Trekker anken i studentdrapsaken

Den tiltalte i studentdrapssaken trekker anken både på skyld, skyldspørsmål og straffeutmålingen på 17 års fengsel.

Tiltalte i Studentdrapssaken i Sør-Trøndelag tingrett
Foto: Illustrasjon: Knut Løvås / NRK

Da ankesaken i Frostating lagsmannsrett skulle fortsette med tiltaltes forklaring på dag to åpnet forsvarer Johnny Veum med å si at hans klient ikke orket å fortsette.

– Min klient har kommet fram til at han ikke vil klare å gjennomføre en ankebehandling, sa Veum til retten.

Retten ble satt fem minutter på overtid. Da hadde forsvareren, tiltalte, hans bror og hans svigerinne snakket sammen på et rom ved siden av rettssalen.

– Beklager det som har skjedd

Forsvarer Veum sier klienten virkelig var innstilt på å gjennomføre en ankesak, men da han kom inn i rettssalen i går og saken begynte ble det for tøft for ham. 25-åringen har fått tenke på saken over natta, men holder fast ved sin beslutning om å avslutte. Han trives etter forholdene veldig godt i Trondheim fengsel, sier forsvareren.

Advokat Johnny Veum

Advokat Johnny Veum

Foto: Elisabeth Skarrud / NRK

– Han har det helt forferdelig og er helt oppløst. Han beklager at han har kommet fram til denne beslutningen så sent, men han var livredd for påkjenningen ved å kjøre en sak og han var redd for å påføre offerets pårørende mer smerte og ubehag, sier Veum.

– Han forstår det ikke

29 år gamle Linn Sandtrøen ble drept 6. januar 2010 som følge av massiv vold. Drapet skjedde etter at tiltalte og offeret hadde sett en film sammen, drukket alkohol og brukt metamfetamin.

Veum sier han ville ha prosedert på at hans klient ikke var tilregnelig drapskvelden. Ingen i familien til tiltalte har sett noen aggresjon hos han tidligere, opplyser forsvareren.

– Han har aldri gjort noe galt før, og dette er ubegripelig for ham og alle rundt ham. Det er derfor han ville ha saken vurdert av andre, juryen, men han har ikke ressurser til å stå løpet ut, sier forsvareren.

– Det må ha vært noe helt spesielt som skjedde den kvelden, fortsetter Veum, og legger til at hans klient beklager det som har skjedd overfor offerets familie.

– Virker veloverveid

Per Morten Schjetne

Aktor Per Morten Schjetne

Foto: Elisabeth Skarrud / NRK

Aktor Per Morten Schjetne konstaterer at dommen fra Sør-Trøndelag tingrett blir stående.

– Han har fått tid på seg til å ta denne avgjørelsen i ro og mak, og det er betryggende. Avgjørelsen virker veloverveid, sier statsadvokaten.

– Det er tomt

Drapsofferets mor, Sidsel Sandtrøen, sier hun har blandede følelser etter at ankesaken brått ble avsluttet.

– Det er rart. Nå har jeg forberedt meg på å sitte her i to uker. Det er tomt, men jeg er lettet, sier hun til NRK.no.

Hun setter pris på at hun slipper å vitne og gå gjennom en ny rettssak.

– Samtidig ser det ut som han tar ansvar for det han har gjort, og det synes jeg er bra, sier Sandtrøen. Hun var spent på hva som kom til å skje i retten i dag ettersom saken ble avsluttet i går på grunn av tiltaltes helsetilstand.

– Nå må jeg gå videre i livet mitt og med jobben min og stable livet på beina igjen, men det kommer alltid til å være en stor sorg og et stort savn, sier Sidsel Sandtrøen.

Tiltaltes bror som har fulgt rettsforhandlingene ønsker ikke å bli intervjuet av NRK.no.