Hopp til innhold
Lakselus
Foto: Norges Jeger og Fiskerforbund

Lakselus

Oppsummert

Lakselus og rømd fisk er framleis dei største miljøutfordringane for oppdrettsnæringa. Det slår Havforskingsinstituttet fast i sin årlege risikorapport. Dei har i år bestemt seg for å auka overvakinga av lakselus for å kunne gi betre råd.

  • Vil løse lakselusproblemet

    Stavanger-selskapet Fishency har utviklet en digital lakselusteller som vil gi fiskeoppdrettere mye bedre kontroll og mulighet til å redusere næringens største utfordring, lakselus.

    Dagens fysiske tellinger unøyaktige, og gir et dårlig grunnlag for å sette inn de riktige tiltakene for å redusere lakselusproblemet.

    Forsker Ørjan Karlsen i Havforskningsinstituttet sier den nye teknologien er et viktig steg for å få bukt med lakselusproblemet i oppdrettsnæringen.

    Lakselus
    Foto: Norse
  • Villaksen havner på rødlista

    Onsdag havner norsk villaks på Artsdatabankens liste over trua dyrearter i Norge. Særlig på Vestlandet og i Midt-Norge sliter villaksen stadig mer, viser en ny rapport fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning. – Det er særlig lus fra oppdrettsanlegg som bekymrer oss, sier Ola Seem i Namsenvassdragets elveeierlag. I tillegg til villaksen havner også villreinen på rødlista.

    Ola Seem i Namsenvassdragets elveeierlag
    Foto: Espen Sandmo / NRK
  • Varmere klima gir mer lakselus

    Klimaendringene, som fører til høyere sjøtemperatur, kan føre til en dobling av smittepresset fra lakselus, ifølge Havforskningsinstituttet.

    En temperaturøkning på to grader er ansett som realistisk. Dersom temperaturen i sjøen for eksempel øker fra 9 til 11 grader, er det estimert at det vil gi en dobling av smittepresset fra lakselus, skriver Havforskningsinstituttet på sine nettsider.

  • Svært mye lakselus

    Laksesmolt og sjøørret har blitt hardt rammet av lakselus i år. Tallene tilsier at dødeligheten blir høy. Overvåkingen av lakselus på villaks viser at det er mye lus på den utvandrende laksen fra elvene i Hardanger og Sognefjorden, ifølge Havforskningsinstituttet.

    Også en stor del av sjøørreten har så mye lus at den bli påvirket. Funnene er gjort i de fleste områder som er undersøkt fra Årdalsfjorden til Trondheimsfjorden.

    Lakselus
    Foto: Marit Hommedal / NTB
  • Opnar lakseelver

    Lakseelvene Rauma, Måna og Isa/Glutra vert opna for ordinært fiske igjen etter friskmelding frå parasitten Gyrodactylus salaris. Samtidig vert reglane for havfiske etter laks og sjøaure stramma inn. Og det vert ikkje opna for fiske med kilenot fram til 2025. Unntaka er enkelte fjordar på Nordmøre. Her blir fisketida for laks redusert med ein månad, og er heretter 1. juli – 4. august. Det melder Statsforvaltaren i Møre og Romsdal