. Det er ikke mulig å forstå hvorfor man bruker tvang én plass, men ikke en annen, sier ordfører i Bjugn Ogne Undertun.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK Trøndelag

– Det er overhodet ingen overraskelse for oss som har fulgt prosessen tett og har nær kontakt med eget regjeringsparti, sier ordfører i Ørland kommune Tom Myrvold (H).

I 2016 ble det massivt nei-flertall i Ørland mot en kommunesammenslåing med Bjugn i en folkeavstemning. Bjugningene stemte imidlertid for en sammenslåing.

– En guddommelig komedie

Ugne Undertun, ordfører i Bjugn, er heller ikke overrasket over utfallet. Det betyr likevel ikke at han er fornøyd.

– Jeg tror samtidig det er en kulminasjon av den styringsevnen dagens regjering ikke har når det gjelder gjennomføringen av en stor nasjonal reform, sier Undertun.

Tidligere i år sa både kommunestyrene i Bjugn og Åfjord ja til en sammenslåing.

– De har solgt inn en frivillig kommunereform, men de har gitt oss en utvidet frist til å komme med en løsning med Åfjord. Vi har frivillig gjensidig vedtak med Åfjord om sammenslåing, men når fristen har fått ut og vi er ferdige med jobben så får vi beskjed om at vi ikke får lov til å gjøre dette, sier Undertun.

Han tror dette er noe mange vil legge merke til.

– Jeg synes det er en ganske guddommelig komedie at vi den 8. juni får et tvangsvedtak og den 12. juni er vi invitert til Oslo for å delta i en større lokaldemokratikonferanse. Det må være årets spøk, sier Undertun.

Undertun mener det er helt tilfeldig hvilke kommuner som blir sammenslått med tvang.

– Jeg synes hele reformen har forvandlet seg til en skytekonkurranse på bevegelige mål.
Alt som skjer ser ut til å være rimelig tilfeldig. Det er ikke mulig å forstå hvorfor man bruker tvang én plass, men ikke en annen, sier Undertun.

Stortinget bestemmer

Begge ordførerne er klare på at Stortinget har siste ord i saken.

– Når Stortinget har bestemt er det ikke så mye spørsmål om hvordan man skal forholde til det. Vi må opptre i samsvar med det landets øverste organ har bestemt, sier Myrvold.

– Jeg tenker slik at det norske demokratiet er bygd opp slik at det er Stortinget som bestemmer, så en må til enhver tid forholde seg til et stortingsvedtak, sier Undertun.

Nå må ordførerne på nytt møtes for å diskutere sammenslåing av de to kommunene.

– Jeg oppfatter at fylkesmannen har fått et klart mandat til å kalle inn til et møte i etterkant av stortingsvedtaket. Vi skal i hvert fall stille på det møtet med åpne armer og forsøke å få til en best mulig dialog, sier Myrvold.

Ordfører i Bjugn Ogne Undertun (Ap) og ordfører i Ørland, Tom Myrvold (H).

Ordfører i Bjugn Ogne Undertun (Ap) og ordfører i Ørland, Tom Myrvold (H) må igjen møtes for å diskutere sammenslåing.

Foto: Ståle Yttrehus/NRK