NRK Meny
Normal

Familien reagerer på selvskading

Familien til den avdøde 29 år gamle kvinnen reagerer sterkt på forsvarers spørsmål om avdøde skal ha påført seg skadene selv.

Rettsmedisiner Bjørn Olaisen er leid inn av forsvarer CHristian Wiig.

Rettsmedisiner Bjørn Olaisen er leid inn på vegne av tiltaltes familie

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Familien til den avdøde 29 år gamle musikkstudenten i Trondheim reagerer sterkt på at forsvarer Christian Wiig i retten tirsdag trakk fram muligheten for at avdøde skal ha påført seg skadene selv.

– Mange unge jenter sliter med ting som gjør at de skader seg selv. Men dette er noe helt annet, sier ett av familiemedlemmene som er i rettssalen til NRK.no.

Uklar dødsårsak

Professor Ivar Skjåk Nordrum ved NTNUs laboratorium for medisinsk genetikk sa at dødsårsaken var kvelning som følge av at blod hadde kommet ned i lungene etter at strupen var skåret over med kniv.

Politiets kriminaltekniske gruppe hadde da vist i detalj hvordan den 29 år gamle musikkstudenten i Trondheim ble slått minst tre ganger hardt i hodet med en flaske drapskvelden. Teknikerne baserer vurderingen på blodsporene som ble funnet i avdødes leilighet.

25 åringen som er tiltalt for å ha drept kvinnen, har sagt at han slo henne i hodet, men kan ikke huske om det skjedde mer enn en gang.

Tiltalte har videre sagt at han husker han tok kvelertak på henne. Dette kan ha ført til at avdødes tredje halsvirvel har fått en brist.

Deretter skal tiltalte ha hentet en 30 cm lang kjøkkenkniv og påført avdøde omfattende skader.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kniven som ble funnet i leiligheten med avdødes blod på.

Kniven som ble funnet i leiligheten med avdødes blod på tuppen av bladet, og tlitaltes dna på skaftet. Kniven var forsøkt gjort ren.

Foto: Politiet / NRK

Selvpåført skade?

Christian Wiig ville vite om det var medisinsk mulig at en kvinne som hadde blitt utsatt for kvelertak i ett minutt, og deretter blitt slått minst tre ganger hardt i hodet med en flaske, fortsatt kunne tatt en kniv og skåret over halsen på seg selv.

Ingen av de sakkyndige ekspertene mente det var sannsynlig.

Wiig viste til arr avdøde hadde på begge underarmene som tyder på tidligere selvskading.

Sammensatt dødsårsak

Forsvaret har innhentet en rettsmedisinsk vurdering på egen hånd, fra professor eremitus i rettsmedisin Bjørn Olaisen. Han var tidligere var leder for den rettsmedisinske kommisjon i 14 år, før han trakk seg i 2004.

Olaissen pekte på at avdøde har blødd forholdsvis lite av såret i halsen.

– Det at hun ikke greide å hindre at blodet kom ned i luftveiene tyder på at hun var satt ut av spill, både av slagene mot hodet, kvelertaket og ruspåvirkningen.

Det er satt av åtte dager til saken i Sør-Trøndelag tingrett. Dommer Leif Holm er rettens formann.