NRK Meny
Normal

- Hun var min eneste datter

Tiltalte brøt sammen da han hørte moren til den avdøde 29-åringen fortelle om datteren sin i retten onsdag.

Mora til den drepte 29-år gamle musikkstudenten

Moren til den avdøde 29-åringen vitnet i dag i retten.

Foto: Illustrasjon: Knut Løvås / NRK

Tidligere på dagen hadde han hørt kjæresten til avdøde fortelle om sitt forhold til avdøde og om drapskvelden. Hele tiden satt han med ansiktet gjemt i hendene.

Men da moren til avdøde ble kalt inn fikk han problemer. Allerede da moren fortalte om datterens oppvekst i Oslo og Bodø grep rettspsykiater Michael Setsaas inn og ba retten om at tiltalte fikk ta en tidlig pause. 25-åringen ble så kjørt til Sentrum politistasjon for å ta lunsj.

Foreldrene hennes skilte lag da avdøde var ett år. Moren beskrev henne som en stille, rolig unge, veldig grei å ha med å gjøre. Hun var deres eneste datter.

Den drepte 29-åringen gikk på masterstudiet i musikk i Trondheim. Allerede på videregående valgte hun denne retningen, da hun kom inn på musikklinja i Bodø. Senere ble det Tondheim folkehøyskole og høyskolestudier i musikk i Bodø, før hun begynte på teatervitenskap i Oslo.

Mistet nære venner

Moren fortalte til retten at en tidligere kjæreste introduserte datteren for narkotika.

– De pleide å ta rohypnol i stedet for øl, fortalte moren.

Da datteren kom inn på masterstudiet i Trondheim, ble kjæresten i Oslo fortvilet over å bli igjen alene. Kort tid etter tar hun sitt eget liv. Moren fortalte at datteren tok dette veldig tungt.

Tidligere, samme år, hadde en annen av datterens nære venninner dødd plutselig av kyssesyken. Moren forteller at de to dødsfallene fikk datteren til å utvikle angst.

– Er det sånn at alle jeg blir glad i skal dø, purte hun moren.

Visste ikke om misbruket

Moren visste ikke om datterens amfetaminmisbruk før etter drapet. Hun var derimot klar over at 29-åringen drev med selskading og brukte rohypnol.


– Hun ville nok skåne meg. Jeg har aldri sett henne påvirket av narkotika, og jeg har vært mye sammen med henne. Senest i fjor, da hun var hos meg hele sommeren og pusset opp leiligheten min.

Moren mener datteren ikke hadde et spesielt høyt forbruk av alkohol, men at hun nok kan ha drukket mer alkohol etter at hun ble sammen med den 45 år gamle kvinnen i Trondheim.

Ville bli venn med tiltalte

Moren sa at dattera også ville prøve å skaffe seg nye venner. Avdøde hadde nevnt den nye gutten i leiligheten under henne.

– Hun sa: - Mamma. Det har flyttet inn en stille gutt under meg. Nå kan jeg lese i fred hjemme hos meg selv.

Den forrige beboeren spilte mye høy musikk seint på kvelden. Den nye gutten var tiltalte.

– Datteren hadde bestemt seg for å ta kontakt med tiltalte. Hun sa at han virket å være en som leste mye. Hvis de ble venner kunne de lese sammen.

Sykemeldt

Tida etter at datteren ble drept har vært tung forklarte moren retten. Hun har vært sykemeldt fra stillingen som høyskolelektor helt siden drapet.

- Hele underlaget mitt ble revet vekk. Hva kan man tro på her i livet, spør jeg meg.

Det er satt av åtte dager til saken i Sør-Trøndelag tingrett. Dommer Leif Holm er rettens formann.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25