NRK Meny
Normal

Vedum og Hareide i strid om syriske flyktninger

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum retter hard kritikk mot Kristelig Folkeparti etter at partiet ikke vil støtte Senterpartiets forslag om å ta mot flere syriske flyktninger.

Syriske flyktninger i Tyrkia

Mange syriske flyktninger lever i kummerlige forhold i Tyrkia.

Foto: BULENT KILIC / Afp

De to partiene er enig om at det er nødvendig med et endret regelverk, slik at Norge kan ta mot flere skadde flyktninger fra Syria. Men i stedet for å støtte forslaget fra Senterpartiet gikk KrF sammen med regjeringspartiene og Venstre om å gå inn for en gjennomgang av dagens regelverk.

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum kommer med hard kritikk av Kristelig Folkeparti og Venstre.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Trygve Slagsvold Vedum er opprørt over KrF og Venstre:

– Byråkratisk gjennomgang

– Hvis de brenner for noe, så må de kunne stemme for det de brenner for. Så hvis de brenner for at en skadeskutt tiåring skal få hjelp, ikke bare en arbeidsfør 25-åring, så hadde de muligheten til det. Så velger de heller en byråkratisk gjennomgang av saken uten retning. Det er forunderlig og utrolig dårlig av KrF, sier Vedum til NRK.

I forslaget som fikk flertall i Stortinget i dag heter det blant annet:

I Stortinget i dag stemte politikerne ned et forslag om å ta i mot flere flytkninger med spesielle behov. Det skjer samtidig som FN slår alarm om at verden står overfor den verste flyktningskrisen siden 2. verdenskrig.

Stortingsgruppene til samarbeidspartiene Frp, Høyre, KrF og Venstre er enige om å be regjeringen gjennomgå retningslinjene for uttak av kvoteflyktninger.

KrF-leder Knut Arild Hareide sier at de ikke støttet forslaget fra Senterpartiet, fordi de har en avtale med partiene rundt revidert nasjonalbudsjett om å være enig om disse endringene.

LES OGSÅ: Somaliske flyktningbarn trøster syrere

LES OGSÅ: Syrisk familie på ti måtte flykte - og kom til Haram

– En hastesak

Knut Arild Hareide

Knut Arild Hareide sier KrF var forpliktet til å stemme sammen med regjeringspartiene.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Vi trenger enighet for å få dette endret, og vi har gode muligheter til å få det til. Dette er noe regjeringen må gå i gang med umiddelbart, sier Hareide til NRK.

Han legger til at situasjonen i Syria er så alvorlig at vi ganske snart kan måtte ta i mot nye syriske flyktninger, og da er det viktig at et nytt regelverk er på plass. Han kan ikke si noe om når nye regler kan være på plass, men understreker at dette er noe som haster.

Samtidig sier Fremskrittpartiets innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari at gjennomgangen av regelverket kan ende med at det ikke blir noen endring. Han grunngir dette med at det i dag er 5500 flyktninger som har fått opphold i Norge, men som ikke er bosatt i kommunene.

– Kapasiteten i kommunene er sprengt, sier han til NRK.

Livbåter for Syria utenfor Stortinget.

Amnesty leverte 169 livbåter av papir til stortingspresident Olemic Thommessen i dag. Fra venstre Ina Tin, Olemic Thommessen, John Peder Egenæs, Beate Ekeløve-Slydal og Karin Andersen.

Foto: Kristin Rødland Buick / Amnesty

Livbåter for Syria

Samtidig som regelverket for flyktninger var tema inne i stortingssalen, møtte i dag stortingspresident Olemic Thommessen (H) representanter fra Amnesty Norge ute på Løvebakken.

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty overleverte 169 papirlivbåter, en for hver stortingsrepresentant, til stortingspresidenten.

– Båtene symboliserer den livsfarlige ferden, både til lands og til vanns, som mennesker på flukt fra Syria legger ut på. De risikerer livet i et desperat forsøk på å overleve. Amnesty ber om at våre folkevalgte er seg sitt ansvar bevisst og at hver enkelt gjør sitt ytterste for å presse regjeringen til å ta mot flere flyktninger fra Syria, sa Egenæs blant annet.

Amnesty krever blant annet at Norge må ta imot minst 5000 kvoteflyktninger fra Syria.

LES OGSÅ: Her lærer syrere om Norges-sjokkene

LES OGSÅ: Ny gigantleir for syriske flyktninger

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger