Hopp til innhold

Nesten halve staben er i karantene – nå støper sjefen betong selv

Næringslivet rammes hardt av strenge karanteneregler og mange må holde seg hjemme fra jobb.

Arnt Ove Amdal i Overhalla Betongbygg

JOBBER PÅ GULVET: Direktør Arnt Ove Amdal må trø til i produksjonen av betongelementer når så mange arbeidere må være hjemme i karantene.

Foto: Espen Sandmo / NRK

– Det er allerede krise hos oss. Når 40 av 100 arbeidere er borte, merkes det veldig godt.

Det sier direktør Arnt Ove Amdal i Overhalla Betongbygg.

De produserer betongelementer til næringslivet over hele landet. Tirsdag var nesten halvparten av produksjonsarbeiderne i koronakarantene. Og ennå er det noen uker til Norge når smittetoppen.

– Vi klarer bare å produsere en tredel av det normale. Både jeg og andre fra administrasjonen forsøker å bidra, men er ikke like effektive som produksjonsarbeiderne som er i karantene.

Arnt Ove Amdal i Overhalla Betongbygg

OPPGITT: Arnt Ove Amdal er oppgitt over de strenge karantenereglene. Han håper nå på lettelser i løpet av kort tid.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Frykter ny smittetopp

Han leder et bedrift med 220 ansatte i Overhalla og Verdal i Trøndelag. Særlig produksjonsanlegget i Overhalla er hardt rammet. Og smittetoppen nås ikke før i slutten av januar, mener ekspertene.

– Ja, hvordan skal det da gå, spør Amdal. Han mener karantenereglene er for strenge, og håper myndighetene kommer med lettelser snart.

– Bor du i samme hus som en som er koronasmittet, må du sitte sju dager i karantene. Jeg har selv vært smittet av omikronviruset, og det var som en lett forkjølelse, påpeker han.

2021 ble vanskelig

2021 ble et vanskelig år for Overhalla-bedriften. Nå ser 2022 ut til å bli bedre. Men;

– Vi har ordrebøker som nesten er fulle, men nå kan det bli forsinkelser i produksjonen. Og det er jo ikke bra.

– Det er også en viss pessimisme i markedet på grunn av koronapandemien. Så jeg er spent på hvordan det vil gå, sier Amdal.

Overhalla Betongbygg

TUNGE TIDER: 2021 ble et vanskelig år for Overhalla Betongbygg og andre i samme bransje. Selskapet mener det fortsatt er mye pessimisme i næringslivet.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Regiondirektør Tord Lien i Næringslivets Hovedorganisasjon skjønner frustrasjonen til bedriftene som nå rammes av sykdom og karantene.

– Helsemyndighetene venter jo en skikkelig smittebølge framover, og toppen vil ikke bli nådd før om to-tre uker. Næringslivet er jo vant til svingninger, men ikke til at så mange blir satt i karantene. Det rammer særlig produksjonsbedriftene hardt, sier Lien.

Positive signaler

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol har også lovet lettelser i tiltakene ganske snart. Og direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet har kommet med lignende signaler.

– Han sier de strenge karantenereglene opprettholdes i tida framover, men i løpet av to-tre uker kommer det lettelser. Så det blir nok bedre når vi kommer inn i februar, håper Tord Lien.

Men i Overhalla må direktøren jobbe for fullt på gulvet med å klargjøre for støping av nye betongelementer.

– Det er lenge siden jeg holdt på med sånt arbeid, så det går ikke så fort. Men det må til, og vi kommer nok over denne kneika også, tror Arnt Ove Amdal.