Hopp til innhold

Soldatene igjen klare for svenskegrensa

Heimevernet forbereder seg på å bistå politiet med økt grense- og personkontroll langs grensa mot Sverige igjen. – De første soldatene vil være på plass tirsdag.

HV-soldater stoppet biler fra Sverige

SNART PÅ PLASS PÅ GRENSA: Heimevernet skal igjen hjelpe politiet på grensa som her på Svullrya i Grue i mars.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Det sier Semming Rusten som er sjef for HV-05 i Innlandet. Heimevernet skal hjelpe politiet på grensa i Innlandet, Trøndelag og Nordland.

Årsaken er at politiet skjerper grensekontrollen for å hindre smitte av covid-19. Mellom Norge og Sverige er det en 1630 kilometer lang grense, med 71 grenseoverganger.

Da soldater fra Heimevernet bisto politiet i å vokte grensa i mars var det første gang siden 1905 at det skjedde.

Større sjanse for å bli stoppet på grensa

Nå ønsker myndighetene igjen å ha større kontroll på trafikken, også på de mindre grenseovergangene. Politiet har ikke tilstrekkelige ressurser til å håndheve de nye tiltakene og har bedt Forsvaret om bistand.

Pål Erik Teigen, stabssjef i Innlandet politidistrikt.

TRENGER HJELP FRA SOLDATER: Pål Erik Teigen som er stabssjef ved Innlandet politidistrikt sier at hjelpen fra HV-soldatene er viktig for å være mest mulig synlige på grensa.

Foto: Anders Bakkerud Larsen

– Vi har fått føringer fra Politidirektoratet (POD) om at vi skal være mer synlige og til stede på grensa. Det skal være større sjanse for å bli stoppet på grenseovergangene inn til Norge. Vi skal ha flere patruljer på grensa, men har også bedt om bistand fra Heimevernet, sier Pål Erik Teigen, som er stabssjef ved politiet i Innlandet.

Politiet har bedt om bistand fra Heimevernet fram til 10. februar.

Vokter grensa mot smitte

– Vår oppgave er å sørge for at de som ikke har noe å gjøre i Norge nå, reiser tilbake. En annen oppgave er å sørge for at de som har en grunn til å komme over grensa, blir testet på teststasjonene på grensa, sier Rusten.

HV-05 vil være klare til å bistå politiet i løpet av denne uken med rundt 50 soldater. De første vil være på grensa allerede tirsdag.

Soldatene i Heimevernet har allerede erfaringer med dette etter å ha bistått politiet fra midten av mars til midten av juni. Det er soldater fra Heimevernsdistrikt 05, 12, 14 og 16 som på nytt har fått oppdraget med å hjelpe til.

– Det er mange av våre soldater som har meldt seg for å bidra. Det er viktig del av jobben vår og hjelpe til der det trengs, sier Rusten.

I Trøndelag er det tolv grenseoverganger til Sverige, men HV har ennå ikke fått vite hvor mange av disse de skal passe på.

– Så fort politiet gir oss beskjed vil vi være på plass innen 24 timer, sier oberst Jens Christian Junge, som er sjef for HV-12 i Trøndelag.

Grensekontroll, Verdal

SOLDATER I VERDAL: Soldater fra Heimevernet bisto politiet på grensa til Sverige i Verdal i april.

Foto: Vegard Woll / NRK

De har gode erfaringer fra forrige runde. Hvor mange soldater som nå blir kalt ut til tjeneste er foreløpig ikke klart. Men de vil også denne gangen bruke folk som har lokalkunnskap i området der grenseovergangene ligger.

– HV-soldatene som sto ved grensa sist, mente at dette var en samfunnsnyttig oppdrag, så dette er vi positive til, sier Junge.

Kontroll hele døgnet

– Det vil bli strengere nå enn det har vært i sommerperioden, opplyser politioverbetjent Tore Sparby som er seksjonssjef for grensekontroll i Trøndelag.

Det betyr at politiet og Heimevernet i tida framover vil være på plass ved grensa hele døgnet, noe de i sommer ikke har vært.

Portrettbilde av Tore Sparby

SKJERPER KONTROLLEN: Tore Sparby som er seksjonssjef for grensekontroll i Trøndelag sier at de vil skjerpe kontrollen på grensa. 

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Men at HV når skal bidra på grensa betyr ikke at de kan bruke politi som kontrollert grensa til andre oppgaver.

– Det vil være like mange fra politiet langs grensa som i dag. Fram til nå har vi prioritert tidspunkt med mye trafikk, men nå som det strammes inn bør vi være der også på andre tider av døgnet, sier Sparby som er glad de får bistand fra HV.