Hopp til innhold

To stjerner til Stavanger-restaurant

Re-naa i Stavanger fikk to Michelin-stjerner. I tillegg er Bergen og Sørlandet endelig en del av det gode selskap – og enda en restaurant i Trondheim. Men Maaemo er ikke lenger med i guiden.

rondheim 20200217. Michelin-guidens gjeve stjerner for de Nordiske landene deles ut i Olavshallen i Trondheim mandag ettermiddag. Svein Erik Renaa og hans restaurant Re-Naa fikk to sjerner i Michelin-guiden. Her kysser han kone og kollega Torill.

SEIERSKYSSET: Sven Erik Renaa ga kona et skikkelig seierskyss etter Michelin-utdelingen i Trondheim. Mandag kveld skal trønderen feire med champagne.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Sven Erik Renaa kunne slippe jubelen løs på scenen i Olavshallen i Trondheim. Gourmetrestauranten hans, Re-naa i Stavanger, fikk hele to stjerner.

De har hatt én siden 2016, og spekulasjonene har versert lenge om de skulle få to.

– Dere i Stavanger er så f*** flotte. Dere er det beste teamet i hele f*** verden, sa trønderske Renaa fra scenen, før han gikk av og ga kona og kollega, Torill Renaa, et ekte seiersskyss.

Renaa mener det er enorm forskjellen på én stjerne og to stjerner.

– Det er 500 stykker som har to stjerner i verden. Så det er klart: Dette er det største jeg har opplevd i min kokkekarriere, uten tvil, sier han til NRK.

Sven Erik Renaa og Re-naa i Stavanger har fått to stjerner i Michelin-guiden.

STJERNEDOBLING: Sven Erik Renaas gourmetrestaurant Re-naa i Stavanger har hatt én stjerne i Michelin-guiden i fire år. Mandag kveld fikk de to.

Disse fikk stjerner under Michelin Nordic-utdelingen i Olavshallen i Trondheim mandag:

 • Re-naa, Stavanger (to stjerner)
 • Speilsalen, Trondheim (én stjerne)
 • Under, Lindesnes (én stjerne)
 • Bare, Bergen (én stjerne)
 • Omakase By Vladimir Pak, Oslo (én stjerne)
 • Dill, Reykjavík (én stjerne)
 • Etoile, Stockholm (én stjerne)
 • Inari, Helsingfors (én stjerne)
 • Alchemist, København (to stjerner)
 • Aloë, Stockholm (to stjerner)
 • Jordnær, København (to stjerner)

Trondheimsrestaurantene Fagn og Credo fikk stjerner i fjor. De beholder stjernene sine. Det samme gjør Sabi Omakase i Stavanger og Galt, Kontrast og Statholdergaarden i Oslo.

Michelin-stjerne til Bergen
Foto: Ida Yasin Andersen / NRK

Maaemo er ikke lenger i guiden

Den eneste av de tidligere stjernerestaurantene som ikke lenger er å finne i guiden, er Maaemo. Restauranten i Oslo har inntil nå vært alene i Norge om å ha flere enn én stjerne.

De har hatt tre, men under kveldens utdeling ble det klart at de ikke beholder dem.

Maaemo stengte nemlig før jul, for å etablere seg i nye lokaler. Snart åpner de igjen, med samme kjøkkensjef og team. Kjøkkensjef Esben Holmboe Bang sa tidligere mandag at de ikke tar for gitt at de beholder stjernene når situasjonen er slik.

Maaemo har ifølge godt.no vært i dialoig med Michelin om situasjonen deres.

To nordiske restauranter med tre stjerner beholdte dem: Geranium i København og Restaurant Frantzén i Stockholm.

Stjerne til enda en restaurant i Trondheim

Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim har hatt stjerneambisjoner siden de åpnet dørene i april i fjor. Og de fikk det slik de ville.

ENDA EN STJERNE TIL TRONDHEIM: Christopher Davidsen ved Speilsalen tok imot stjerne i Olavshallen.

– Jeg er så stolt av hotellet, teamet og eieren. Og spesielt familien min. Datteren min, som er hjemme hver kveld og venter på meg. Denne er til dem, sa Christopher Davidsen fra scenen i Olavshallen.

Davidsen er blant verdens beste kokker. Han fikk sølv i kokke-VM for tre år siden.

I minuttene etter at Speilsalen fikk sin første stjerne, skal restauranten ha fått over 700 bookinger.

Bergen og Sørlandet fikk sine første stjerner

Omakase By Vladimir Pak i Oslo var den første norske restauranten som mandag kveld fikk stjerne.

Like etter skjedde det som mange i Bergen hadde ventet på.

Bare i Bergen jubler for sin første stjerne.

STJERNE TIL BERGEN: Ansatte ved restauranten Bare i Bergen hadde samlet seg i hjembyen da Michelin-utdelingen foregikk i Trondheim De lot seiersgleden slippe løs da Michelin kunngjorde at Bergen hadde fått sin første stjerne.

Restauranten Bare ved Bergen Børs Hotell har vært regnet som en klar stjernekandidat en god stund. Nå har de sørget for å sette Vestlandshovedstaden på Michelin-kartet.

Og teorien om at restauranten Under i Lindesnes skulle få stjerne, viste seg å stemme.

Med dét har Sørlandet fått sin første stjerne i guiden.

Kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard mottar prisen for Under. Restauranten i Lindesnes får en Michelinstjerne.

STJERNE TIL LINDESNES: Under i Lindesnes har fått en Michelin-stjerne. Kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard kunne stolt ta den imot.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Tre spesialpriser i tillegg til stjernene

Under åpningen kunngjorde Gwendal Poullennec, internasjonal direktør for Michelin-guiden, at de vil dele ut tre spesialpriser i år:

Én bærekraftspris, én servicepris og én mentorpris, som deles ut til enkeltpersoner.

I fjor fikk Heidi Bjerkan fra Credo bærekraftsprisen. Michelin sustainability award var ny i fjor, og hun var altså den første som fikk den.

 • Bærekraftprisen 2020 gikk til Magnus Ek fra Sverige.

I tillegg ble en rekke kokker hedret med et nytt bærekraftsemblem. Heidi Bjerkan var blant dem.

En rekke kokker ble hentet opp på scenen for å få et nytt bærekraftsemblem under utdelingen av Michelinstjerner i Olavshallen i Trondheim. Heidi Bjerkan var blant dem.

NYTT EMBLEM: En rekke restauranter ble hedret med et bærekraftsemblem mandag kveld. Heidi Bjerkan (tredje fra venstre) var blant dem.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Formålet med serviceprisen er å hedre en person som virkelig tar på alvor at matopplevelsen er nettopp det – en opplevelse. Fra gjestene kommer inn døra til de går ut igjen.

 • Serviceprisen 2020 gikk til Tina Kragh Vildgaard fra Danmark.

Mentorprisen er til en person som sprer kunnskapen sin videre til en ny generasjon kokker.

 • Mentorprisen 2020 gikk til Rasmus Kofoed fra Danmark.

NRK Midtnytt sendte direkte fra etterfesten på Britannia mandag kveld, med flere stjerneglade gjester.

I kveld sendes Midtnytt fra Michelin-feiring på Britannia.

Regjeringen takker alle kokker

Thomas Giertsen var konferansier under Michelin-utdelingen mandag. Han hadde med seg blant andre ordfører i Trondheim, Rita Ottervik (Ap), til å åpne ballet.

– Jeg er veldig ydmyk for at Trondheim har fått muligheten. Samtidig føler jeg at vi fortjener det, sa hun i åpningstalen.

Hun trakk frem at Trondheim ligger midt i et matfat, og at vi kanskje har tatt det litt for gitt – inntil nå. Ottervik kaller Trondheim et hjem for nordiske smaker.

Også næringsminister Iselin Nybø (V) var på scenen før utdelingen. Hun ville sende en stor takk på vegne av regjeringen:

– Jeg vil takke talentfulle kokker her i Norge og i resten av de nordiske landene, og over hele verden, for jobben dere gjør. Hver dag. Hver kveld. Året rundt. Jeg må innrømme at jeg beundrer jobben deres, energien deres, kreativiteten deres, lidenskapen deres og gjennomføringsevnen deres. Må dere alle få belønning for den harde jobben.

Etter seremonien kom landbruks- og matminister, Olaug Bollestad (KrF), med en hyllest til stjernerestaurantene.

– Jeg tviler på at folk forstår hvor mye innsats som ligger bak en slik utmerkelse. Utdelingen i dag bekrefter at norske kokker og restauranter utmerker seg og er blant de beste i verden. Norge er en matnasjon med råvarer, kokker og restauranter i verdensklasse. Norske matopplevelser blir utrolige når dyktige bønder og kokker samarbeider, skriver Olaug Bollestad i en e-post til NRK via en rådgiver i departementet.

Siste fra Trøndelag