Hareide: – Se mot sentrum og ikke mot Frp, Erna

Rett før statsministeren oppsummerer siste halvår advarer Knut Arild Hareide (KrF) Erna Solberg mot å se for mye til det han kaller fløypartiet Frp i regjering.

KrF-leder Knut Arild Hareide i vandrehallen

KrF-leder Knut Arild Hareide ber Høyre snu seg fra Frp og mot sentrum i norsk politikk.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Hvis Erna Solberg lytter for mye til et fløyparti som Frp tror jeg hun kan miste oppslutning

Knut Arild Hareide / Leder i KrF

– KrF fikk 5,6 prosent oppslutning ved forrige valg, og vi har fått betydelig gjennomslag. Enda mer enn vi kanskje fortjener hvis man ser oppslutningen vår.

Knut Arild Hareide leder KrF, ett av de to samarbeidspartiene som sikrer at de borgerlige har flertall i Stortinget. Det er dette flertallet som også sikrer at Høyre og Frp sitter i regjering.

Og det er denne vippeposisjonen småpartiene KrF og Venstre har som gjør at de får makt til å påvirke norsk politikk selv om de ikke sitter i regjering.

Advarer mot «fløypartiet Frp»

Bare timer før Erna Solberg oppsummerer siste halvår fra regjeringskontorene kommer Hareide med følgende oppfordring til statsministeren:

– Erna Solberg leder to partier til høyre i norsk politikk. Skal hun lykkes også i fremtiden må hun se hvor folkets meninger i realiteten ligger. Det er i sentrum av norsk politikk. Lytter hun for mye til et fløyparti som Frp tror jeg hun kan miste oppslutning.

Han sier Solbergs suksess både før og etter valgkampen hovedsaklig skyldes én faktor.

– Jeg tror Erna Solbergs suksess og grunnen til at hun vant valget i fjor høst var at hun evnet å se helheten på en god måte. Jeg tror det er viktig for statsministeren å se at de gode løsningene ligger i sentrum blant annet i jordbruks- og flyktningepolitikken, sier Hareide.

Det var nemlig KrF og Venstre bøndenes organisasjoner vendte seg til da jordbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) la frem et jordbruksoppgjør som bøndene knapt gadd lese gjennom før de brøt forhandlingene.

Politisk kommentator Lars Nehru Sand i NRK var klar på at sentrumspartienes økning av den økonomiske rammen var et resulatet som var bedre enn bøndene kunne håpet på.

Høyre, Frp, Venstre og KrF er enige om en ny 
jordbruksavtale. Avtalen har en ramme som er rundt 250 millioner kroner høyere enn statens opprinnelige tilbud til bøndene.

De to partiene har også fått gjennomslag rundt blant annet kravet om full elektrifisering av Utsira, og de har blokkert for muligheten for oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja stikk i strid med hva Høyre og Frp står for.

Tigging svir i Venstre-hjertet

Trine Skei Grande holder landsmøtetale

Trine Skei Grande (V) sier tiggerforbudet river i Venstre-sjela.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det er blant tingene som gjør at den andre samarbeidspartilederen, Trine Skei Grande, sier seg fornøyd med samarbeidet så langt.

Hun trekker også frem femårig lærerutdanning som eksempel på saker regjeringen og samarbeidspartiene har gjennomført i fellesskap.

– De har holdt seg innenfor på alle punktene i samarbeidsavtalen. Men vi er ikke såre fornøyd med alt. Vi er fornøyd med retningen og avtalen vi har, men det er mye som må gjøres blant annet på klima og miljø, sier Skei Grande.

Hun legger imidlertid ikke skjul på at en del verdisaker har vært vanskelig i møtet med regjeringspartiene.

– Det river i Venstre-sjela når man tror at man skal forby fattigdom med et lovforbud slik man har gjort med tiggerforbudet. Det river også fordi dette rettes mot en folkegruppe som har vært forfulgt i Europa i 100 år, og som er årsaken til at lovgivningen kommer. Det er sakene som gjør det vanskelig å samarbeide, sier Skei Grande.

I tiggersaken måtte Høyre og Frp sikre flertall for forbud mot tigging ved hjelp av Senterpartiet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger