Lever godt på trøndernes grensehandel

Den lille grensebutikken på Storlien i Sverige gjør det stadig bedre. Og det mye takket være kjøpevillige trøndere.

Norske kunder mener de har for få varer å velge mellom, når de skal handle mat på lokalbutikken.
Svenskene har mer enn dobbelt så stort utvalg, viser en rapport fra Forbrukerrådet.

Solvår Sandvik (17) og kjæresten Vladislav Issakov (19) med røtter fra Estland, kjører fra Frøya til Storlien for å kjøpe sylteagurk og andre matvarer fra Øst-Europa.

For mens grensehandelen det siste året har gått ned, ifølge Statistisk sentralbyrå, har dagligvarebutikken på Storlien blitt stadig mer populær.

I et gult bygg, litt gjemt mellom noen grantær, selges det halalkjøtt og oster fra hele verden. Varer det ikke er mulig å få kjøpt i Norge.

Bassem Adel Ghani

Bassem Abdel-Ghani driver Storlien Handel AB.

Foto: NRK

Leter etter mat fra hjemlandet

– Her finner jeg agurker som de jeg er vant til fra hjemlandet mitt, Estland, forteller Vladislav Issakov som NRK treffer inne i Storlien-butikken.

Han bor på Frøya, og kjører altså 26 mil en vei for å handle mat han ikke finner i Norge.

– Agurkene her er mye søtere enn de som finnes i norske butikker. Til sammen bruker jeg åtte timer tur-retur, og det synes jeg det er verdt, mener Issakov som har familie fra Estland.

Startet butikk i Sverige

Bassem Hussni Abdel-Ghani er butikksjef på Storlien. På 1990-tallet drev han en liten matbutikk i Trondheim, men har de siste årene satset på en eksotisk dagligvarehandel på Storlien.

– Det går bra, veldig bra. Vi får inn nye varer hver dag, og det kommer også nye kunder innom hver dag, sier han til NRK.

Gunstein Insetfjord

Gunstein Instefjord er fagdirektør for handel i Forbrukerrådet.

Foto: NRK

Forbrukerrådet i Norge mener norske kunder ikke har et så godt tilbud som svenskene har.

En ny rapport viser at svenskene har langt flere valgmuligheter enn nordmennene når de handler dagligvarer. Utvalget av ost er for eksempel dobbelt så stort i nabolandet vårt.

– Det kommer nok av at det i Norge er tre store kjeder (Norgesgruppen, Coop og Reitangruppen, journ. anm.) som styrer markedet. Da blir det et lavere utvalg fordi det er tre innkjøpssjefer som bestemmer hva som kommer til forbrukerne, sier fagdirektør for handel i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord.

Minst fornøyd i Europa

En EU-undersøkelse viser også at nordmenn er minst fornøyd med vareutvalget.

Torbjørn Skei

Torbjørn Skei er administrerende direktør i Coop Midt-Norge.

Foto: NRK

Men Coop-kjeden i Norge mener du finner det meste av varer også her i landet. I alle fall i de større byene.

– I de store byene har vi et godt og bredt utvalg av varer også i Norge, mener administrerende direktør i Coop Midt-Norge, Torbjørn Skei.

Og han legger til at butikkene er mye mer tilgjengelige i Norge enn i Sverige.

– I Norge finnes det 3800 dagligvarebutikker, mot bare 3100 i Sverige. Vi har mange små butikker, og et enormt sortiment i de ulike butikkene, mener Skei.