Hopp til innhold
Gyrodactylus salaris

Lakseparasitten Gyrodactylus

Oppsummert

  • Gyrodactylus Salaris er en fryktet parasitt som gjør at laksen plages og vokser dårlig
  • 46 norske vassdrag er/har vært infisert
  • Parasitten utryddes ved at plantegiften Rotenon spres i vannet i hele vassdrag
  • Giften dreper både parasitten og laksen ved at den blokkerer fiskens oksygenopptak.
  • Lakseparasitt i Tingvoll

    Lakseparasitten Gyrodactylus salaris er påvist i Gylelva i Tingvoll. Det melder Mattilsynet. Parasitten blir omtalt som laksedreparen.

    Veterinærinstituttet tok prøver i elva i forbindelse med at dei behandlar elvar i Drivaregionen mot same parasitt. Denne elva fekk ikkje behandling i fjor, men skal få det i år, opplyset Mattilsynet.

  • Meldte om smell og røyk

    To turistar i Sunndal har meldt til kommunen om ein smell og røyk frå den eine doseringsstasjonen der dei slepp ut klor for å bli kvitt gyrodactylus salaris i Driva. Dette skal ha skjedd i sidebekken Skorga. NIVA (Norsk institutt for vassforsking) seier dei er glade for at ingen blei skadde. Dei kartlegg no hendinga, og har også varsla politiet om det som skjedde.

  • Ber om mer penger til Driva

    Kommunene på Nordmøre ber regjering og storting om 13 millioner kroner ekstra for at Drivaregionen skal kunne behandles som planlagt mot lakseparasitten Gyrodaktilus neste år. Fra før er det bevilget 9 millioner kroner. Drivaregionen omfatter elvene rundt Sunndals- og i Tingvollfjorden, deriblant Driva, Litldalselva og Usma og Batnfjordselva i Gjemnes.

  • Rauma-pris til laksekjempar

    I over 40 år har Vidar Skiri slåst mot lakseparasitt i Rauma. I kveld blei han «Årets Rauma-ambassadør».

    – Han har brukt livet sitt til å bevare og forvalte ein ressurs som er svært viktig for Rauma-samfunnet. Engasjementet finn me heilt tilbake til 60-talet da han som liten gut vassa, rodde og fiska i Rauma elv, heitte det frå Rauma næringslag.

    Vidar Skiri
    Foto: Tore Ellingserer / NRK
  • – Stort å få fiske i elva igjen

    Første juni blir elva Rauma åpnet opp igjen for prøvefiske av laks etter mange års stenging. Elva har vært infisert av lakseparasitten gyrodactylus salaris i nesten 40 år, men ble friskmeldt høsten 2019. En av de som gleder seg er leder i Rauma elveeierlag, Vidar Skiri, som synes det er stort at en endelig kan fiske i elva igjen.

    Vidar Skiri
    Foto: Tore Ellingseter / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no