Hopp til innhold

Er lei av koronatesting i smittefritt område – vil ha fritak på svenskegrensa

Midt i den andre bølgen av koronapandemien ønsker to trønderske kommuner et prøveprosjekt. De er lei av å betale dyrt for å teste svenske arbeidere hver eneste uke, i en region helt uten smitte.

Siri Aamo koronatester Øyvind Kveli i Lierne

UBEHAGELIG: Øyvind Kveli bor i Sverige, og jobber i Lierne. Han synes det er ubehagelig å bli testet for korona hver eneste uke.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Det bor under 3000 mennesker i Lierne og Røyrvik nordøst i Trøndelag, og i nabobygdene Krokom og Strømsund på svensk side. Regionen er på hele 11.000 kvadrakilometer, og de har alltid hatt tett kontakt med hverandre på tvers av riksgrensa.

Antallet koronasmittede går nå opp både i Norge og Sverige, og alle regioner i nabolandet i øst er helrøde. Men det finnes ikke smitte i dette grenseområdet.

Nå har nabokommunene søkt om å få åpne opp for folk som jobber på den andre siden av riksgrensa.

Svenske arbeidere er lei av koronatestingen

Lierne-ordfører Bente Estil

ÅPEN GRENSE: Ordfører Bente Estil i Lierne vil åpne riksgrensa for å ta i mot svenske arbeidere.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Koster 100.000 kroner i måneden

– Vi er helt avhengig av arbeidsfolket fra nabobygdene. Nå bruker Lierne kommune 100.000 kroner i måneden på å koronateste de 50 arbeiderne hver uke, sier ordfører Bente Estil til NRK.

– Det er vår familie og våre naboer. Svenskene synes det er rart at de må testes for korona hver eneste uke, mens de på norsk side som bor bare noen kilometer unna, slipper, sier Estil.

– Du er ikke redd for mer smitte hvis grensa åpnes?

– Nei, her har vi god plass og det er ingen store ansamlinger av folk. Hele samfunnet vårt lider nå. I dretten får ikke de svenske ungdommene være med på fotball, slik de alltid har vært. Dermed er vi ikke nok spillere til å få til lag i Lierne. Grensa var åpen i ei uke tidligere i høst, og da var det jubel og alt var som før. Men så ble grensa stengt igjen. Vi håper i alle fall at arbeidsfolk skal få passere fritt, sier Bente Estil.

Nå ønsker de å få til et nasjonalt pilotprosjekt med grensefri passering. Det vil si at arbeidsfolk kan passere riksgrensa uten å bli testet.

Støtte fra fylkesmannen

Fylkesmannen i Trøndelag støtter Lierne og Røyrvik. Assisterende fylkesmann Øystein Johannessen mener det er en god idé å la arbeidere fritt få passere riksgrensa i denne regionen.

– Det er mange som jobber i kommunenes helse- og omsorgstjenester som kommer fra Sverige. Under pandemien er det viktig med en god kapasitet i helsevesenet, og da trenger kommunene denne arbeidskraften. Dessuten er det ikke smitte i regionen, så vi mener dette er en god sak, sier Johannessen til NRK.

Så langt har ikke regjeringen gitt noe endelig svar på om de vil tillate grensefri passering i fjellregionen i Trøndelag.

– Vi har fått svar fra Helsedirektoratet, og de kan ikke kan ta en slik avgjørelse. Nå prøver vi oss på Utenriksdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet. Men så langt uten å få svar, sier den assisterende fylkesmannen.

Siri Aamo koronatester Mats Jonasson i Lierne kommune.

TESTER: Hver uke må Siri Aamo i Liernes koronateam teste rundt 50 arbeidere fra Sverige som jobber i kommunen. Her er det Mats Jonasson som må gjennom den ukentlige testen.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Tester hver uke

Da NRK besøkte Lierne var kommunens koronateam på plass ved bakeriet på Jule i Sørli, slik de er hver eneste torsdag ettermiddag for å teste arbeidere fra Sverige. Stedet ligger ikke langt fra svenskegrensa, og her jobber det mange fra nabolandet i øst.

Siri Aamo leder Liernes koronateam, og gjennomfører testene ute på parkeringsplassen utenfor kommunens bakeri i sur østavind.

– Det går greit, men det blir sikkert kaldt i vinter, sier hun til NRK, mens de svenske arbeiderne sitter i bilene sine og blir testet. Så langt uten å finne noe smitte i den norsk-svenske fjellregionen.

– Det er helt greit å bli testet, men det er veldig ubehagelig. Nå håper jeg vi slipper dette og at grensa åpner igjen, sier Øyvind Kveli som bor i Sverige, men jobber i Lierne.