NRK Meny
Normal

KrF-veteran vil bryte med regjeringen

KrF-veteran Odd Anders With vil at samarbeidsavtalen med de andre borgerlige partiene skal diskuteres på nytt. Det er for tidlig å snakke om, mener fungerende KrF-leder Dagrun Eriksen

Odd Arne With var tidligare nestleiar i KrF

Tidligere nestleder i KrF, Odd Arne With, mener partiet må revurdere samarbeidsavtalen med regjeringen Solberg.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Den tidligere KrF-nestlederen og statssekretæren i Bondeviks regjeringstid er allerede lei samarbeidet med de blåblå, skriver Vårt Land. With synes det er feigt om man ikke kan ta en åpen debatt på neste landsmøte.

– Man skal ikke bare ha debatt før man går inn i en samarbeidsavtale med en kontroversiell regjering, man må også ha en debatt om hvordan det funker. Vi kan ikke vente i fire år, sier With til NRK.– De gjør dårlige prioriteringer

Odd Arne With var tidligare nestleiar i KrF

Tidligere nestleder i KrF, Odd Arne With, mener partiet må revurdere samarbeidsavtalen med regjeringen Solberg.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Torsdag fikk KrF 4,2 prosent oppslutning på Vårt Lands meningsmåling. Samtidig lekker partiet velgere til venstresiden.

– Det har vært en stor prøvelse med tanke på de prioriteringene KrF tradisjonelt har gjort. Dette er ingen kritikk av partiets ledelse. Samtidig er det så krevende å støtte en regjering med Høyre og Frp at det går på helsa løs, sier With til Vårt Land.

With mener de må ha en debatt på om det er tilstrekkelig for KrF å bli oppfattet som et støtteparti for en blåblå regjering, som gjør så mange uønskede prioriteringer. Eller om man vil ut og sloss for de verdisakene de står for.

– Det er mye bra i samarbeidsavtalen, men de gjør mange dårlige prioriteringer i forhold til verdispørsmål på våre områder. Det begrenser handlingsfriheten, og de undergraver intensjonene i avtalen, sier With til NRK.

Krasjer med KrFs syn

With sier at regjeringens politikk krasjer for mye med KrFs syn på rettferdig fordeling, solidaritet med verdens fattigste, innvandringspolitikk, flyktningpolitikk, ruspolitikk og distriktspolitikk.

– Saksområdene står i kø og det er viktige saker hvor jeg føler KrF ikke kommer så langt som vi burde, sier With.

Avviser landsmøtebehandling

With føler det er mange i KrF som går med de samme bekymringene som han.

– Det handler ikke om at partiledelsen har gjort en dårlig jobb, men regjeringsavtalen skaper en del bindinger som gjør at man får skylda for mye, sier With.

LES OGSÅ: Hareide: – Se mot sentrum og ikke mot Frp, Erna

LES OGSÅ: Et nytt, spennende flertall i sikte

LES OGSÅ: Vedum og Hareide i strid om syriske flyktninger

Fungerende KrF-leder Dagrun Eriksen avviser en landsmøtebehandling om å fristille partiet fra samarbeidsavtalen. Hun mener det er for tidlig å snakke om.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25