Hopp til innhold

Ny droneteknologi kan forbedre grensekontroll

Det norske Forsvaret tester ut nye droner som kan bli aktuelle til overvåking. Politiet vil heller ha helikopter.

På Garnisonen i Porsanger (GP) tester Forsvaret ut nye droner som kan bli viktige for det norske forsvaret framover.

Disse dronene er koblet til en strømkabel, og har dermed lengre flytid enn vanlige droner.

– Dronene kan brukes til overvåkning, enten av et militært område eller et objekt. Den øker sjansen for å oppdage noe på lengre avstander. Den kan også brukes til å se om et område er trygt å bevege seg inn i, slik som skredområder, forteller Espen H. Hagen, droneleverandør for Northcom.

Men politiet er ikke helt overbevist.

Etter at den antatte Wagner-soldaten tok seg inn i Norge, ba nemlig politimesteren i Finnmark om et helikopter som kan patruljere den norsk-russiske grensa.

Droneteknologien kan ikke løse dagens oppdrag, mener stabssjef for Finnmark politidistrikt, Tarjei Sirma Tellefsen.

Slik fungerer dronen.

Vil heller ha politihelikopter

Politiet i Finnmark har ansvar for å kontrollere den 197,7 kilometer lange grensa mot Russland. Og etter invasjonen av Ukraina ser politiet en forhøyet risiko for mulige grensekryssing.

– Selv om droneteknologien har kommet langt, handler oppdraget på grensa om to ting. Den ene er oppdagelse og avdekking av ulovlig grensekryssing. Den andre handler om pågripelse, forteller Tellefsen.

Tellefsen sier at droner kan gi bedre muligheter for å oppdage lovbrudd, men pågripelser krever mobilitet.

– I oppdagelsesoppdraget kan dronene fungere. Men når det gjelder den operative pågripelsen, vil et politihelikopter være sterkere enn det en drone vil være.

Stabssjef i Finnmark politidistrikt Tarjei Sirma-Tellefsen i blå politiuniform.

Det er viktig å se det fra politiets side også, sier Tarjei Sirma Tellefsen, stabssjef Finnmark politidistrikt, når det gjelder kombinasjonen av deteksjon og pågripelse.

Foto: Politiet

Les også Krever helikopter langs grensa til Russland

Emilie Enger Mehl (Sp) besøkte søndag Jarfjord grensestasjon i Kirkenes. Etter å ha fått en brifing av Forsvaret, som utøver grensekontrollen for politiet, dro hun ut i politihelikopter til observasjonsposten ved Vardefjell for å se selve grensa til Russland.

– Kan gi bedre grensekontroll

Overingeniør Nils Håheim-Saers ved forskningsinstitutt Norce mener derimot at droner kan forsterke grensevakten og stiller på linje med et helikopter.

– De dronene som Forsvaret har i drift i Troms i dag, kan henge i lufta i tre timer med et kamera, akkurat som et politihelikopter, sier Håheim-Saers.

Droner har eksistert lenge, men det å binde den fast til bakken er relativt nytt.

I ett år har det norske forsvaret testet ut de nye dronene, og ser for seg situasjoner der de kan bli nyttige.

Kaptein Tor Sellevold ved Hærens våpenskole opplyser at de nå analyserer teknologien. Prosjektet på GP skal nøye vurderes for å avgjøre om den nye droneteknologien blir en del av Forsvaret.

De ser på muligheten for å kunne løfte sensorer og kommunikasjon på en annen måte enn med de faste landbaserte mastene som brukes i dag.

– Den teknologien Forsvaret ser på, er relevant. Den er i bruk rundt om i verden. Da er det viktig å være oppdatert og vite hva vi kan bruke det til, slik at vi utnytte det til vår fordel, sier Sellevold.

Kaptein Tor Sellevold, Hæren. Hærens våpenskole og combat lab

– Vi analyserer teknologien som er. Det er moden teknologi, forteller Kaptein Tor Sellevold ved Hærens våpenskole og combat lab.

Foto: Anita Føleide / NRK

Les også – Vi har begynt å låse døra

Anna Derås og Svein Derås i Sør-Varanger. I bakgrunnen ligger Russland.

Økt interesse etter invasjonen av Ukraina

Leverandørene av de fasttjorede dronene kan fortelle at interessen for dem har økt, spesielt etter invasjonen av Ukraina.

– Det siste året har vært helt sykt. Vi får etterspørsler daglig fra Ukraina, og flere land i Europa vil bruke droner på landegrensene sine. Hele Europa ruster opp, sier Niklas Nyroth, daglig leder for droneleverandøren Robot Aviation.

Niklas Nyroth, daglig leder for Robot Aviation

Niklas Nyroth, daglig leder for Robot Aviation. Robot Aviation leverer ubemannede flysystemer til militær og kommersiell bruk.

Foto: Anita Føleide / NRK

Den fasttjorede dronen kan brukes over ulendt terreng, og er ikke like lett å spore som andre droner. Den kan også innhente informasjon døgnet rundt.

– Det er mange i verden som bruker denne typen droner, og det er nå en økende interesse. Etter invasjonen ser man hvor viktig droner har vært og hvordan den kan redusere risiko for tap av menneskeliv, forteller Espen H. Hagen, droneleverandør for Northcom.

– Det er vanskelig å bemanne luftfart og bemanne vaktposter til enhver tid. Droner kan erstatte jobber som er tungvinte og farlige, mener Nyroth.

Niklas Nyroth, daglig leder for Robot Aviation (t.h). Tester droner på GP med kollegaer.

Niklas Nyroth (t.h), tester droner med kollegaer. På avstand kan de følge på dronen med via dataskjerm.

Foto: Anita Føleide / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark