Namdalseid best - Osen dårligst

16-åringene, som fikk stemme i Osen og Namdalseid, var flinkere enn 18-19 åringene til å stemme.

Valg stemmeavlukke

I Namdalseid var oppmøteprosenten ved valget større blant de under 18 enn de over. Men ungdom i Osen var dårligst i landet på å bruke stemmeretten sin.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

Valgurne

Mange 16 og 17-åringer brukte stemmeretten sin i Namdalseid.

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

– Vi må si oss fornøyd med oppslutningen. 68,8 prosent er bra. De hadde større forhåpninger selv, men når vi oppsummerer må vi si oss fornøyd, sier ordfører i Namdalseid, Steinar Lyngstad til NRK.

I alt brukte 59,7 prosent stemmeretten

Over 9.000 ungdommer i 20 kommuner var med på forsøksordningen som ga 16- og 17-åringer stemmerett ved årets kommunevalg.

Med et oppmøte på 59,7 prosent var valgdeltakelsen blant 16 og 17-åringer nesten like stor som i resten av befolkningen, ifølge NTB.

Valgdeltakelsen var på 63.5 prosent ved årets lokalvalg.

I Luster i Sogn og Fjordane var oppmøteprosenten 84 prosent, det er den høyeste prosenten i landet blant 16 og 17-åringer.

– Flinkere enn de over 18 år

I Namdalseid la 31 av de 45 16 og 17-åringene i kommunen sin stemmeseddel i urna.

– De var flinkere til å stemme enn de over 18 år, sier Lyngstad.

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU), en paraplyorganisasjon for 99 barne- og ungdomsorganisasjoner i Norge, er svært fornøyd med resultatet på landsplan.

Vil ha stemmerett for alle 16 og 17-åringer

De mener ifølge NTB neste skritt bør være å innføre stemmerett for alle 16 og 17-åringer.

– Ved å ha en så stor valgdeltakelse har 16 og 17-åringene nå vist at de er modne for å ta det ansvaret som følger med å få lov til å stemme. 16- og 17-åringene er storforbrukere av kommunale tjenester, og derfor er det bare rett og rimelig at de av dem som føler seg klare til å stemme, får stemme, sier generalsekretær Martin Østerdal i LNU til NTB.

Osen dårligst i landet

Men like flinke til å bruke stemmeretten sin som ungdom i Namdalseid var ikke 16 og 17-åringene i den andre forsøkskommunen i Trøndelag, Osen. Oppmøtet blant de unge her var dårligst i landet.

Jørn Nordmeland

Ordfører i Osen, Jørn Nordmeland.

Foto: Privat

Bare 17 av 29 ungdommer leverte sin stemmeseddel ved valget i Osen. Det gir en oppslutning på 58,6 prosent, mot 73,3 prosent i resten av befolkningen i kommunen.

– Vi har mange ungdommer som går på videregående skole andre steder i fylket. De er langt unna hjemplassen og har kanskje ikke husket å forhåndsstemme, sier ordfører i Osen, Jørn Nordmeland.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.